30 June 2015

Gambar Konvo Dah Sampai !





Holla !



Hoih ! Berjanggut eden nak tunggu gegambor ni nak sampai rumah.
Aku siap call orang gambor tu kot, amek number depa kat resit tu, blabla bila dihantar eh ? Bukan seminggu lepas konvo ke ?

Ek, rupanya dua minggu lepas kombo. Alah malu pulak iolss :3

Ala ni amek gambo kat booth booth dedekat dewan uitm tu je.
Mak aku lah paling eksaited nak buat gambo ni.

Aku masa sehari sebelum kombo tu dah redha je tengok booth booth tu, flyers flyers yang aku dapat tu, dalam hati isk tengah miskin ni, duit banyak keluar plak bulan tu nak setel memacam. Haruuu !

Baru je sampai dedekat dewan mak aku dah suruh pilih bunga

"Kakak nak yang mana"

"Nakkkk ada panda tu"

"Tau dahhh"

Tsk, guwa terharu. Ingatkan takkan ada chance langsung dapat bunga ni

Sekali time dah setel kombo sume, mak aku lak sibuk ajak ajak amek gambau tu, aku pon ai .... terharu teruk la kan. 


*drum rolls*


muka photostat


Nahhhh, ini gamba family iolss. Muahaha
3 orang je, adik aku lagi 2 orang tu mak aku kuarantinkan HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA kelakar giles 

Ala sebenarnya tengok bajet, nak tambah orang, kenalah tambah duit kan, huh
Emm tapi tulah, taktau nak kesian ke nak gelak kat adik aku lagi 2 orang tu kakakakaka. Ala budak kecik je :P



alolololo pui


Dannnnn. Tibalah gambar I. 
Nampak gemok gile duh pakai jubah tu, jilake macam orang peknen !
Tak puas hati lak guwa T__T


Muka iolss di edit jadi floles dow ! Padahal time nak konvo tu muka aku dah bertepek jerawat beberapa bijik tau. Memang gampang gila. Hahahaha cis mereka berjaya mengaburi mata orang lain. Pipi aku lak nampak cam terseksa je, nampak lagi besor, kenapa entah, macam pou dah. Padahal takdela sampai gitu kikiki

Btw puas hati je sebenarnya, semua gambar yang ittew dapat tu parfait !
Hikhok





Banyak jugakla dapat. Berapa keping entah. Comes in various size.
Btw iolss takde pic konvo dengan kengkawan, ada pon selfie sesikit je.
Sebab aku pentingkan family aku je time tu. Hehe

Btw Seri Iskandar tak pernah berubah !

Tetap Seri(us) Panas Iskandar, Perak Darul Mesir -_-
Dalam dewan sejuk macam London, keluar dari dewan terus macam kat Gurun Sahara. 


Sapa yang ada bagi komen komen kat entri sebelum ni, nanti aku lawat balik blog korang and komen entri korang. Gimme time ya :D

29 June 2015

First Time Hantar Tiket Ke Nuffnang







Bonjour !




Kau bayangkan aa, aku dalame kot tepek Nuffnang kat blog ni.
Ala lama pon dalam emm 2 3 tahun je kot hahah entah tak ingat T_T

Tapi baru tahun ni aku tau pasal CPUV tu
Ianya terjadi selepas aku rajinkan balik blogwalking 2015 ni

BRUH

Pasal CPC (cost-per-click) tu aku tahulah.
Selain dari tu, ada orang penah gitau aku


"Kalau nak dapat income dari nuffnang kena bagi trafik blog kau tinggi"


Cis, tapi tulah. Cakap pon tak clear, aku pun tak paham mende la. Aku ni dala tingtong je selalu. Talk is cheap betul haha


So kalau nak tahu lebih pasal CPUV tu, rajinkan diri la Google ek. Muahaha


Jadinya step first for eveything, iolss beranikan diri la hantar ticket ke nuffnang
Sebenarnya I just need support je, I kan insecute insecure orangnya T__T




Series memalukan doh. BI tonggang langgang. Kelaut ! Hahaha
Dengan typo ANF haram jadahnya tu T_T




Tak lama tu barulah depa reply. Hee
Gua baca woi kasik hadam, memandangkan readers aku dulu dulu tu semua dah kemana entah, hidup lagi tak ek diorang ? Sihat tak ? Puasa tak ? T_T


