09 December 2012

Subjek2 drawing time sem 1 (-_- ) !





Assalamualaikum !



Haaaaa dah lama aku nak buat entri ni (T___T)
*semput pasal nak siapkan entri ni*
Penat woi upload2 natang ni semua , hahaha . Harap2 korang janganla scroll laju2 eh ;(
Aku mendaki gunung , siap merentas lautan api nak siapkan ni ! hahhahaha . Jadi ni dia antara subjek2 drawing yang aku amik time sem 1 dulu , rindu nak belajar benda2 ni semua walaupun rasa macam nak mati je buat ( ̄(エ) ̄)


FND 100 : DRAWING 1


Subjek ni pehhh , boleh tahan nak matinya , kahkah ! Mula2 agak payah la nak sesuaikan diri , lelama tu baru okey , haha . Drawing2 psikomotor yang besar gedabak tu aku dah buang pasal menyemak lagipun hodoh gila bapak -_- ! Cis



Tang ni kitorang kena kalerkan dalam 15 line tu guna pensel sehingga membentuk satu ton  , agak fail disitu tapi ahhh kesah pulak kan , hahaha . Tergeger2 nak buat !


Ni lagi 1 keje yang sungguh tak paham (-_- ) Keje ni kitorang kene hitamkan separuh dari drawing paper guna pensel dan kena kasi betul2 hitam gila2. Haaa ingat senang ke ? Susah siak . Habis pendek pensel2 aku , kesian depa . Bape banyak kali asah tah kalkultor tak mampu nak kira , kakhkah ! Dah penat2 hitamkan , boleh pulak kena lipat 2 adoi , part yang lagi 1 tu kena padam hitam2 tu balik . Peh lagi payah ! Habis musnah 1 pemadam nak kasi putihkan balik part tu , HAHA . Erghh


Ni pulak kena buat shading kat setiap bentuk (bulat,kiub,silinder) . So drawing aku yang bulat kat ataih tu jadilah contoh kat depan cewahhh xD Keje ni ah lenggang je , rasa nak mati tu memang takdak ;P


Time ni dah start buat analytical drawing , yang petak sebelah kiri tu kena buat tekstur bagi subject matter yang kitorang pilih , memang kena zoom habis ! (guna mata je pun) , dan kena lukis biar kasi tekstur2 tu jelas nak mati ! (tak mati pun) . Haaa cuba teka natang apekah itu ? NENAS ! -_-
Dah macam organ dah aku tengok , jadah ! 


So tudiaa nenas itu ! Ye aku tau hodoh siak -.- (aku serius ni) Pasal agak kartun bak hang ! Padahal kena buat ala2 analytical drawing , cis ! Memang la dipilih jadi drawing contoh kat depan  , tapi boleh pulak lecturer tu lekatkan kat sebelah drawing nenas student2 lama yang hidup zaman2 dulu yang lagi power gila bapak aih , segan pulak aku taktau nak letak kat mana muka ,  nampak sangat perbezaan gila2 , kahkah ! Adoi .

Bajet tangan kotor konon
Dah serik nak guna nenas , so untuk yang final project ni aku guna halia pulak . Yang final dah tak guna pensel dah , tapi kena guna compressed charcoal . Bila guna natang ni , pehhh ! Semua kawan2 aku yang sebelum ni kata drawing2 dorang hodoh gila tetiba pulak mengaku drawing dorang jadik lawa bila guna natang ni ! HAHA . Jimbit betol . Best tau lukis guna natang ni , tapi tulah 1 , habis tangan baju seluar kena tempiasnya . *pasal eksaited sangat lah konon* Aku tengok rupa aku dah macam askar2 yang tengah balik perang pun ade -_-


Jadi inilah rupa dia bila dah siapp , yayyyy :D
HALIA ! 


FND 101 : VISUAL RESEARCH

Banyak2 subjek drawing , subjek ni ahh yang paling banyak jumlah mengeluhnya . Mengeluh kuat gila2 lah sampai mak ayah aku boleh dengar dari rumah -_- ! Keje2 nya oh sungguh tak paham apa kehendaknya , kahkahkah !    


