27 February 2012

TUTORIAL : Melukis Doodle Menggunakan Paint Tool Sai





Assalamualaikum.



Rasanya ramai yang nak belajar cara nak lukis doodle..kalau sebelum ni aku guna Photoshop..sekarang dah berpaling jauh....ke Paint Tool Sai...kire aku dah curang habislah..haha..tengok kat komen2 sebelum ni pun..ramai yang mengaku ade SAI..tapi tak gunakan pun...jadi hari ni..aku nak bagi tuto melukis doodle dari A to Z...kang buat yang ade ber-part2..pengsan plak aku...cukuplah pengsan sekali ni je..kalau nak buat tuto melukis dari PS..agak payah nak terangkan..jadi dengan SAI..mungkin agak mudah...

jadi kepada yang ade simpan SAI diam2 tu..jangan biarkan camtu je...jom belajar sama2...semoga tuto aku yang first time ni berguna untuk korang...




1 ) Klik kat File > New > Open....
2 ) Buat layer baru untuk Linework layer..



3 ) Double-click kat layer first tadi...namakan layer tu sebagai 'colour'..sebab layer tu akan digunakan untuk kaler je..
4 ) Klik pulak dekat icon no 4 tu...tukarkan mode normal kepada multiply...nak tukar awal2 pon boleh.nak tukar time nak kaler nanti pun boleh..



5 ) Pegi balik kat Linework layer tadi....dan klik pada icon curve...kat no 5 tu..
6 ) Adjust saiz curve tu mengikut kesesuaian korang....bagi aku lebih senang kalau nak adjust kat situ...aku cadangkan 4.7...(tak kesah pun..ikut selesa korang..)


abaikan pertukaran kaler di bahagian palet tu...haha

korang just tarik je curve tu mengikut bentuk yang korang nak..curve ni senang je nak handle..sebab dia smooth..double-click kalau nak matikan point tu..dan...boleh sambung balik lukis.....



yang ni option je lah ye...kalau rasa bentuk yang korang sketch tadi agak tak kemas dan tak menepati yang korang nak...korang boleh klik kat icon 'edit'...lepas je korang klik kat edit tu..korang akan perasan kat sketch tadi ada point2 yang berwarna...korang boleh tarik balik point2 tu tadi..dan adjust balik...senang kan?lepas dah berpuas hati...klik je balik kat icon 'curve' tadi....dan habiskan sketch...



bila dah siap semuanya..camnilah jadinya....

7 ) Masih lagi di layer Linework...klik kat icon 'magic wand'..seperti yang tertera kat no.7 tu...
8 ) Pilih warna yang korang nak...



9 ) Halakan magic wand tadi ke area yang korang nak warnakan...jangan pelik pulak apesal kaler yang korang pilih tadi tetibe jadi kaler biru...memang dia camtu...satu lagi..pastikan line2 yang korang sketch tadi takde yang putus2..dan kena ingat..magic wand hanya berfungsi di layer Linework sahaja..

10 ) Lepas dah camtu..pegi balik kat layer 'colour' tadi...



11 ) Klik kat 'pencil'...tak kisah nak warna guna apa pun...guna 'brush' dan 'marker' pun boleh..asalkan boleh digunakan untuk kaler....bila korang klik je kat salah satu tools tu..warna biru tadi akan bertukar menjadi garisan putus2..

12 ) Setkan saiz ke tahap paling gaban..paling besar la kiranya..tak kesah nak buat ke tak..jimat masa sket nak kaler..



13 ) Bawak 'pencil' tadi ke area yang ade garisan putus2 tadi...korang bebas nak kaler kat situ..jangan risau..tak langgar memaner part pun...

14 ) Bila dah habis kalerkan..klik kat Selection > Clear....untuk hilangkan balik garisan putus2 tadi...



Bila dah camni...pegi balik ke layer Linework balik...ulang balik step 7-14 tadi...untuk warnakan bahagian lain....dan begitulah seterusnya....

lepas je dah habis kaler semua...klik kat File > Save as.....save macam biasa..dalam format jpeg atau png..jangan pulak file SAI...


dan akhirnya...nilah hasilnya....




curik stail Robin..from Teen Titans!
jangan ambik tau dudel ni..dah jadi milik orang lain...haha




"..HARAP TUTO NI BERGUNA UNTUK KORANG...:)"



baru aku tau rasenya buat tuto ni..fuhhhh fuhhhhh...pasni aku boleh pengsan dan sedia masuk wad.andai ada kecacatan harap di tegur.....sebab first time buat tuto..sebarang pertanyaan atau keraguan boleh nyatakan di ruangan komen...

link download Paint Tool Sai ----> HERE



Sekian,terima kasih. 











