01 November 2014

Diploma Fashion Show UiTM Seri Iskandar Oct 2014

Assalamualaikum.



Hi folks. 

Aku tak sure lah dah berapa alaf aku tak update blog jimbet ni. Padahal malas.
Kalau time dedulu time ada banyak idea je aku terus buat entri, sekarang alhamdulillah la ... semua selamat dalam draft je. Ni pun kes malas gak.


Jadinya, setiap pelajar sem akhir kos fesyen di UiTM dah menjadi tradisi akan mengadakan Diploma Fashion Show. Ni yang paling ternanti nanti siot.

And macam biasa, tiap sem kitorang akan dapat tajuk untuk kitorang pilih dan buat research, and the final result will be the baju. Kalau dari sem 2 hingga sem 4 buat satu baju, sem akhir kitorang, sem 5 akan buat 3 baju as collection. 

So batch kitorang dapat tajuk "Issue". Dan memasing akan pilih isu memasing such as Tsunami, Street Art, High Heels, Breast Cancer, pasal War and banyak lagi yang best. And then aku pulak pilih Grafitti. Padahal tiap sem mesti akan ada senior buat baju based on graffiti gak. Ades. Ni aku taktau.


Nak cite panjang pasal Grafitti ni ades aku malas dah. Aku dah give my all kot time parade depan semua lecturer fesyen UiTM Perak and Shah Alam masa present. Peh gila. Rasa macam kat mahkamah. Seram siot. Tapi everything's going very well hehehe wehhh tolonglah baca k apa aku taip dari tadi ni T___T



*********************************



And berbalik pada design tadi ni, aku ikut konsep yang more to colors. Fancy and colorful. So untuk stylization, wig warna warni tu memang aku dah plan kahkahkah. Harga aku malas nak cerita
Yelah, dah sem akhir ni memang konsep "give my all" tu kena gak.
Warna pun memang dah plan awal awal, kontra kan dengan baju. 

Asal aku bawak wig tu pegi fakulti je konfem ada yang nak rasmikan. Pahtu dok merayau satu floor. 
Siap selfie bagai. Siot. Yang ni takde kene mengene. Tetibe

Nak guna accessories pun tak perlu dah rasanya, banyak sangat warna nak ditumpu.



*********************************



Design 1#


Awal awal model catwalk dia dah sebarkann kekuningan lining aku. Nasib baik lining tak hancus kakaka.
Btw sangat puas hati dengan cara dia. I really love how she stylized the jacket. Aku tak pernah expect more pun design yang ni (kecuali panel grafitti bawah tu ) tapi time dah kat atas runaway rasa cambest pulak hahahaha.



Lining kuning yang tak boleh blah.



Sebenarnya aku takmau buat printing, sebab dah ramai sangat buat cara tu. Tapi singlet dalam tu nak taknak aku kena gak buat printing. I can't draw on it. Why ?
Because it's jersey.


Seingat aku kawan aku si Syaza lah, kata jaket tu macam ala ala krismas. Combination merah hijau putih tu. Siot je Syaza. walaupun aku pun setuju gak
Habis kena bahan je. Sampai ke kelas lain. Bengong.
Lepas dah siap tetiga piece baru tak nampak dah krismas tu hahaha.



Anyway panel bawah jaket yang ada grafitti tu lukis sendiri. Bukan apa, nak buat printing pepaham lah area mana aku nak buat tu. Nak bajet bajet area dia satu hal. Lagi satu aku nak put something yang memang dari hasil tangan aku. Medium yang digunakan cuma fabric dye and marker hitam je. Paint macam biasa, on cotton drill.


---------------------------------------------------------------------


Design #2




Of all three design, aku lebih suka design kedua. Dunno why.
Ala ala smart casual sikit. And the concept. 
Model ni nama dia Ainah De Waal
Gile gorjess cemana entah weh.*baru sedar lepas tengok shot shot dia*
Aku minat dia k minat. Tapi dia tak followback instagram aku *kecewa*




Panel D R kat jaket pun handmande jugak. Material yang sama. 
Cuma tersesat ada guna akrilik sikit. Mengade sangat nak try guna akrilik
And part belakang jaket tu ada lagi sebenarnya. Cuma takde gambar je.






---------------------------------------------------------------------


Design #3

Design last takde nak komen apa. Cuma nak highlight kat printed pants tu je kakaka. Dalam tetiga piece tu, ramai berminat dat pants je. Budak kelas and others pun ada nak yang beli. Cey paling tak boleh blah. 

Shot pun tak banyak. So gambar aku letak dua je. Hee








And thanks for these shot @therubah. Ada lagi shot dari krew production but it's alright. Tak larat nak letak gambar dah.






Dan tak lupa ucapan terima kasih kepada kawan kawan dan lecturer.  
Tanpa bantuan and suggestion kalian, takkan jadi baju. Without their help, my collection wouldn't be complete.

And secara jujurnya, collection aku takdelah gempak gila. Ramai lagi yang meletupsss ekceli. And bagi aku semua baju time haritu lawa lawa ! :D

K malas nak cerita panjang. Kalau dah pempuan, A sampai Z nak cerita. Orang pun malas nak baca dah. Kakaka





And that was it. End of diploma and I'm gonna miss everything and everyone. 



Selamat malam bae sekalian !









