07 April 2012

Tutorial Paint Tool Sai : Tambah Ton Warna Pada Doodle



Assalamualaikum.


Setelah beberapa hari aku tinggalkan blog ni macam tongkang pecah,dengan hari2 mengadap entri pasal FB tu sampai termuntah..jadi hari ni aku nak buat tuto..heee :)
harap2 berguna untuk korang...




1 ) Lukis doodle korang..tuto untuk melukis boleh rujuk di ENTRI ni..



2 ) Create new layer kat no 1 tu..dan pastikan setiap layer sentiasa berasa dalam mode 'multiply' seperti mana yang kat no 2 tu..

3 ) Pastikan setiap part tu diwarnakan secara berasingan ( tudung+baju+muka)..dan bagi nama setiap layer tu..skema je doh aku bagi nama layer2 tu..padahal yang bebetul tah pape tah nama yang aku bagi...


tuto mewarna pun boleh tengok kat ENTRI ni..


tedeng !! dah siap pun kaler...



4 ) Okey..pastu..warnakan dulu satu2..kita setat dengan layer tudung dulu..klik kat layer tu..dan jangan lupa tick dekat 'Preserve Opacity'......eh,kenapa yer?sebab kita nak lock layer tu..so time kita nak kalerkan nanti..kaler tu takkan tertindih dengan layer lain..



5 ) Nak buat ton..pilih warna yang lebih gelap dari warna asal tu..oh ya,lebih sesuai guna tool 'airbrush' atau 'water'..haih,maner2 lah..pastu..set saiz brush..dan..kaler kat area yang korang nak kasi ton tu...bantai2 pon tak kesah..(cam aku)..hahahaaha



hah,tengok2...dah ade ton kan kan?tapi tak berapa kemas...=,='



6 ) Jadi korang pegi carik tool 'blur' dan blurkan area ton tadi..supaya nampak lebih kemas dan smooth..eh jangan lupa,kasi kurang itu 'density' dulu tau..kang nak blurkan nanti  hilang terus ton tadi..tenggelam doh kaler dia..haha

7 ) Dah setel kaler layer tudung tu..ikut step yang sama nak tambah ton untuk layer seterusnya..tapi jangan lupa..sentiasa tick kat 'Preserve Opacity' yah...lalala


lepas dah kaler semua tu.siap pun doodle ni akhirnya...tedeng!

kiri : OK
kanan : tak OK




HAHA...giler doe..aku warna tu pon main hantam je..sebab tengah sakit perut ni..=,=
nak buat blusher tu masih guna airbrush..dan buat dalam layer yang korang warnakan untuk kulit tu jugak..

sebarang pertanyaan atau keraguan sila bagitau aku..tengok tuto tu pelan2 okey..:)


sape yang aku tak follow balik tu,sorry la eh..sape suruh tak kasi akses ke profile korang.sekarang camner aku nak follow balik?




Wassalam.






38 comments:

Ahmad Haziq Azlan said...

perlu preserve ke? kalau tak tick pon, takkan bercampur rasanya.

myra buat outline satu layer atau ada banyak

outline tangan tu cantik, baju tu dari besar ke kecik. ada guna tablet ek?

hana said...

ok nice..
leh try..
hihih

Nurrul said...

Nice tuto lah... mmg tengah cari tuto untuk Paint tool Sai..
neway , ada link pAint tool Sai untuk sy download tak ? harap dpt share.. :)

ZULAIKHA said...

assalamualaikum :) ni pakai application apa :) terima kasih

JH said...

Sangat comel okay :)

-SUPERGIRL- said...

ha yg nih lah yg mee duk tggu .
oohhh nme dy ton warna ehh .
hehehe . baru tahuu !

mekasih sgt2 myraaa :)

hafrizzul hafiz said...

myraa ajar buat doodle girl ngan boy
dari awal sampai akhir boleh tak.
teringin nak lukis gak tapi tak pndai lukis. :(

ary_lee said...

wahhh..
sakit perut pun, boleh lawa..
eh? boleh je access profile ni hah..
tapi myra azraff tetap xfollow:P

ary_lee said...