50 comments:

mirmashi said...

cam senang je nk buat doodle tgk tuto myra. hehe ^^

biQa Hatmin said...

pergh terasa lebih EASY dari photohsop..... thanks myra!

hana said...

nmpk snang tp tgn ni mmg x kreatif bab lukis2 ni...
hahaah

said...

pakai SAI memang best!

Jomtonton said...

Moga Myra mendapat A++ dalam SPM :)

Eh! Salah komen ke? Hahaha.. ok tutorial ni, senang paham.

Hitsugaya Hadi (氷) said...

SAI BEZ!!!SIMPLE BUT PERFECT!!!

Mr. Doctor said...

Interesting.. Nanti Myra ajar buat shading ngan shiny effect kat rmbut tu plak..

zuk zuhaiza said...

wahh thanks myra,

ade teknik yg akak tak pernah guna boleh guna nie. lebih efektik.

myra, buat tuto SAI banyak2 lagi. haha

kan dah cakap. SAI mmg bets gilaks

Mr. Trollulz said...

Google server seems down this morning. I can't log in my account. Can't see the images in this entry. So, here, nothing to ask. :)

Fakhrul Haiyin said...

mkin hebat laa c myra neh. heheee. bgos! :D

Azee Hana said...

saya pernah try buat tapi saya buat x cantik..tangan pon terketaq2..haha almaklumlah,,saya bukan kreatif..haha

LUCKY said...

NICE BLOG... THANK YOU.. PLEASE VISIT BACK MY BLOG. http://lucky-gratisilmu.blogspot.com/

keri ikhwan said...

fuuyooo.. jadi sifu dah tuu.. siap ada tutor...

merahitujambu said...

bagus laa mira buat tuto..lepas ni leh explore sai

Cik Chokie said...

Wahhhh kakak sayangku memang ohhhcemmm !! Terbaekkk :D haha macam tu eh . sedih je an rasa nak nagis golek2 bile guna paint tool sai itu ari bub blaja basic dy je :') wewewe so da faham . insyaallah t adik try wat eh :) adik ikut semua ape yang akak ajar. akak t pas ni akak wat vector guna kekasih lama or kekasih baru ? ;)

Hanim Irsyad said...

wahh.. bagus laa mira. thanks coz bagi tutor ney. boley laa try naty :)

nurdani said...

wah...lagi senang macam tu! thanks myra. tutor yang sangat berguna untuk orang yang baru nak mula SAI ni

sitihanisahali said...

ala comel nyeeeee.

Fidz Raymond said...

'oh nice entry! Followed u, follow me back kayh!' idontreadtheheckurepostingcausemineisforeverbetterthananybodyelseintheworldsodontexpectmetoreadurlengthyentryofblablabla.blogspot.com . For myra:ak pkai paint busuk tu je lukes dudle. Wakakaka

myra azraff said...

jomtonton : insyaAllah kak...terima kasih..:)

mr.doctor : mmg terpikir nak buat tuto tu...akan dtg saya buat..

cikchokie : huhuuu...boleh blaja dah pasni..x susah..vektor dah tentu guna SAI pulak..lebih senang dari PS..:)

Puteri Diyana said...

hoho..
nice sharing dear..
btw..pu3 baru je nak cbe gne paint tool sai nie..best laa!
yeah!bole buat doodle byk2..hehe =)

Awa said...

myra, sy de sai, tp... xdak tool curve pun.. hmm

Aqilah Khairri said...

Ya Allah , myraaa !
Terima kasih laaa banyak-banyakkk :)
Aqilah memang nak try, tapi smeua blogger ajar photoshop.
Download tapi takboleh bukak.
Guna SAI ni senang rupanyaaa

HAPPY TAK TERKATA NII ;D
Myra, buat la tutor pages pulak.
yg ade HOME | TUTOR dan etc

THANKSSS :D

hanya aku said...

Bila lah saya nak install SAI..PHOTOSHOP...uhuhuhu

mimie shahira said...