Aku patut jadi arkitek . HAHA *lawak hambar*
Benda alah kat atas tu namanya mounting board versi albino (yang kaler putih punya)
Dah tu , kena potong2 kasi 15 part dengan bentuk yang berbeza pahtu kena gabung2 jadi satu benda yang aku sendiri pun tak paham = =' Hahahahaa 


Pahtu kena sketch balik benda2 tu . Benda tu bukan 1 kena buat , ade lah dalam 10 ? (aku pun tak ingat dah) Nak menangis woi buat bende ni , nak bajet2 shading lagi , peh ! Segala tulang aku patah .
Dah macam part2 robot transformer yang dah dileraikan pulak sekali tengok ! Takpun organ2 hewan mana tah !


Jadi siaplah jadah yang aku sendiri tak paham ni , hahaha . Tak tido langsung siapkan benda ni . Aku punya yang tengah2 tu . Dari malam sampai pagi nak siapkan . 7 pagi baru siap , HAHA . Azab -_-
Ah sibuk pulak si budak Ieyra ni interframe , cis ! Haha , tepilah woi



Yang ni pulak untuk final project punya . Kena transform subjet matter yang korang pilih ke bentuk2 yang aku sendiri taktau nak eksplen cemana dan kena pilih yang terbaik untuk dibentuk balik guna foam .



Hah , nilah bendanya foam tu , alahh yang orang guna untuk buat bunga manggar tu -_- pastu kitorang kena ukir natang ni guna cutter aka pisau sambil rujuk drawing yang korang pilih tu . Kawan2 aku siap ada yang pakai gogel mata , semangat je , rupa dah macam nak menyelam bak hang ! Cuma takdak air je time tu . Sampai ada kawan aku yang sorang ni meronta2 takut dia jadi buta bila habuk2 foam ni masuk mata dia , kahkah ! Eh Form ke Foam ? Ah lantak , aku tibai je !


FDT 106 : FASHION DRAWING (FIGURE)


Haaaa ni subjek feveret aku yayyyy ! xD
Aku paling tak sabar tiap kali kelas ni mendatang , best ! :D Dengan lecturer lelakinya yang begitu ohh memahami dan good-looking , pulun habis buat keje ! HAHA



First time masuk kelas tu , kena lukis gambar apa2 lah yang korang nak :D 
Maybe dia nak tengok adekah anak2 murid dia ni tau melukis mungkin ? Entah -_-


Tang ni pulak dah setat buat drawing guna dry medium aka soft pastel . Pehhh memang best ah guna benda ni , hahaha . Berhabuk bak hang pastel2 tu bila kena gosok2 nak kasi rata -,- Sampai hitam jari2 aku . 
Ada rupa macam orang asli pun ada sekali tengok . 2 kali tengok , memang orang asli rupanya ! Gambar2 yang kena dilukis tu lecturer sendiri yang pilih dari majalah yang kita beli , so aku dapatlah manusia yang dah macam rupa alien ni , dengan leher yang panjang gila bapak nya . Kepala jendoi kot ! HAHA

Time assessment yang pertama 
Jadi dengan muka tak semenggahnya aku memegang drawing pastel yang dah siap tu . Pas kena tegur kepala jendoi drawing tu terus aku ejas kasi extend-kan sikit area rambut kat dahi tu . Yang tak boleh blahnya lect tu kata meremang dia tengok drawing ni , hahaha . Teruja katanya , ahhhhh . *nak pengsan* xD 


Lepas guna dry media , kitorang kena guna wet media pulak (watercolour) . Lagi best guna waterkaler !! Model pun lect jugak pilih . Dia kata kalau tang aku je patut dibagi yang susah2 bak hang ! Adoi , mampuih den . Seriusla aku rasa drawing ni betul2 something wrong somewhere , HAHAHA . Tapi taktau tang mana , body dahlah macam bapuk je , ahh . Badan terpanjang , kaki terketot ? Mungkin . Yang kanan tu tak siap lagi aku kalerkan background dia sebenarnya . Tapi lect kata banyak2 drawing dia paling suka yang ni . ehheh .