Btw thanks Nuffnang ! Hee
Kasik explanation and some tips ! Seperti yang I mahukan
Cukup ah aku dah mensia sia kan Nuffnang selama ni *mendengus*

Sekarang makin rajin iolss nak berblog :D
(sebenarnya time time pose ni macam lembik semacam je -_-)










26 June 2015

Adohai Promoter






Hai gais





Story pasal sales promoter ni aku kekadang rasa adoi ... 
Kalau kastemernya pon setakat nak pilih baju ke, kasut ke tak perlu kot membontoti dorang dengan jarak 15 cm ! Gahahahajahaksa

Melainkan la kastemer tu sendiri yang mintak dibontoti. 
Maybe dia suke kot. Erk


Nah promoter seketul


So sini aku habaq mai hampa yang jadi promoter ni
Apa salahnya kalau memula kastemer tu datang, tanya dia

"Encik/Cik nak cari apa ye ?"

Kalau dia jawab 

"Takpe, biar saya tengok tengok dulu"
"It's okay, saya cari sendiri"


Hangpa tolonggggg lah tinggalkan depa tu ha bersendirian jap.

Then bila dia dah kata gitu, jawabla balik

"Okay, nanti papehal boleh cari/panggil/tanya saya"


Dah lepas tu, bolehla bagi jarak sikit antara hangpa dengan kastemer tu. Give them some space to look around.

Sometimes people need privacy kan ! Tak gitu ? Hee




Melainkan la kastemer tu jenis memang suka bagi soklan bertubi ! Haa memang sedap pon dapat camni. Dia takkan kasik korang lari dari dia. Padan muka :P
Selalu kat area jual beauty product or gadget lah kakkaka

Aku dok bingit bingit ni, aku pon penah jadi promoter occay.
So aku paham la hahahaha ! Aku pon tak suke dibontoti
So aku takkan membontoti kastemer gak ! Iollss tahu musti dia rimas gak
So iolls ikut la cara diatas tadi, kikiki. Give them some privacy !


*******************

Yang tak boleh blah aku ada pegi tempat yang jual kain pon, kain nak buat baju la, aku dok belek belek kain boleh lak sampai 2 3 promoter perati je . Jarak sume dedekat je. Dahle sume laki. Aku rasa nak blah cepat je =___=

Eleh, nak mintak sign mintak jela. Takyah perati je.
Aku fikir aku tak bawak pen je nak kasik sign, kalau tak aku dah offer :P







Makin rajin lak update kebelakangan ni







24 June 2015

Top 5 Picks : LANA DEL REY







Hai gais !






Sapa yang tak minat Lana Del Rey, tak payahla kot nak baca ni. Kakaka
Rasa korang pun dah tahu sapa Lana ni, lelagu dia start femes kat radio dalam tahun lepas. Yang selalu kuar radio Summertime Sadness, Born To Die etc
Padahal benda dah lama release kot. Sobs


Lagu lagu dia kalau boleh bagi aku semua best, cuma ada lah certain tu aku malas nak story la kan. Heh 

Lagu lagu dia banyak bergenrekan indie pop dan genre lain yang tak dapat aku nak detect hahaha ! Sapa yang tak bese dengar lagu dia ni, memang korang pon rasa menyampah la kot hihi (sapa suruh tak bese dengar)


Nah iolls kasi setepek gambar !

What I like about her, she had such a goddess voice ! 
Dengar je suara dia menyanyi feeling dia macam warm butter sliding on the hot toast. MV dia semua edit ala ala retro + vintage. So rad(cool) la bagi I ni ha.
Because she has her own personalities gitu. 

Ala puji lelebih lak ! (lempang diri sendiri)


So disini aku nak share la sikit top 5 dari certain album dia
Top 5 ni yang selalu aku dengar, and paling best ! 
First dengar pon boleh terus jatuh cinta. 

Yela, certain lagu kau dengar, mesti amek masa, baru nak suka kan ? kakaka !




Top 5 Picks : LANA DEL REY




1) Without You


Without You ni kau dengar korus je, terus dah pikat hati kau. No 1 la bagi iolss 




"Boy you're so dope
Your love is deadly
Tell me life is beautiful
They all think I have it all"




2) Video Games

Bagi aku Video Games ni pun pawer gak. 