Yeayy! Jadik! penat buat. Even ade cacat celanya. Takpelah. Nobodys Ferfect. hewhew. Thanks btw ^^

Ieyra Ghani said...

saya nak try nie . tapi takde SAI .. tolong bagi link nk download SAI yg sebijik mcm nie boleh ? naty senang nak rujuk awk punya tuto ^^ arap tak kesah XD . saya sllu doodle ngn paint je . hudohh bangoo . HAHA .

Ieyra Ghani said...

awak :D :D saya dah try! hehe
http://supershineestarss501.blogspot.com/2012/03/doodle-pertama-guna-paint-tool-sai-d.html

Princess Syazliyana said...

tergeliat tangan buat doodle nie, aduhh !

Princess Syazliyana said...

tergeliat tangan buat doodle nie, aduhh !

hahafyza said...

cehh takde pun paint tool sai nih kat lappy ! sedihh woo :( wuuwuuu T_T !
by the way pndaii myra buat doodle tu :)

IEQA HALIM said...

Dah donlod panit tool sai , tinggal nak beraksi je . hihi nice tuto ! sgt nice tuto lahh ! terima kasih banyak2 :)

ary_lee said...

Der!!!!
Memang senang gilerrrr siotttt....
Wa ske!!!!
Ni yang akn curang dgn PS ni^^

Ahmad Haziq Azlan said...

baru tau!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ok sangat membantu

Syasya Johan said...

bagus,bagus :D lepas ni nak explore tool sai banyak2

MISS Z BERCELOTEH said...

ok..ok..nanti miss z try buat doodle guna paint ini..

dah berkulat paint tools sai ini lepas dunlod.tak tau cara nak guna huhuhu

http://misszberceloteh.blogspot.com/

Asma Ul Huda said...

wahhhh !! menjadilah akak ajar. THANKS SANGAT-SANGAT !! I LOVE YOU KAK!

Iza Zaty said...

izinkan saya meng COPY PASTE tutorial ni. nnti sye credit kan skali ok :)
thx tau kak ;d

nurul wahidah said...

sis,ajar mcm mn nak edit warna

deqjamucuxx said...

da lama install sai tu. bru reti guna , thnx to youu ! hhihih

Isha Nur Shisha said...

thanks. sye dah buat doodle. xpi x brape nk comel. pe2pun, thanks sbb buat tuto ni.

♥ Lia Abdillah ♥ said...

Tuto ni sgt membantu! #ayatskema

||Sis aLeaSaRa|| said...

hye sis yg kreatif!wah dlm byk2 tutorial,nilah yg btl2 ajar step by step utk akk yg br 1st time nk cuba sai.sblm ni akk bljr tutorial lukis guna sotware lain,dr kwn blogger mcm azzah,nurdani,merahitujambu, dll.kejap lukis guna photoscape siap buat animated lagi,then guna paint,guna paint.net,skrg byk guna excel.tu mai sini nk bljr guna sai pula ^^(alasan kuat=blur guna photoshop sbb mcm lecehhhh sgt2)

kdg2 nk buat entri xda foto best tu sbb akk lukis sdri wpun x comel,akk ada ltk entri tu dlm pages "gatal tanagn".janji entri yg akk nk sampaikan tu,kwn2 faham hehe.

Sya Chot .. said...

macam mana nk wat background transparent yer..?blh ajar tak? sya dah tukr format png pun,tp bg putih tu still ada..sya pun msh baru men sai ni..harap dpt bntu..thnk :)

Anonymous said...

Myra, macam mana nak dpt SAI ni?

Anonymous said...

salam admin blog,thank fast tutorial..

dulu mmg ada paint tool sai,tp xbrapa guna, skg ok la skit..tu pun skill masih guna illustrator. lg best if guna tablet graphic mcm wacom..

//helmy//royal92jelly wechat//

Nur Amirah said...

terima kasih banyak-banyak. Sekarang, saya tahu camna nak buat doodle. :)

Sygku Dyla said...

Terima Kasih^^

M. Nasihin said...

tutorial yang bermanfaat

saya juga menulis tutorial paint tool SAI dalam bahasa Indonesia disini >>blog tutorial menggambar anime

Harraz Maulawi said...

miss myra, tool sai ni, freeware ke? kalau free, nak download.. :D

Alia said...

Gahhh Paint Tool SAI hates me.
or maybe I'm just not good at it. =/
It's soooo confusing!