Jadi inilah drawing untuk yang final punya . 
Drawing + kolaj . Bebas nak guna waterkaler or pastel . So aku pilih untuk print pattern ala2 tiger untuk diletak kat baju , pastu jadah apa entah untuk tali beg dia dan renda untuk short pants drawing tu . Subjek ni dapat A+ , macam tak percaya je = =


FDT 108 : FASHION CAD (INTRODUCTION)


Subjek ni pun best oooo . Hahaha . Pasal boleh guna Photoshop dan Illustrator . Aku tak mampu menyorokkan perasaan pulun tu tiap kali kat dalam kelas tu . Ahh asal lect keluar kejap je , semua dok pakat bukak FB , bengong . Ye aku pun sama bengong . Hahaha



Ada 2 projek je untuk subjek ni , lenggang habis ! (lah sangat kannn)
Projek ni dinamakan FABRIC PATTERN . Kitorang kena design sendiri pattern sendiri lalu memasukkannya kedalam produk yang kita pilih . 


Ni pulak yang final punya . Tema untuk kelas kitorang adelah sportswear . Apeke huduhnya tema -_- 
So kena carik gambar2 yang berkaitan dengan sportswear pastu trace balik kat Illustrator aka Ai . Tension aku guna Ai ni nak dibandingkan dengan Photoshop . Ahhh . Aku ada jugak ngelat buat benda ni kat Photoshop . Ceh . Aku ni dahla cerewet sikit nak carik background dia , hahaha . Logo tu takboleh blah , kahkah ! Aku takde idea lalu buat ala2 1 Direction punya logo , aptb xD ! Nak yang betul2 sesuai !
Alhamdulillah , dapat full mark benda ni . 



Ahhh penat aku (-_- ) Siap sudah entri ini . Banyak lagi sebenarnya drawing2 tu . Malas pulak aku nak upload banyak2 . Haaa jadi jangan ingat melukis tu satu benda yang senang . Takda benda yang senang kat dunia ni . Ingat melukis tu setakat melukis camtu2 je ke , haih . Takda makna . Nak menangis pun ada sepanjang sem tu pasal buat drawing ni punya pasal . Time dah nak dekat exam la kitorang bersusah payah kena siapkan final project bagai ;( Sebab tu takramai budak AD yang dapat dekan mungkin ?
HAHA , bajet habis ! xD
Ni baru sem 1 , sem ni ? sem seterusnya ? Wallahualam , tangan di bahu .




Wassalam , 
*lapar pulak aku time gini2 aih -_-*








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

09 December 2012

Subjek2 drawing time sem 1 (-_- ) !





Assalamualaikum !



Haaaaa dah lama aku nak buat entri ni (T___T)
*semput pasal nak siapkan entri ni*
Penat woi upload2 natang ni semua , hahaha . Harap2 korang janganla scroll laju2 eh ;(
Aku mendaki gunung , siap merentas lautan api nak siapkan ni ! hahhahaha . Jadi ni dia antara subjek2 drawing yang aku amik time sem 1 dulu , rindu nak belajar benda2 ni semua walaupun rasa macam nak mati je buat ( ̄(エ) ̄)


FND 100 : DRAWING 1


Subjek ni pehhh , boleh tahan nak matinya , kahkah ! Mula2 agak payah la nak sesuaikan diri , lelama tu baru okey , haha . Drawing2 psikomotor yang besar gedabak tu aku dah buang pasal menyemak lagipun hodoh gila bapak -_- ! Cis



Tang ni kitorang kena kalerkan dalam 15 line tu guna pensel sehingga membentuk satu ton  , agak fail disitu tapi ahhh kesah pulak kan , hahaha . Tergeger2 nak buat !


Ni lagi 1 keje yang sungguh tak paham (-_- ) Keje ni kitorang kene hitamkan separuh dari drawing paper guna pensel dan kena kasi betul2 hitam gila2. Haaa ingat senang ke ? Susah siak . Habis pendek pensel2 aku , kesian depa . Bape banyak kali asah tah kalkultor tak mampu nak kira , kakhkah ! Dah penat2 hitamkan , boleh pulak kena lipat 2 adoi , part yang lagi 1 tu kena padam hitam2 tu balik . Peh lagi payah ! Habis musnah 1 pemadam nak kasi putihkan balik part tu , HAHA . Erghh


Ni pulak kena buat shading kat setiap bentuk (bulat,kiub,silinder) . So drawing aku yang bulat kat ataih tu jadilah contoh kat depan cewahhh xD Keje ni ah lenggang je , rasa nak mati tu memang takdak ;P


Time ni dah start buat analytical drawing , yang petak sebelah kiri tu kena buat tekstur bagi subject matter yang kitorang pilih , memang kena zoom habis ! (guna mata je pun) , dan kena lukis biar kasi tekstur2 tu jelas nak mati ! (tak mati pun) . Haaa cuba teka natang apekah itu ? NENAS ! -_-
Dah macam organ dah aku tengok , jadah ! 