And I think you might like this one ! 
Si Bebek (kawan aku) guna lagu ni untuk diploma fashion show tahun lepas.
Really catchy and superb. Must hear





John Mayer pon ada gak buat cover lak. Sibuk je. Ni aku jumpa kat tumblr. 
Walaupun instrumental je, tetap best k. Yang penting semua version lagu ni pon boleh jadi best






"I tell you all the time, heaven is a place on earth with you"



3) Fucked My Way Up To The Top

Yang ni ada sikit sikit elemen thrill. Erk
Some said lagu ni dia tujukan untuk Lorde, sebab tiru stail dia. Entahla, maybe rumors je kot !






"I'm a dragon you're a whore"

Bruhhhh. Whore pula




4) Shades Of Cool


Yang ni tang chorus tu dah macam koir apa tah hahaha tapi still best. Kena dengar gak occay !





"He lives for love, he loves his drug, he loves his baby too"




5) Last Girl On Earth


Ini pon best. Must hear k must hear. Hee




"Sometimes I get lonely, millions can't help me now"




**********************************************


Ekceli ade je lagi yang best. Macam
West Coast, Blue Jeans, Gods and Monsters etc

Hohoh !



Ok tata !











23 June 2015

Eden Baru Perasan Sesuatu







 Salam gais !






Kalau yang salu follow blog aku dari dulu, 
I mean dalam 2012 camtu kot (such a glory days)

Glory days bagi aku disini, glory days untuk semangat berblogging yang ada kat aku masa tu je, hahaha. Bukan senang nak ada semangat camtu memandangkan aku ni bukanlah jenis yang rajin haha

Tiap bulan, aku akan buat entri. Lalu tahun berganti tahun, makin pudar semangat tu. Tambah tambah lagi time tu busy dengan lambakan assignment.
And all of these times, did you realized something ?

Aku banyak buat entri based from apa yang aku observed

"Jenis Jenis Budak Facebook"
"Jenis Jenis Budak Twitter"
"Jenis Jenis Budak Instagram"
"Tipikal Sinetron"

etc

Kemonlahhh. Aku pon dah naik muak !
Banyak entri aku simpan jadi draft je.
Nak perah otak/tambah idea je padahal, untuk entri macamtu

Start tahun ni, aku rajinkan balik blogwalking sana sini

Aku cari balik. Apa yang kurang kat blog aku ni.
Am I missing something


Oh yes. 




Of course I barely talk about my personal life.
I don't mean like something deeply like cerita pasal iolss tengah gila bercinta ke, teenage desperation ke, cerita pasal masalah family ke


Argh !


Aku peratikan blog blogger lain, banyak cerita hangout with their close friends, buat assignment sesama kawan, cerita pasal diorang pegi trip, tell about their first overview on some places, reviewing about the new thingy they just bought, share about how they love baking cakes on leisure time, tell about some jokes from friends, tell about how delicious their mom's dishes for the hari raya, etc


Well I don't mean to follow cara orang la,

But why have I wasted so many years, keeping so much pictures on my phone and laptop,

and not sharing what's behind it ? :(

I got so many pictures for our trip in Malacca masa semester 4, it was fun btw,
I got so many pictures of my beloved friends when we're hangout together,
I got so many pictures of crazy things we did in studio bila stress buat kerja dulu,
I got so many progress pictures untuk mostly project yang aku buat dulu,
I got a picture umm gambar makhluk putih err momok been caught on my camera time malam malam masa kat asrama sekolah dulu,
I have so many cool music to give review about,


And all I wanna say is, it's not about the picture itself,
But why I didn't share with the whole world, 
even about the little things happened in my life ?

I really want to tell all about it.
I want to tell people how I feel
Tapi kenapalah aku diamkan aje LOL

Sorry baby, I've been wasting you all of these years (bercakap dengan blog)


*****************************************************






Kekadang baca blog Afzalsukasuki, Umie Artoqimie, Namee Roslan, dll. Kekadang rasa enjoy iolss baca, sanggup scroll entri entri lama diorang

Rasa fun je baca even about the shortest story of their life.
Tak perlu taip pepanjang, cukup cerita apa yang patut je
Yang penting mesti ada gambar la kan :P


Ekceli pon, aku banyak cite pasal art. Bosan gak.
Yela, bosanlaa asyik focus pasal tu je. Macam takde life pulak
I don't wanna stick on that one damn thang.

