24 March 2012

Hitam Kuning dan Adobe Illustrator -_-




Assalamualaikum.



Hahah,pelik doo rupa blog aku.dulu hitam putih...sekarang hitam kuning..
sekali tengok cam rupa bilik tido pon ade,siap ade bintang laa bagai..tapi bila aku tengok..tak tido2 pon..
background,top button,header semua buat sendiri..background tu pon dah cam kemain senget bebintang2 tu..haih..= ='...tapi,takpelah..aku rasa aku lagi suka tema yang ni dari yang hitam putih dulu..asal masuk je..feeling cam tengok citer P.Ramlee..hitam putih..cam hambar..(tipu jap)



sebenarnya aku nak cerita pasal bende alah ni je..
aku download Adobe Illustrator (Ai) ni..ade la dalam beberapa minggu lepas..
punya beriye download..sekali open..ya rabbi..*tangan di dada mata ke atas
sambil2 tu dalam hati 'ape kebende ni weyh?'...(sambil garu kepala..kepala lutut)

aku tak paham dohh..=_=...dasar kuno tol ko ni Myra..orang lain takde pon cam ko..
memula carik tuto kat Youtube..sebab apa2 software melukis yang aku download..aku blaja dari Youtube je..download,pastu pepandai la lukis and rujuk vid tu sendiri walaupun laju giler bagai nak rak..
(bukan rak buku)

tapi tang Ai ni..tuto2 dia kat Youtube pon tak berapa nak menolong aku la..sikit sangat..
last2 pegi kat blog Wan Hazel..haha..tu pon aku fed-up gak..pasal aku sendiri dah mula setat konfius disamping tertekan kemain.-_-..(salah sendiri)

gambar bear tu je yang aku berjaya buat..bear yang tengah sedih..sama cam rupa aku time lukis tu..
ni pon tah berapa lama nak lukis...gilakk..



doodle yang tak serupa doodle ni first try..semua bulat je aku tengok..aku tengok lama2 pon boleh tensen.-_-
dah cam rupa telur pon hader..cuma taktau je telur ayam kampung atau bandar...
ni pon time nak save...TAK RETI NAK SAVE! = ='
printscreen je..atau aku je yang noob sangat tak jumpa file JPG dan PNG....
(sila tendang aku skarang)

*bile la nak terer guna AI ni...sob sob..
guna PS dengan SAI je la pasni...hahah






Sekian.


31 comments:

Mardhiyyah Ridzuan said...

Haha. At least retiiii... Tp horror cket muke doodle tu. hehe

Misya_mimie said...

hahaha.. mula2 memang mcm blur gila kan .. sekarang dah cerai kan AI lepas dah penat cuba.. hehe

Tengku Puteri said...

4 taun lepas pernah belajar guna ai tapi skang dah nyanyuk...dah bertmbah malang skang dah version baru...huhuhu..

BiskOt said...

woaa.. congratulation for new experience.. xDD. nak save kpd JPEG/PNG pergi shj kt file > save for web devices ATAU, file > export..

CCICute Design said...

ahaks... at least berjaya gak kan guna dia... ^_^ Ai ni kalo kita x explore mmg blur tahap cipan.. lelama kita akan biasa kalo kita rajin klik.. n cuba..^_^

Cik Chokie said...

err same lah . but akak kire ok lagi. Adk hampehh. nak tuka tool pun terkial2 . dah berzaman Ai ada at com ni. bile bukak tutup balik . bukak balik tutup balik T__T demm ! sedeyy

nanad said...

teringin jugak nak guna Ai tapi xtau nak download kat mana T^T

IQ = Iez Qis said...

AI mmg ssh nk gune, seriusly~ guna tutor dri wan hazel pn ttap xdpat nk buat elok~ sedeyh~

alyn adnan said...

wahh ! cun jugak tu, at least ade kemahiran asa dalam wat doodles . :) mcm Alyn pun yg myra tgk tu doodle pertama . Lepas ni nk practice lagi boleh jadi cam fizgraphic . Cun gilak doodles die ^^,

keri ikhwan said...

aku dah bagitau lama dah.. boikot jer Ai nih...

Mohd Azim b Aznan said...

bkan sama je ke AI dgn ps?

Shazwina said...

Ishh tak kisah jadi ke tk, at least try. And the outcome, cutee. Jeles tol tgn yg kreatif-2 ni :D

Mish Apple said...

perghhh, memang cantik blogg .