So tudiaa nenas itu ! Ye aku tau hodoh siak -.- (aku serius ni) Pasal agak kartun bak hang ! Padahal kena buat ala2 analytical drawing , cis ! Memang la dipilih jadi drawing contoh kat depan  , tapi boleh pulak lecturer tu lekatkan kat sebelah drawing nenas student2 lama yang hidup zaman2 dulu yang lagi power gila bapak aih , segan pulak aku taktau nak letak kat mana muka ,  nampak sangat perbezaan gila2 , kahkah ! Adoi .

Bajet tangan kotor konon
Dah serik nak guna nenas , so untuk yang final project ni aku guna halia pulak . Yang final dah tak guna pensel dah , tapi kena guna compressed charcoal . Bila guna natang ni , pehhh ! Semua kawan2 aku yang sebelum ni kata drawing2 dorang hodoh gila tetiba pulak mengaku drawing dorang jadik lawa bila guna natang ni ! HAHA . Jimbit betol . Best tau lukis guna natang ni , tapi tulah 1 , habis tangan baju seluar kena tempiasnya . *pasal eksaited sangat lah konon* Aku tengok rupa aku dah macam askar2 yang tengah balik perang pun ade -_-


Jadi inilah rupa dia bila dah siapp , yayyyy :D
HALIA ! 


FND 101 : VISUAL RESEARCH

Banyak2 subjek drawing , subjek ni ahh yang paling banyak jumlah mengeluhnya . Mengeluh kuat gila2 lah sampai mak ayah aku boleh dengar dari rumah -_- ! Keje2 nya oh sungguh tak paham apa kehendaknya , kahkahkah !    


Aku patut jadi arkitek . HAHA *lawak hambar*
Benda alah kat atas tu namanya mounting board versi albino (yang kaler putih punya)
Dah tu , kena potong2 kasi 15 part dengan bentuk yang berbeza pahtu kena gabung2 jadi satu benda yang aku sendiri pun tak paham = =' Hahahahaa 


Pahtu kena sketch balik benda2 tu . Benda tu bukan 1 kena buat , ade lah dalam 10 ? (aku pun tak ingat dah) Nak menangis woi buat bende ni , nak bajet2 shading lagi , peh ! Segala tulang aku patah .
Dah macam part2 robot transformer yang dah dileraikan pulak sekali tengok ! Takpun organ2 hewan mana tah !


Jadi siaplah jadah yang aku sendiri tak paham ni , hahaha . Tak tido langsung siapkan benda ni . Aku punya yang tengah2 tu . Dari malam sampai pagi nak siapkan . 7 pagi baru siap , HAHA . Azab -_-
Ah sibuk pulak si budak Ieyra ni interframe , cis ! Haha , tepilah woi



Yang ni pulak untuk final project punya . Kena transform subjet matter yang korang pilih ke bentuk2 yang aku sendiri taktau nak eksplen cemana dan kena pilih yang terbaik untuk dibentuk balik guna foam .



Hah , nilah bendanya foam tu , alahh yang orang guna untuk buat bunga manggar tu -_- pastu kitorang kena ukir natang ni guna cutter aka pisau sambil rujuk drawing yang korang pilih tu . Kawan2 aku siap ada yang pakai gogel mata , semangat je , rupa dah macam nak menyelam bak hang ! Cuma takdak air je time tu . Sampai ada kawan aku yang sorang ni meronta2 takut dia jadi buta bila habuk2 foam ni masuk mata dia , kahkah ! Eh Form ke Foam ? Ah lantak , aku tibai je !


