13 May 2012

TUTORIAL : Lukis Mata Doodle (3 ways)




Assalamualaikum.


Dah lama tak buat tutorial,hari ni kita belajar buat mata doodle pulak ok.
yang dah terer buat mata doodle tu tak payah la tengok tuto ni..tuto biasa je ni..tak power pon -.-
tuto ni untuk mereka yang masih belajar melukis doodle..^_^




MATA 1#


Bukak SAI korang macam biasa..lukis bentuk mata yang korang nak..guna outline hitam ok.bukan kelabu dan bukan coklat.tuto melukis dan mewarna doodle boleh tengok kat ENTRI NI..



Warnakan area dalam mata tu dengan warna hitam jugak.



sekarang pilih tool 'airbrush' dan klik kat option yang dalam petak merah tu..high pressure for the win ok.
pilih warna putih dan warnakan biji mata dia seperti gambar yang diatas.
dah siap..simple je kan?



MATA 2#


masih cara yang sama seperti mata yang pertama.
sekarang tick kat 'preserve opacity' untuk mengelakkan korang warnakan mata dia dengan comot -.-'



pilih warna yang korang nak..rujuk seperti gambar yang diatas.area bawah mata tu warnakan separuh je ok.



dan last sekali tukar balik guna warna putih dan lukis biji mata yang warna putih pulak.
siap !!!! :D



MATA 3#


ikut kaedah yang sama je macam kat atas..cuma kali ni pilih warna yang agak terang..



pilih warna yang agak gelap untuk wujudkan ton warna dalam area mata tu..rujuk seperti gambar yang diatas..
kali ni guna option low pressure seperti yang berada dalam kotak merah tu..
sama macam mata2 yang kat atas..tukar balik high pressure..(bentuk petak) untuk lukis biji mata yang warna putih pulak.



ok,selesai..sekarang ni option untuk semua mata2 yang korang lukis seperti yang diatas.
nampak tak line2 dalam bulatan tu..so sekarang kita nak kasi line tu nampak smooth..bak kata korang..nak kasi tajam line tu..(-_-)7

so ni caranya :
-pegi balik ke linework layer tadi dan pilih tool pressure



1 ) Bila korang dah pilih tool tu..nanti outline2 dia jadi macam ni...ade banyak point kan?.bila cursor korang dah sentuh kat point yang korang nak smooth-kan tu..dia akan jadi warna pink. *paham...tak? =.='

2 ) Okey,sekarang ikut step kat gambar no.2 tu..tarik point tu ke kiri untuk kecikkan line tu sampai nampak percentage dia berkurang..dan kalau nak besarkan line tu pulak..tarik point tu ke kanan...mean percentage dia semakin membesar lah..dan begitulah disebaliknya..

3 ) Repeat benda yang sama untuk smoothkan line yang lain..okey,dah siap..tak susahkan? ^__^





HARAP TUTO KALI NI BERGUNA UNTUK KORANG 






Wassalam.






25 comments:

mirmashi94 said...

fuhh. lawa laa. kau guna SAI kan? hehe. kalau aku nak try seni nak buat pun, x dapat jugakk. sebab kalau aku donlod sai nie. membebel laa ayah aku. dah laa berukband nie slow dahh. ahaha ;D

keri ikhwan said...

fuuyoo.. mata menggoda tuu.. haha

Aisyah Hazirah said...

pehh~ smart ! :)

Hakimy Zamri said...

thanks sharing myra :D nice info...!!

aRa ❤ aFiq™ said...

chantek ~

Cik Chokie said...

wow :D nampak lagi senang. aaa terasa lepas ni nak try pakai sai pula lah. ps susah T_T, tuto akak semuanya menarik. kalau ps rumit + banyak step. nanti miza nak curang gak. haha

Thumbs up kak myra ! sangat berguna.

nurshamila said...

aku tgk sekali lalu ja tuto ko nih. aku mmg tak leh diajar la bab2 blog bagai nih. tak reti langsung. perghh kejam statement. hehe

header blog pon tak reti2 lg, inikan pulak doodle comel2 tuh. huhu

Hanamiko Sakura said...

thanks doodle..
part mata yang paling saya tak suka buat.. last2x cari dekat google.. hehe

Solehah Shamsuddin said...

ni gne SAI kan? mana nak dapat software ni eh.Mira bli ke software ni?

ArifChangmin said...

cantik :D

Aliff Haikal said...

pheh style !

kay_are said...

walaupun memang tak bape reti nak aplikasikan.. tapi waahh.. hasil die memang cantik! ^^

rAIHan said...

nice tuto!!..=)

merahitujambu said...

nextttt tuto cpt..XD

Ieqa Halim said...

akhirnya ! haha thanx buat tuto mata ni myra ! :)

Dak Fisha said...

masyehhh wat tuto ni.
pham sudah. hehehe.
terbaik lar!!

ciksukaberangan said...

nice ^^

HannaYz_98 said...

Assalamualaikum ...
Terima kasih ya Myra..
Saya dah berjaya buat mata 2 tu.. hehe =)

Iza Zaty said...

thx !!

Isha Nur Shisha said...

thanks 4 the tuto. cute la mata2 tu.

ELFarahin said...

BEST blog ni. most 'bout seni. Suka~! ^^ follow ya

Cherittheralageenda said...

Assalamualaikum..thankz brguna sangat
trutamanya bgi org yg bru blajr buat doodle nie mcm sya..

Asma Sah said...

nice tuto ..

Aienn Ninie said...

thanks buat tuto ni, menjadi :D

Nur Lya said...

tahnks for the tuto.. pasti bole lah lukis comel-comel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 May 2012

TUTORIAL : Lukis Mata Doodle (3 ways)




Assalamualaikum.