Mohammad Thaqib said...

Weh, AL ni apa lak? -.-

Hitam kuning style gak aku tengok. Nampak simple. :)

Cik Yatt said...

cik yatt lagi tak tahu..hee

Popkorn said...

bulat pon bulat lah...
okeyh ape tu sekurang2 nya nampak gak muka....
nice try for the beginning...

myra azraff said...

mardhiyyah : horrorrrr????memang pon.hahah

misya : wah,dah cerai..nak rujuk balik tak pasni?

tengku : ngahahah..ruginya
..sekurang2nya penah blaja...:)

biskot : wahahaha..baru tau..sekot kan terer Ai2 ni..toce toce...xD

cci : tu lah,nak explore lebih ni..xD..dudel2 cci yg kiut2 tu pon guna Ai...hukhuk:D

cik chokie : tuka tool?akak pon sama...hahah..terkedek2 gak..XD

myra azraff said...

nanad : download dari wan hazel..hoho

IQ : memang pon..same la titew..huwakkk T^T

alyna : ngahahahah..^_^...doodle apit mmg cun2..:)

keri : aku tetap nak blaja gak..tpi tak tau kapan...=_=

azim : lain la..ps lebih kepada edit dan manipulasi gambar..ai lebih kepada designing..

shawina : cutee?err...cm momok pon ade..XD

thaqib : it's AI..not AL...XD..trimas untuk compliment itu...:)

cik yatt : saya lagi taktau..ngahaha

popkorn : buat beginning ni pon dekat berapa jam..-_-'

zuk zuhaiza said...

bagus ar. mkra suke explore menda baru..

ha'ahlah. blog nie ade feeling bilik tido.. hak3

MaYa MustWany said...

dh ok dh tuh,teror gak tuh.wat2 banyk kali sure perfect..chayok3

Azhafizah[フィザ] said...

wahh myra dah mula ber Ai pulak..cantik dah tu..fiza pun belum mula nak explore sgt Ai tu..photoshop je reti..

Hitsugaya Hadi (氷) said...

kita sama!!! gimme eleven!! yeahhh!!!

Shaznina Sofia said...

dkt sekolah ade belajar pasal AI nyh.. sb saya pon amek multimedia... :)

Mohd Norafzal said...

oit dh comel la tu.pasni leh la buatkan aku doodle..aku bg ko noodle :) kikiki

Mr. Doctor said...

Ngehngehngeh.. Mari melukis menggunakan Paint!

Liyaa Mf said...

Haha. Bulat gila! Tapi comel jeee :D

Myra Azraff said...

zuk : kan?mcm bilik tido..wahahaXD

maya : tu pun kalau ada usaha berterusan..hukhuk

azhafizah : akak ps pon terer..nanti try ai konfem lagik terer...hehe

hadi : eleven ?! mane dtg 1 lagi jari tu?ngahaha

shaznina : ye ke..bestnya dpt blaja..TT^TT

afzal : aku nak maggi kari tau..wakaka:)

mr.doctor : md mmg terer bab2 paint ni..saya K.O...hehe

liyana : bulat!tpi cam alien ^O^

nurshamila hasbollah said...

salam mira..nak tanya camna cara nak buat header ye? saya baru je buat blog tapi xtau camna nak cantikkan blog tu. tolong..

EYJA MASLIZA said...

Myra, nak tahu lagi bodoh tak? Eyja lagi langsung tak tahu nak buat doodle bagai tu, jangan kata nak buat doodle, nak khatam Photoshop pun tak lagi. #terasa diriku bengap sebentar(!) Haha ^^, bulat itu comel apa? Myra memang power lah --'

Myra Azraff said...

nushamila : header tu boleh buat guna photoshop atau photoscape..^_^

eyja : jgn cakap camtu..kot2 nanti eyja cuba mesti cantik..x cuba maka x tau..tpi guna paint tool sai lebih senang rasanya kalau nak buat doodle berbanding photoshop :)

Mie Hishamuddin said...

kalau nk buat bentuk lebih senang guna pen tools...explore lg part tu..sgt sng =) cuma part warna macam nak bunuh diri la kan..xboleh nak shading sgtla...baik pi warna kat ps...xsakit hati buat kt AI..=D

p/s: mie mmg guna nie untuk buat assgmnt lect bg...mula2 jenuh teroka..=)so far now ok =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 March 2012

Hitam Kuning dan Adobe Illustrator -_-




Assalamualaikum.