FDT 106 : FASHION DRAWING (FIGURE)


Haaaa ni subjek feveret aku yayyyy ! xD
Aku paling tak sabar tiap kali kelas ni mendatang , best ! :D Dengan lecturer lelakinya yang begitu ohh memahami dan good-looking , pulun habis buat keje ! HAHA



First time masuk kelas tu , kena lukis gambar apa2 lah yang korang nak :D 
Maybe dia nak tengok adekah anak2 murid dia ni tau melukis mungkin ? Entah -_-


Tang ni pulak dah setat buat drawing guna dry medium aka soft pastel . Pehhh memang best ah guna benda ni , hahaha . Berhabuk bak hang pastel2 tu bila kena gosok2 nak kasi rata -,- Sampai hitam jari2 aku . 
Ada rupa macam orang asli pun ada sekali tengok . 2 kali tengok , memang orang asli rupanya ! Gambar2 yang kena dilukis tu lecturer sendiri yang pilih dari majalah yang kita beli , so aku dapatlah manusia yang dah macam rupa alien ni , dengan leher yang panjang gila bapak nya . Kepala jendoi kot ! HAHA

Time assessment yang pertama 
Jadi dengan muka tak semenggahnya aku memegang drawing pastel yang dah siap tu . Pas kena tegur kepala jendoi drawing tu terus aku ejas kasi extend-kan sikit area rambut kat dahi tu . Yang tak boleh blahnya lect tu kata meremang dia tengok drawing ni , hahaha . Teruja katanya , ahhhhh . *nak pengsan* xD 


Lepas guna dry media , kitorang kena guna wet media pulak (watercolour) . Lagi best guna waterkaler !! Model pun lect jugak pilih . Dia kata kalau tang aku je patut dibagi yang susah2 bak hang ! Adoi , mampuih den . Seriusla aku rasa drawing ni betul2 something wrong somewhere , HAHAHA . Tapi taktau tang mana , body dahlah macam bapuk je , ahh . Badan terpanjang , kaki terketot ? Mungkin . Yang kanan tu tak siap lagi aku kalerkan background dia sebenarnya . Tapi lect kata banyak2 drawing dia paling suka yang ni . ehheh .





Jadi inilah drawing untuk yang final punya . 
Drawing + kolaj . Bebas nak guna waterkaler or pastel . So aku pilih untuk print pattern ala2 tiger untuk diletak kat baju , pastu jadah apa entah untuk tali beg dia dan renda untuk short pants drawing tu . Subjek ni dapat A+ , macam tak percaya je = =


FDT 108 : FASHION CAD (INTRODUCTION)


Subjek ni pun best oooo . Hahaha . Pasal boleh guna Photoshop dan Illustrator . Aku tak mampu menyorokkan perasaan pulun tu tiap kali kat dalam kelas tu . Ahh asal lect keluar kejap je , semua dok pakat bukak FB , bengong . Ye aku pun sama bengong . Hahaha



Ada 2 projek je untuk subjek ni , lenggang habis ! (lah sangat kannn)
Projek ni dinamakan FABRIC PATTERN . Kitorang kena design sendiri pattern sendiri lalu memasukkannya kedalam produk yang kita pilih . 


Ni pulak yang final punya . Tema untuk kelas kitorang adelah sportswear . Apeke huduhnya tema -_- 
So kena carik gambar2 yang berkaitan dengan sportswear pastu trace balik kat Illustrator aka Ai . Tension aku guna Ai ni nak dibandingkan dengan Photoshop . Ahhh . Aku ada jugak ngelat buat benda ni kat Photoshop . Ceh . Aku ni dahla cerewet sikit nak carik background dia , hahaha . Logo tu takboleh blah , kahkah ! Aku takde idea lalu buat ala2 1 Direction punya logo , aptb xD ! Nak yang betul2 sesuai !
Alhamdulillah , dapat full mark benda ni . 



Ahhh penat aku (-_- ) Siap sudah entri ini . Banyak lagi sebenarnya drawing2 tu . Malas pulak aku nak upload banyak2 . Haaa jadi jangan ingat melukis tu satu benda yang senang . Takda benda yang senang kat dunia ni . Ingat melukis tu setakat melukis camtu2 je ke , haih . Takda makna . Nak menangis pun ada sepanjang sem tu pasal buat drawing ni punya pasal . Time dah nak dekat exam la kitorang bersusah payah kena siapkan final project bagai ;( Sebab tu takramai budak AD yang dapat dekan mungkin ?
HAHA , bajet habis ! xD
Ni baru sem 1 , sem ni ? sem seterusnya ? Wallahualam , tangan di bahu .




Wassalam , 
*lapar pulak aku time gini2 aih -_-*