Dah tahu dah nape myra azraff tak follow balik..
Link tak keluar kat profile..
Tahu tak caranya?
Dah ubah setting dah = ="

*arisyalee.blogspot.com*

Myra Azraff said...

ahmad haziq azlan : kene tick jugak..tablet?hahaha..mane ade..guna tools pressure je..

hana : bagus2..:)

nurul : ni link dia- http://wanhazel.blogspot.com/2011/10/sai-paint-full-vesionportable-free.html

zulaikha : w'salam..guna software paint tool sai..:)

JH : heee:D

supergirl : sama2..^_^

hafrizzul : cuba try tengok kat tuto sebelum ni..

ary lee : ceh,dah ubah pon setting nyer..haha..okey,i'll follow you..

keri ikhwan said...

rajin betul wat tutor...
cara ni lebih sistematik dr cara yg aku guna... hentam kromo jer
senang la nanti klu ada orng tnya camner lukis pakai SAI bleh terus suggest link ni

aRa ❤ aFiq™ said...

da lama nak try buat doodle tp slalu xjd -.-"

zuk zuhaiza said...

wahh nice lah myra. bile lah nak explore SAI lagi nie. takda mase. kih3

Laurie Gina said...

nasib ada tutor ni... nanti bolehlah try :) hihi ~

EYJA MASLIZA said...

sumpah cantik nya myra . nak doodle boleh ? ^^ , hee <3

nurshamila said...

xpandai2 jgk la..huhu

Myra Azraff said...

keri : trimas keri..kau pakat hentam kromo pon..cantik jer aku tengok..sampai gigit jari aku..

ara : dengan sai,semua org dah boleh buat doodle..*promote*..haha

zuk : akak dah terer sai..don worry lah..:D

laurie : teruskan usaha...:D

eyja : haha..tunggu free time eden offer kat eyja..:D

nurshamila : tengok tuto pelan2..kene ade minat plus usaha..mesti menjadi..:)

najibah('; said...

wahh cantiknyaa . kreatif ! :)

Puteri Diyana said...

lawanyeee myraa buat doodle n warnakan.
serius jeles laahh..hee :D
cantik!cute!
nice entry sys :)

Qyla syuQy said...

hey .nice tuto. . =')

Liyaa Mf said...

Alahai. Terernya bebudak sekrang ni buat doodles la bagai. Creative betul otak2 korang ni eyh? Jeles je! :P

Btw, comel! :D

afzalsukasuki said...

cantikla ko buat.aku buat bulat2.eh ko pakai line saiz apa??

teha said...

alahai. comel nyee :)

Cik Yatt said...

comel..tlong watkan 1..hee

Nana said...

Cantiknya myraa..pandai ko ek..berbakat sungguh..

haa,ada new story ni..mai singgah ke blog..

anys said...

assalamualaikum. hye saya suka header awak ! comelll~~~ :D

Syasya Johan said...

hevattt,selama ni sya main hentam je bab colour tu,lepas ni memang refer blog nilah :D

Azzah said...

selama ni tau taram je..sikit pun x buat tone..x reti..ni leh cubo..thanx myra..

wawa abdullah said...

so detail..boleh cube..thanks dear share.. :)

Syat0za Zai said...

cantik :D

Myra Azraff said...

najibah : masih ade yg perlu diperbaiki :))

puteri diyana : hee..trimas puteri..♥

qyla : boleh try pasni..:)

liyaa : kehkeh..rase akak pon boleh try ni..heee..mesti cantik nanti...:D

afzal : saiz 6.0 afzal..:D

teha : kehkeh^,^

Myra Azraff said...

cik yatt : cik yatt nak ker?hehe^,^

nana : huahaha...okey2..i'll be there :DD

anys : w'ssalam,hee..comel ker?:D

syasya : kehkeh..tu pon saya kaler main hentam..janji ade ton..hehe^_^

azzah : sama2 kak :D

wawa : welcome wawa...:))

Adilla_Ariffin said...

salam.. ala heade myra pon cute gak .. header dilla biasa jaa..

http://nuradilla12.blogspot.com/2012/04/aku-dan-header-blog.html


thank sbb komen kat link atas tu

cik ika said...

wah..canteq la..

Roxy's said...

eeee tomeynyewww :p

CaNdie RoseS said...

nak tnye la nie guna adobe photoshop ke ? nak try wat hehehe :D

♥ Anis said...

thanks sangat ! mmg cari tutor ni :)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Thanks!! Mmg dah lame cari tutor ni.thanks sgt2..biasa gune psd..tp ramai org kate sai lg senang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

07 April 2012

Tutorial Paint Tool Sai : Tambah Ton Warna Pada Doodle



Assalamualaikum.