Dah lama tak buat tutorial,hari ni kita belajar buat mata doodle pulak ok.
yang dah terer buat mata doodle tu tak payah la tengok tuto ni..tuto biasa je ni..tak power pon -.-
tuto ni untuk mereka yang masih belajar melukis doodle..^_^




MATA 1#


Bukak SAI korang macam biasa..lukis bentuk mata yang korang nak..guna outline hitam ok.bukan kelabu dan bukan coklat.tuto melukis dan mewarna doodle boleh tengok kat ENTRI NI..



Warnakan area dalam mata tu dengan warna hitam jugak.



sekarang pilih tool 'airbrush' dan klik kat option yang dalam petak merah tu..high pressure for the win ok.
pilih warna putih dan warnakan biji mata dia seperti gambar yang diatas.
dah siap..simple je kan?



MATA 2#


masih cara yang sama seperti mata yang pertama.
sekarang tick kat 'preserve opacity' untuk mengelakkan korang warnakan mata dia dengan comot -.-'



pilih warna yang korang nak..rujuk seperti gambar yang diatas.area bawah mata tu warnakan separuh je ok.



dan last sekali tukar balik guna warna putih dan lukis biji mata yang warna putih pulak.
siap !!!! :D



MATA 3#


ikut kaedah yang sama je macam kat atas..cuma kali ni pilih warna yang agak terang..



pilih warna yang agak gelap untuk wujudkan ton warna dalam area mata tu..rujuk seperti gambar yang diatas..
kali ni guna option low pressure seperti yang berada dalam kotak merah tu..
sama macam mata2 yang kat atas..tukar balik high pressure..(bentuk petak) untuk lukis biji mata yang warna putih pulak.



ok,selesai..sekarang ni option untuk semua mata2 yang korang lukis seperti yang diatas.
nampak tak line2 dalam bulatan tu..so sekarang kita nak kasi line tu nampak smooth..bak kata korang..nak kasi tajam line tu..(-_-)7

so ni caranya :
-pegi balik ke linework layer tadi dan pilih tool pressure



1 ) Bila korang dah pilih tool tu..nanti outline2 dia jadi macam ni...ade banyak point kan?.bila cursor korang dah sentuh kat point yang korang nak smooth-kan tu..dia akan jadi warna pink. *paham...tak? =.='

2 ) Okey,sekarang ikut step kat gambar no.2 tu..tarik point tu ke kiri untuk kecikkan line tu sampai nampak percentage dia berkurang..dan kalau nak besarkan line tu pulak..tarik point tu ke kanan...mean percentage dia semakin membesar lah..dan begitulah disebaliknya..

3 ) Repeat benda yang sama untuk smoothkan line yang lain..okey,dah siap..tak susahkan? ^__^





HARAP TUTO KALI NI BERGUNA UNTUK KORANG 






Wassalam.






25 comments:

mirmashi94 said...

fuhh. lawa laa. kau guna SAI kan? hehe. kalau aku nak try seni nak buat pun, x dapat jugakk. sebab kalau aku donlod sai nie. membebel laa ayah aku. dah laa berukband nie slow dahh. ahaha ;D

keri ikhwan said...

fuuyoo.. mata menggoda tuu.. haha

Aisyah Hazirah said...

pehh~ smart ! :)

Hakimy Zamri said...

thanks sharing myra :D nice info...!!

aRa ❤ aFiq™ said...

chantek ~

Cik Chokie said...

wow :D nampak lagi senang. aaa terasa lepas ni nak try pakai sai pula lah. ps susah T_T, tuto akak semuanya menarik. kalau ps rumit + banyak step. nanti miza nak curang gak. haha

Thumbs up kak myra ! sangat berguna.

nurshamila said...

aku tgk sekali lalu ja tuto ko nih. aku mmg tak leh diajar la bab2 blog bagai nih. tak reti langsung. perghh kejam statement. hehe

header blog pon tak reti2 lg, inikan pulak doodle comel2 tuh. huhu

Hanamiko Sakura said...

thanks doodle..
part mata yang paling saya tak suka buat.. last2x cari dekat google.. hehe

Solehah Shamsuddin said...

ni gne SAI kan? mana nak dapat software ni eh.Mira bli ke software ni?

ArifChangmin said...

cantik :D

Aliff Haikal said...

pheh style !

kay_are said...

walaupun memang tak bape reti nak aplikasikan.. tapi waahh.. hasil die memang cantik! ^^

rAIHan said...

nice tuto!!..=)

merahitujambu said...

nextttt tuto cpt..XD

Ieqa Halim said...

akhirnya ! haha thanx buat tuto mata ni myra ! :)

Dak Fisha said...

masyehhh wat tuto ni.
pham sudah. hehehe.
terbaik lar!!

ciksukaberangan said...

nice ^^

HannaYz_98 said...

Assalamualaikum ...
Terima kasih ya Myra..
Saya dah berjaya buat mata 2 tu.. hehe =)

Iza Zaty said...

thx !!

Isha Nur Shisha said...

thanks 4 the tuto. cute la mata2 tu.

ELFarahin said...

BEST blog ni. most 'bout seni. Suka~! ^^ follow ya

Cherittheralageenda said...

Assalamualaikum..thankz brguna sangat
trutamanya bgi org yg bru blajr buat doodle nie mcm sya..

Asma Sah said...

nice tuto ..

Aienn Ninie said...

thanks buat tuto ni, menjadi :D

Nur Lya said...

tahnks for the tuto.. pasti bole lah lukis comel-comel