I'm sticking to my Illustrator, Flash and MSPaint

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 February 2012

TUTORIAL : Melukis Doodle Menggunakan Paint Tool Sai





Assalamualaikum.



Rasanya ramai yang nak belajar cara nak lukis doodle..kalau sebelum ni aku guna Photoshop..sekarang dah berpaling jauh....ke Paint Tool Sai...kire aku dah curang habislah..haha..tengok kat komen2 sebelum ni pun..ramai yang mengaku ade SAI..tapi tak gunakan pun...jadi hari ni..aku nak bagi tuto melukis doodle dari A to Z...kang buat yang ade ber-part2..pengsan plak aku...cukuplah pengsan sekali ni je..kalau nak buat tuto melukis dari PS..agak payah nak terangkan..jadi dengan SAI..mungkin agak mudah...

jadi kepada yang ade simpan SAI diam2 tu..jangan biarkan camtu je...jom belajar sama2...semoga tuto aku yang first time ni berguna untuk korang...




1 ) Klik kat File > New > Open....
2 ) Buat layer baru untuk Linework layer..



3 ) Double-click kat layer first tadi...namakan layer tu sebagai 'colour'..sebab layer tu akan digunakan untuk kaler je..
4 ) Klik pulak dekat icon no 4 tu...tukarkan mode normal kepada multiply...nak tukar awal2 pon boleh.nak tukar time nak kaler nanti pun boleh..



5 ) Pegi balik kat Linework layer tadi....dan klik pada icon curve...kat no 5 tu..
6 ) Adjust saiz curve tu mengikut kesesuaian korang....bagi aku lebih senang kalau nak adjust kat situ...aku cadangkan 4.7...(tak kesah pun..ikut selesa korang..)


abaikan pertukaran kaler di bahagian palet tu...haha

korang just tarik je curve tu mengikut bentuk yang korang nak..curve ni senang je nak handle..sebab dia smooth..double-click kalau nak matikan point tu..dan...boleh sambung balik lukis.....



yang ni option je lah ye...kalau rasa bentuk yang korang sketch tadi agak tak kemas dan tak menepati yang korang nak...korang boleh klik kat icon 'edit'...lepas je korang klik kat edit tu..korang akan perasan kat sketch tadi ada point2 yang berwarna...korang boleh tarik balik point2 tu tadi..dan adjust balik...senang kan?lepas dah berpuas hati...klik je balik kat icon 'curve' tadi....dan habiskan sketch...



bila dah siap semuanya..camnilah jadinya....

7 ) Masih lagi di layer Linework...klik kat icon 'magic wand'..seperti yang tertera kat no.7 tu...
8 ) Pilih warna yang korang nak...



9 ) Halakan magic wand tadi ke area yang korang nak warnakan...jangan pelik pulak apesal kaler yang korang pilih tadi tetibe jadi kaler biru...memang dia camtu...satu lagi..pastikan line2 yang korang sketch tadi takde yang putus2..dan kena ingat..magic wand hanya berfungsi di layer Linework sahaja..

10 ) Lepas dah camtu..pegi balik kat layer 'colour' tadi...



11 ) Klik kat 'pencil'...tak kisah nak warna guna apa pun...guna 'brush' dan 'marker' pun boleh..asalkan boleh digunakan untuk kaler....bila korang klik je kat salah satu tools tu..warna biru tadi akan bertukar menjadi garisan putus2..

12 ) Setkan saiz ke tahap paling gaban..paling besar la kiranya..tak kesah nak buat ke tak..jimat masa sket nak kaler..



13 ) Bawak 'pencil' tadi ke area yang ade garisan putus2 tadi...korang bebas nak kaler kat situ..jangan risau..tak langgar memaner part pun...

14 ) Bila dah habis kalerkan..klik kat Selection > Clear....untuk hilangkan balik garisan putus2 tadi...



Bila dah camni...pegi balik ke layer Linework balik...ulang balik step 7-14 tadi...untuk warnakan bahagian lain....dan begitulah seterusnya....

lepas je dah habis kaler semua...klik kat File > Save as.....save macam biasa..dalam format jpeg atau png..jangan pulak file SAI...


dan akhirnya...nilah hasilnya....




curik stail Robin..from Teen Titans!
jangan ambik tau dudel ni..dah jadi milik orang lain...haha




"..HARAP TUTO NI BERGUNA UNTUK KORANG...:)"



baru aku tau rasenya buat tuto ni..fuhhhh fuhhhhh...pasni aku boleh pengsan dan sedia masuk wad.andai ada kecacatan harap di tegur.....sebab first time buat tuto..sebarang pertanyaan atau keraguan boleh nyatakan di ruangan komen...

link download Paint Tool Sai ----> HERE



Sekian,terima kasih. 