Hahah,pelik doo rupa blog aku.dulu hitam putih...sekarang hitam kuning..
sekali tengok cam rupa bilik tido pon ade,siap ade bintang laa bagai..tapi bila aku tengok..tak tido2 pon..
background,top button,header semua buat sendiri..background tu pon dah cam kemain senget bebintang2 tu..haih..= ='...tapi,takpelah..aku rasa aku lagi suka tema yang ni dari yang hitam putih dulu..asal masuk je..feeling cam tengok citer P.Ramlee..hitam putih..cam hambar..(tipu jap)



sebenarnya aku nak cerita pasal bende alah ni je..
aku download Adobe Illustrator (Ai) ni..ade la dalam beberapa minggu lepas..
punya beriye download..sekali open..ya rabbi..*tangan di dada mata ke atas
sambil2 tu dalam hati 'ape kebende ni weyh?'...(sambil garu kepala..kepala lutut)

aku tak paham dohh..=_=...dasar kuno tol ko ni Myra..orang lain takde pon cam ko..
memula carik tuto kat Youtube..sebab apa2 software melukis yang aku download..aku blaja dari Youtube je..download,pastu pepandai la lukis and rujuk vid tu sendiri walaupun laju giler bagai nak rak..
(bukan rak buku)

tapi tang Ai ni..tuto2 dia kat Youtube pon tak berapa nak menolong aku la..sikit sangat..
last2 pegi kat blog Wan Hazel..haha..tu pon aku fed-up gak..pasal aku sendiri dah mula setat konfius disamping tertekan kemain.-_-..(salah sendiri)

gambar bear tu je yang aku berjaya buat..bear yang tengah sedih..sama cam rupa aku time lukis tu..
ni pon tah berapa lama nak lukis...gilakk..



doodle yang tak serupa doodle ni first try..semua bulat je aku tengok..aku tengok lama2 pon boleh tensen.-_-
dah cam rupa telur pon hader..cuma taktau je telur ayam kampung atau bandar...
ni pon time nak save...TAK RETI NAK SAVE! = ='
printscreen je..atau aku je yang noob sangat tak jumpa file JPG dan PNG....
(sila tendang aku skarang)

*bile la nak terer guna AI ni...sob sob..
guna PS dengan SAI je la pasni...hahah






Sekian.


31 comments:

Mardhiyyah Ridzuan said...

Haha. At least retiiii... Tp horror cket muke doodle tu. hehe

Misya_mimie said...

hahaha.. mula2 memang mcm blur gila kan .. sekarang dah cerai kan AI lepas dah penat cuba.. hehe

Tengku Puteri said...

4 taun lepas pernah belajar guna ai tapi skang dah nyanyuk...dah bertmbah malang skang dah version baru...huhuhu..

BiskOt said...

woaa.. congratulation for new experience.. xDD. nak save kpd JPEG/PNG pergi shj kt file > save for web devices ATAU, file > export..

CCICute Design said...

ahaks... at least berjaya gak kan guna dia... ^_^ Ai ni kalo kita x explore mmg blur tahap cipan.. lelama kita akan biasa kalo kita rajin klik.. n cuba..^_^

Cik Chokie said...

err same lah . but akak kire ok lagi. Adk hampehh. nak tuka tool pun terkial2 . dah berzaman Ai ada at com ni. bile bukak tutup balik . bukak balik tutup balik T__T demm ! sedeyy

nanad said...

teringin jugak nak guna Ai tapi xtau nak download kat mana T^T

IQ = Iez Qis said...

AI mmg ssh nk gune, seriusly~ guna tutor dri wan hazel pn ttap xdpat nk buat elok~ sedeyh~

alyn adnan said...

wahh ! cun jugak tu, at least ade kemahiran asa dalam wat doodles . :) mcm Alyn pun yg myra tgk tu doodle pertama . Lepas ni nk practice lagi boleh jadi cam fizgraphic . Cun gilak doodles die ^^,

keri ikhwan said...

aku dah bagitau lama dah.. boikot jer Ai nih...

Mohd Azim b Aznan said...

bkan sama je ke AI dgn ps?

Shazwina said...

Ishh tak kisah jadi ke tk, at least try. And the outcome, cutee. Jeles tol tgn yg kreatif-2 ni :D

Mish Apple said...

perghhh, memang cantik blogg .