Setelah beberapa hari aku tinggalkan blog ni macam tongkang pecah,dengan hari2 mengadap entri pasal FB tu sampai termuntah..jadi hari ni aku nak buat tuto..heee :)
harap2 berguna untuk korang...




1 ) Lukis doodle korang..tuto untuk melukis boleh rujuk di ENTRI ni..



2 ) Create new layer kat no 1 tu..dan pastikan setiap layer sentiasa berasa dalam mode 'multiply' seperti mana yang kat no 2 tu..

3 ) Pastikan setiap part tu diwarnakan secara berasingan ( tudung+baju+muka)..dan bagi nama setiap layer tu..skema je doh aku bagi nama layer2 tu..padahal yang bebetul tah pape tah nama yang aku bagi...


tuto mewarna pun boleh tengok kat ENTRI ni..


tedeng !! dah siap pun kaler...



4 ) Okey..pastu..warnakan dulu satu2..kita setat dengan layer tudung dulu..klik kat layer tu..dan jangan lupa tick dekat 'Preserve Opacity'......eh,kenapa yer?sebab kita nak lock layer tu..so time kita nak kalerkan nanti..kaler tu takkan tertindih dengan layer lain..



5 ) Nak buat ton..pilih warna yang lebih gelap dari warna asal tu..oh ya,lebih sesuai guna tool 'airbrush' atau 'water'..haih,maner2 lah..pastu..set saiz brush..dan..kaler kat area yang korang nak kasi ton tu...bantai2 pon tak kesah..(cam aku)..hahahaaha



hah,tengok2...dah ade ton kan kan?tapi tak berapa kemas...=,='



6 ) Jadi korang pegi carik tool 'blur' dan blurkan area ton tadi..supaya nampak lebih kemas dan smooth..eh jangan lupa,kasi kurang itu 'density' dulu tau..kang nak blurkan nanti  hilang terus ton tadi..tenggelam doh kaler dia..haha

7 ) Dah setel kaler layer tudung tu..ikut step yang sama nak tambah ton untuk layer seterusnya..tapi jangan lupa..sentiasa tick kat 'Preserve Opacity' yah...lalala


lepas dah kaler semua tu.siap pun doodle ni akhirnya...tedeng!

kiri : OK
kanan : tak OK




HAHA...giler doe..aku warna tu pon main hantam je..sebab tengah sakit perut ni..=,=
nak buat blusher tu masih guna airbrush..dan buat dalam layer yang korang warnakan untuk kulit tu jugak..

sebarang pertanyaan atau keraguan sila bagitau aku..tengok tuto tu pelan2 okey..:)


sape yang aku tak follow balik tu,sorry la eh..sape suruh tak kasi akses ke profile korang.sekarang camner aku nak follow balik?




Wassalam.






38 comments:

Ahmad Haziq Azlan said...

perlu preserve ke? kalau tak tick pon, takkan bercampur rasanya.

myra buat outline satu layer atau ada banyak

outline tangan tu cantik, baju tu dari besar ke kecik. ada guna tablet ek?

hana said...

ok nice..
leh try..
hihih

Nurrul said...

Nice tuto lah... mmg tengah cari tuto untuk Paint tool Sai..
neway , ada link pAint tool Sai untuk sy download tak ? harap dpt share.. :)

ZULAIKHA said...

assalamualaikum :) ni pakai application apa :) terima kasih

JH said...

Sangat comel okay :)

-SUPERGIRL- said...

ha yg nih lah yg mee duk tggu .
oohhh nme dy ton warna ehh .
hehehe . baru tahuu !

mekasih sgt2 myraaa :)

hafrizzul hafiz said...

myraa ajar buat doodle girl ngan boy
dari awal sampai akhir boleh tak.
teringin nak lukis gak tapi tak pndai lukis. :(

ary_lee said...

wahhh..
sakit perut pun, boleh lawa..
eh? boleh je access profile ni hah..
tapi myra azraff tetap xfollow:P

ary_lee said...