50 comments:

mirmashi said...

cam senang je nk buat doodle tgk tuto myra. hehe ^^

biQa Hatmin said...

pergh terasa lebih EASY dari photohsop..... thanks myra!

hana said...

nmpk snang tp tgn ni mmg x kreatif bab lukis2 ni...
hahaah

said...

pakai SAI memang best!

Jomtonton said...

Moga Myra mendapat A++ dalam SPM :)

Eh! Salah komen ke? Hahaha.. ok tutorial ni, senang paham.

Hitsugaya Hadi (氷) said...

SAI BEZ!!!SIMPLE BUT PERFECT!!!

Mr. Doctor said...

Interesting.. Nanti Myra ajar buat shading ngan shiny effect kat rmbut tu plak..

zuk zuhaiza said...

wahh thanks myra,

ade teknik yg akak tak pernah guna boleh guna nie. lebih efektik.

myra, buat tuto SAI banyak2 lagi. haha

kan dah cakap. SAI mmg bets gilaks

Mr. Trollulz said...

Google server seems down this morning. I can't log in my account. Can't see the images in this entry. So, here, nothing to ask. :)

Fakhrul Haiyin said...

mkin hebat laa c myra neh. heheee. bgos! :D

Azee Hana said...

saya pernah try buat tapi saya buat x cantik..tangan pon terketaq2..haha almaklumlah,,saya bukan kreatif..haha

LUCKY said...

NICE BLOG... THANK YOU.. PLEASE VISIT BACK MY BLOG. http://lucky-gratisilmu.blogspot.com/

keri ikhwan said...

fuuyooo.. jadi sifu dah tuu.. siap ada tutor...

merahitujambu said...

bagus laa mira buat tuto..lepas ni leh explore sai

Cik Chokie said...

Wahhhh kakak sayangku memang ohhhcemmm !! Terbaekkk :D haha macam tu eh . sedih je an rasa nak nagis golek2 bile guna paint tool sai itu ari bub blaja basic dy je :') wewewe so da faham . insyaallah t adik try wat eh :) adik ikut semua ape yang akak ajar. akak t pas ni akak wat vector guna kekasih lama or kekasih baru ? ;)

Hanim Irsyad said...

wahh.. bagus laa mira. thanks coz bagi tutor ney. boley laa try naty :)

nurdani said...

wah...lagi senang macam tu! thanks myra. tutor yang sangat berguna untuk orang yang baru nak mula SAI ni

sitihanisahali said...

ala comel nyeeeee.

Fidz Raymond said...

'oh nice entry! Followed u, follow me back kayh!' idontreadtheheckurepostingcausemineisforeverbetterthananybodyelseintheworldsodontexpectmetoreadurlengthyentryofblablabla.blogspot.com . For myra:ak pkai paint busuk tu je lukes dudle. Wakakaka

myra azraff said...

jomtonton : insyaAllah kak...terima kasih..:)

mr.doctor : mmg terpikir nak buat tuto tu...akan dtg saya buat..

cikchokie : huhuuu...boleh blaja dah pasni..x susah..vektor dah tentu guna SAI pulak..lebih senang dari PS..:)

Puteri Diyana said...

hoho..
nice sharing dear..
btw..pu3 baru je nak cbe gne paint tool sai nie..best laa!
yeah!bole buat doodle byk2..hehe =)

Awa said...

myra, sy de sai, tp... xdak tool curve pun.. hmm

Aqilah Khairri said...

Ya Allah , myraaa !
Terima kasih laaa banyak-banyakkk :)
Aqilah memang nak try, tapi smeua blogger ajar photoshop.
Download tapi takboleh bukak.
Guna SAI ni senang rupanyaaa

HAPPY TAK TERKATA NII ;D
Myra, buat la tutor pages pulak.
yg ade HOME | TUTOR dan etc

THANKSSS :D

hanya aku said...

Bila lah saya nak install SAI..PHOTOSHOP...uhuhuhu

mimie shahira said...