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

01 November 2014

Diploma Fashion Show UiTM Seri Iskandar Oct 2014

Assalamualaikum.



Hi folks. 

Aku tak sure lah dah berapa alaf aku tak update blog jimbet ni. Padahal malas.
Kalau time dedulu time ada banyak idea je aku terus buat entri, sekarang alhamdulillah la ... semua selamat dalam draft je. Ni pun kes malas gak.


Jadinya, setiap pelajar sem akhir kos fesyen di UiTM dah menjadi tradisi akan mengadakan Diploma Fashion Show. Ni yang paling ternanti nanti siot.

And macam biasa, tiap sem kitorang akan dapat tajuk untuk kitorang pilih dan buat research, and the final result will be the baju. Kalau dari sem 2 hingga sem 4 buat satu baju, sem akhir kitorang, sem 5 akan buat 3 baju as collection. 

So batch kitorang dapat tajuk "Issue". Dan memasing akan pilih isu memasing such as Tsunami, Street Art, High Heels, Breast Cancer, pasal War and banyak lagi yang best. And then aku pulak pilih Grafitti. Padahal tiap sem mesti akan ada senior buat baju based on graffiti gak. Ades. Ni aku taktau.


Nak cite panjang pasal Grafitti ni ades aku malas dah. Aku dah give my all kot time parade depan semua lecturer fesyen UiTM Perak and Shah Alam masa present. Peh gila. Rasa macam kat mahkamah. Seram siot. Tapi everything's going very well hehehe wehhh tolonglah baca k apa aku taip dari tadi ni T___T



*********************************



And berbalik pada design tadi ni, aku ikut konsep yang more to colors. Fancy and colorful. So untuk stylization, wig warna warni tu memang aku dah plan kahkahkah. Harga aku malas nak cerita
Yelah, dah sem akhir ni memang konsep "give my all" tu kena gak.
Warna pun memang dah plan awal awal, kontra kan dengan baju. 

Asal aku bawak wig tu pegi fakulti je konfem ada yang nak rasmikan. Pahtu dok merayau satu floor. 
Siap selfie bagai. Siot. Yang ni takde kene mengene. Tetibe

Nak guna accessories pun tak perlu dah rasanya, banyak sangat warna nak ditumpu.



*********************************



Design 1#


Awal awal model catwalk dia dah sebarkann kekuningan lining aku. Nasib baik lining tak hancus kakaka.
Btw sangat puas hati dengan cara dia. I really love how she stylized the jacket. Aku tak pernah expect more pun design yang ni (kecuali panel grafitti bawah tu ) tapi time dah kat atas runaway rasa cambest pulak hahahaha.



Lining kuning yang tak boleh blah.



Sebenarnya aku takmau buat printing, sebab dah ramai sangat buat cara tu. Tapi singlet dalam tu nak taknak aku kena gak buat printing. I can't draw on it. Why ?
Because it's jersey.


Seingat aku kawan aku si Syaza lah, kata jaket tu macam ala ala krismas. Combination merah hijau putih tu. Siot je Syaza. walaupun aku pun setuju gak
Habis kena bahan je. Sampai ke kelas lain. Bengong.
Lepas dah siap tetiga piece baru tak nampak dah krismas tu hahaha.



Anyway panel bawah jaket yang ada grafitti tu lukis sendiri. Bukan apa, nak buat printing pepaham lah area mana aku nak buat tu. Nak bajet bajet area dia satu hal. Lagi satu aku nak put something yang memang dari hasil tangan aku. Medium yang digunakan cuma fabric dye and marker hitam je. Paint macam biasa, on cotton drill.


---------------------------------------------------------------------


Design #2




Of all three design, aku lebih suka design kedua. Dunno why.
Ala ala smart casual sikit. And the concept. 
Model ni nama dia Ainah De Waal
Gile gorjess cemana entah weh.*baru sedar lepas tengok shot shot dia*
Aku minat dia k minat. Tapi dia tak followback instagram aku *kecewa*




Panel D R kat jaket pun handmande jugak. Material yang sama. 
Cuma tersesat ada guna akrilik sikit. Mengade sangat nak try guna akrilik
And part belakang jaket tu ada lagi sebenarnya. Cuma takde gambar je.






---------------------------------------------------------------------


Design #3

Design last takde nak komen apa. Cuma nak highlight kat printed pants tu je kakaka. Dalam tetiga piece tu, ramai berminat dat pants je. Budak kelas and others pun ada nak yang beli. Cey paling tak boleh blah. 

Shot pun tak banyak. So gambar aku letak dua je. Hee








And thanks for these shot @therubah. Ada lagi shot dari krew production but it's alright. Tak larat nak letak gambar dah.






Dan tak lupa ucapan terima kasih kepada kawan kawan dan lecturer.  
Tanpa bantuan and suggestion kalian, takkan jadi baju. Without their help, my collection wouldn't be complete.

And secara jujurnya, collection aku takdelah gempak gila. Ramai lagi yang meletupsss ekceli. And bagi aku semua baju time haritu lawa lawa ! :D

K malas nak cerita panjang. Kalau dah pempuan, A sampai Z nak cerita. Orang pun malas nak baca dah. Kakaka





And that was it. End of diploma and I'm gonna miss everything and everyone. 



Selamat malam bae sekalian !