Dah tahu dah nape myra azraff tak follow balik..
Link tak keluar kat profile..
Tahu tak caranya?
Dah ubah setting dah = ="

*arisyalee.blogspot.com*

Myra Azraff said...

ahmad haziq azlan : kene tick jugak..tablet?hahaha..mane ade..guna tools pressure je..

hana : bagus2..:)

nurul : ni link dia- http://wanhazel.blogspot.com/2011/10/sai-paint-full-vesionportable-free.html

zulaikha : w'salam..guna software paint tool sai..:)

JH : heee:D

supergirl : sama2..^_^

hafrizzul : cuba try tengok kat tuto sebelum ni..

ary lee : ceh,dah ubah pon setting nyer..haha..okey,i'll follow you..

keri ikhwan said...

rajin betul wat tutor...
cara ni lebih sistematik dr cara yg aku guna... hentam kromo jer
senang la nanti klu ada orng tnya camner lukis pakai SAI bleh terus suggest link ni

aRa ❤ aFiq™ said...

da lama nak try buat doodle tp slalu xjd -.-"

zuk zuhaiza said...

wahh nice lah myra. bile lah nak explore SAI lagi nie. takda mase. kih3

Laurie Gina said...

nasib ada tutor ni... nanti bolehlah try :) hihi ~

EYJA MASLIZA said...

sumpah cantik nya myra . nak doodle boleh ? ^^ , hee <3

nurshamila said...

xpandai2 jgk la..huhu

Myra Azraff said...

keri : trimas keri..kau pakat hentam kromo pon..cantik jer aku tengok..sampai gigit jari aku..

ara : dengan sai,semua org dah boleh buat doodle..*promote*..haha

zuk : akak dah terer sai..don worry lah..:D

laurie : teruskan usaha...:D

eyja : haha..tunggu free time eden offer kat eyja..:D

nurshamila : tengok tuto pelan2..kene ade minat plus usaha..mesti menjadi..:)

najibah('; said...

wahh cantiknyaa . kreatif ! :)

Puteri Diyana said...

lawanyeee myraa buat doodle n warnakan.
serius jeles laahh..hee :D
cantik!cute!
nice entry sys :)

Qyla syuQy said...

hey .nice tuto. . =')

Liyaa Mf said...

Alahai. Terernya bebudak sekrang ni buat doodles la bagai. Creative betul otak2 korang ni eyh? Jeles je! :P

Btw, comel! :D

afzalsukasuki said...

cantikla ko buat.aku buat bulat2.eh ko pakai line saiz apa??

teha said...

alahai. comel nyee :)

Cik Yatt said...

comel..tlong watkan 1..hee

Nana said...

Cantiknya myraa..pandai ko ek..berbakat sungguh..

haa,ada new story ni..mai singgah ke blog..

anys said...

assalamualaikum. hye saya suka header awak ! comelll~~~ :D

Syasya Johan said...

hevattt,selama ni sya main hentam je bab colour tu,lepas ni memang refer blog nilah :D

Azzah said...

selama ni tau taram je..sikit pun x buat tone..x reti..ni leh cubo..thanx myra..

wawa abdullah said...

so detail..boleh cube..thanks dear share.. :)

Syat0za Zai said...

cantik :D

Myra Azraff said...

najibah : masih ade yg perlu diperbaiki :))

puteri diyana : hee..trimas puteri..♥

qyla : boleh try pasni..:)

liyaa : kehkeh..rase akak pon boleh try ni..heee..mesti cantik nanti...:D

afzal : saiz 6.0 afzal..:D

teha : kehkeh^,^

Myra Azraff said...

cik yatt : cik yatt nak ker?hehe^,^

nana : huahaha...okey2..i'll be there :DD

anys : w'ssalam,hee..comel ker?:D

syasya : kehkeh..tu pon saya kaler main hentam..janji ade ton..hehe^_^

azzah : sama2 kak :D

wawa : welcome wawa...:))

Adilla_Ariffin said...

salam.. ala heade myra pon cute gak .. header dilla biasa jaa..

http://nuradilla12.blogspot.com/2012/04/aku-dan-header-blog.html


thank sbb komen kat link atas tu

cik ika said...

wah..canteq la..

Roxy's said...

eeee tomeynyewww :p

CaNdie RoseS said...

nak tnye la nie guna adobe photoshop ke ? nak try wat hehehe :D

♥ Anis said...

thanks sangat ! mmg cari tutor ni :)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Thanks!! Mmg dah lame cari tutor ni.thanks sgt2..biasa gune psd..tp ramai org kate sai lg senang