Yeayy! Jadik! penat buat. Even ade cacat celanya. Takpelah. Nobodys Ferfect. hewhew. Thanks btw ^^

Ieyra Ghani said...

saya nak try nie . tapi takde SAI .. tolong bagi link nk download SAI yg sebijik mcm nie boleh ? naty senang nak rujuk awk punya tuto ^^ arap tak kesah XD . saya sllu doodle ngn paint je . hudohh bangoo . HAHA .

Ieyra Ghani said...

awak :D :D saya dah try! hehe
http://supershineestarss501.blogspot.com/2012/03/doodle-pertama-guna-paint-tool-sai-d.html

Princess Syazliyana said...

tergeliat tangan buat doodle nie, aduhh !

Princess Syazliyana said...

tergeliat tangan buat doodle nie, aduhh !

hahafyza said...

cehh takde pun paint tool sai nih kat lappy ! sedihh woo :( wuuwuuu T_T !
by the way pndaii myra buat doodle tu :)

IEQA HALIM said...

Dah donlod panit tool sai , tinggal nak beraksi je . hihi nice tuto ! sgt nice tuto lahh ! terima kasih banyak2 :)

ary_lee said...

Der!!!!
Memang senang gilerrrr siotttt....
Wa ske!!!!
Ni yang akn curang dgn PS ni^^

Ahmad Haziq Azlan said...

baru tau!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ok sangat membantu

Syasya Johan said...

bagus,bagus :D lepas ni nak explore tool sai banyak2

MISS Z BERCELOTEH said...

ok..ok..nanti miss z try buat doodle guna paint ini..

dah berkulat paint tools sai ini lepas dunlod.tak tau cara nak guna huhuhu

http://misszberceloteh.blogspot.com/

Asma Ul Huda said...

wahhhh !! menjadilah akak ajar. THANKS SANGAT-SANGAT !! I LOVE YOU KAK!

Iza Zaty said...

izinkan saya meng COPY PASTE tutorial ni. nnti sye credit kan skali ok :)
thx tau kak ;d

nurul wahidah said...

sis,ajar mcm mn nak edit warna

deqjamucuxx said...

da lama install sai tu. bru reti guna , thnx to youu ! hhihih

Isha Nur Shisha said...

thanks. sye dah buat doodle. xpi x brape nk comel. pe2pun, thanks sbb buat tuto ni.

♥ Lia Abdillah ♥ said...

Tuto ni sgt membantu! #ayatskema

||Sis aLeaSaRa|| said...

hye sis yg kreatif!wah dlm byk2 tutorial,nilah yg btl2 ajar step by step utk akk yg br 1st time nk cuba sai.sblm ni akk bljr tutorial lukis guna sotware lain,dr kwn blogger mcm azzah,nurdani,merahitujambu, dll.kejap lukis guna photoscape siap buat animated lagi,then guna paint,guna paint.net,skrg byk guna excel.tu mai sini nk bljr guna sai pula ^^(alasan kuat=blur guna photoshop sbb mcm lecehhhh sgt2)

kdg2 nk buat entri xda foto best tu sbb akk lukis sdri wpun x comel,akk ada ltk entri tu dlm pages "gatal tanagn".janji entri yg akk nk sampaikan tu,kwn2 faham hehe.

Sya Chot .. said...

macam mana nk wat background transparent yer..?blh ajar tak? sya dah tukr format png pun,tp bg putih tu still ada..sya pun msh baru men sai ni..harap dpt bntu..thnk :)

Anonymous said...

Myra, macam mana nak dpt SAI ni?

Anonymous said...

salam admin blog,thank fast tutorial..

dulu mmg ada paint tool sai,tp xbrapa guna, skg ok la skit..tu pun skill masih guna illustrator. lg best if guna tablet graphic mcm wacom..

//helmy//royal92jelly wechat//

Nur Amirah said...

terima kasih banyak-banyak. Sekarang, saya tahu camna nak buat doodle. :)

Sygku Dyla said...

Terima Kasih^^

M. Nasihin said...

tutorial yang bermanfaat

saya juga menulis tutorial paint tool SAI dalam bahasa Indonesia disini >>blog tutorial menggambar anime

Harraz Maulawi said...

miss myra, tool sai ni, freeware ke? kalau free, nak download.. :D

Alia said...

Gahhh Paint Tool SAI hates me.
or maybe I'm just not good at it. =/
It's soooo confusing!

I'm sticking to my Illustrator, Flash and MSPaint