Mohammad Thaqib said...

Weh, AL ni apa lak? -.-

Hitam kuning style gak aku tengok. Nampak simple. :)

Cik Yatt said...

cik yatt lagi tak tahu..hee

Popkorn said...

bulat pon bulat lah...
okeyh ape tu sekurang2 nya nampak gak muka....
nice try for the beginning...

myra azraff said...

mardhiyyah : horrorrrr????memang pon.hahah

misya : wah,dah cerai..nak rujuk balik tak pasni?

tengku : ngahahah..ruginya
..sekurang2nya penah blaja...:)

biskot : wahahaha..baru tau..sekot kan terer Ai2 ni..toce toce...xD

cci : tu lah,nak explore lebih ni..xD..dudel2 cci yg kiut2 tu pon guna Ai...hukhuk:D

cik chokie : tuka tool?akak pon sama...hahah..terkedek2 gak..XD

myra azraff said...

nanad : download dari wan hazel..hoho

IQ : memang pon..same la titew..huwakkk T^T

alyna : ngahahahah..^_^...doodle apit mmg cun2..:)

keri : aku tetap nak blaja gak..tpi tak tau kapan...=_=

azim : lain la..ps lebih kepada edit dan manipulasi gambar..ai lebih kepada designing..

shawina : cutee?err...cm momok pon ade..XD

thaqib : it's AI..not AL...XD..trimas untuk compliment itu...:)

cik yatt : saya lagi taktau..ngahaha

popkorn : buat beginning ni pon dekat berapa jam..-_-'

zuk zuhaiza said...

bagus ar. mkra suke explore menda baru..

ha'ahlah. blog nie ade feeling bilik tido.. hak3

MaYa MustWany said...

dh ok dh tuh,teror gak tuh.wat2 banyk kali sure perfect..chayok3

Azhafizah[フィザ] said...

wahh myra dah mula ber Ai pulak..cantik dah tu..fiza pun belum mula nak explore sgt Ai tu..photoshop je reti..

Hitsugaya Hadi (氷) said...

kita sama!!! gimme eleven!! yeahhh!!!

Shaznina Sofia said...

dkt sekolah ade belajar pasal AI nyh.. sb saya pon amek multimedia... :)

Mohd Norafzal said...

oit dh comel la tu.pasni leh la buatkan aku doodle..aku bg ko noodle :) kikiki

Mr. Doctor said...

Ngehngehngeh.. Mari melukis menggunakan Paint!

Liyaa Mf said...

Haha. Bulat gila! Tapi comel jeee :D

Myra Azraff said...

zuk : kan?mcm bilik tido..wahahaXD

maya : tu pun kalau ada usaha berterusan..hukhuk

azhafizah : akak ps pon terer..nanti try ai konfem lagik terer...hehe

hadi : eleven ?! mane dtg 1 lagi jari tu?ngahaha

shaznina : ye ke..bestnya dpt blaja..TT^TT

afzal : aku nak maggi kari tau..wakaka:)

mr.doctor : md mmg terer bab2 paint ni..saya K.O...hehe

liyana : bulat!tpi cam alien ^O^

nurshamila hasbollah said...

salam mira..nak tanya camna cara nak buat header ye? saya baru je buat blog tapi xtau camna nak cantikkan blog tu. tolong..

EYJA MASLIZA said...

Myra, nak tahu lagi bodoh tak? Eyja lagi langsung tak tahu nak buat doodle bagai tu, jangan kata nak buat doodle, nak khatam Photoshop pun tak lagi. #terasa diriku bengap sebentar(!) Haha ^^, bulat itu comel apa? Myra memang power lah --'

Myra Azraff said...

nushamila : header tu boleh buat guna photoshop atau photoscape..^_^

eyja : jgn cakap camtu..kot2 nanti eyja cuba mesti cantik..x cuba maka x tau..tpi guna paint tool sai lebih senang rasanya kalau nak buat doodle berbanding photoshop :)

Mie Hishamuddin said...

kalau nk buat bentuk lebih senang guna pen tools...explore lg part tu..sgt sng =) cuma part warna macam nak bunuh diri la kan..xboleh nak shading sgtla...baik pi warna kat ps...xsakit hati buat kt AI..=D

p/s: mie mmg guna nie untuk buat assgmnt lect bg...mula2 jenuh teroka..=)so far now ok =)