I don't want to be defined as 

"Oh kalau nak tengok doodle cecomel, blog Myra Azraff kan hado"


Ek, doodle pon dah bertahun tak buat dah. Haha


Sometimes the little things means the most. So why not I appreciate it ?



#pardonmybrokenmanglish :P





15 June 2015

Tutorial : Cara Nak Buat Clipping Mask Guna Photoshop & Illustrator






Salam gais




First of all, aku buat tuto ni untuk sapa yang masih belajar guna Ps dengan Ai, hee
Yang dah terel tu, dendiam sudah muahaha

So kat sini aku nak share sikit sedikit tuto untuk korang, sharing is caring kan :D
Kalau tak tahu apa itu clipping mask, boleh tengok tuto ni sampai habis, sebabnya aku tak reti nak eksplen camne hahah



ADOBE PHOTOSHOP




K sekarang ni korang open new canvas




1) Klik kat New Layer.

2) Pilih Shape yang korang nak. Btw pilih la kale selain putih, kang tak nampak pape lak.

3) Pastikan korang klik kat situ eh.




4) Pilih File > Place. And pilih gambar yang korang nak dari folder.




5) Pastikan layer yang korang masukkan tu sentiasa kat atas layer shape korang tu.




6) Then pilih Layer > Create Clipping Mask




7) Tada ! Gambar korang tadi sekarang dah ada dalam shape yang korang nak tu. Btw nak ejas tekan Ctrl + T, bila dah puas hati, tekan Enter !




8) Sekarang ni nak kasik bende alah tu bergabung biar tak lelari dah (entah apa punya explanation), klik dedua layer tu, right click,  then pilih Merge Layers !





Tedeng ... done ! :D



*********************************************************************




ADOBE ILLUSTRATOR



K sekarang ni kita nak buat clipping mask guna Ai lak
Adeh sakit lak tulang belakang aku ni T____T

Huh ! Tanda tanda penuaan.

K la sekarang ni open new canvas gak kat Ai
Btw buat kat Ai lagi kacang. Hee 




1) Skang ni pilih Shape jugok.




2) K dah jadik bentuk bolat. Btw aku nak ingatkan, time korang nak tarik sambil buat shape tu, pastikan korang tekan Shift serentak dengan arrow. Bagi rupa dia tak lari la gitu. 




3) Pastu pilih File > Place. 




4) Then pilihla gambau yang korang berkenan. 




5) TADAA dia dah kuar gitu. So sekarang ni dia kat layer paling atas. Tertutup pulak dah shape tadik. Skang ni right click kat gambau tu, pilih Arrange > Send to Back





Ok good ! Jadi tak ? 




6) So pastu korang ejas ejas la sendiri gambar tadi tu untuk muatkan dalam shape tadi.




7) Thennnn last step ! Select dedua layer tadi, right click > Make Clipping Mask




Voila ! Dah jadi kan ? :D



*************************************************************






So bila dah siap semua, pepandai korang la nak deco untuk pape. Untuk menu tab kat blog pon bole. Hihi. 


Btw pasni insyaallah aku akan rajin rajinkan la diri aku buat tuto untuk PS and Ai ni. Untuk beginner pun jadilah. Hee. Ekceli dah lame nak buat kot. Baru harini dapat buat. Hampeh 







Bubye !









14 June 2015

Kemana BB1M dihabiskan ?






 Salam gais.




Masa amek jubah konvo tu tak sangka lak dapat benda alah baucer buku tu. Benda aku dah tua kot hahah (sebenarnya macam gumbira)

Macam bese lah, asal tiap sem dapat je BB1M aku jadi buntu
Nak beli buku, I'm not into books la kononnya. Er sebenarnya malas nak baca lah senang cite

Last last aku bagi ke mak aku je, buat beli barang barang adik adik aku

Tu kalau sebelum ni ah.
So kalini aku guna dalam RM 150 je, balance aku kasik mak haku. 


Sebab aku lagi minat stationery, guna RM 150 dapat ni je woi
Hmmm alah kira ok ah nak topup barang melukis aku :D







Apa yang penting pen melukis and marker lah untuk aku.
Aku tak berapa minat sangat nak guna pensel nak lukis lukis, lagi suka guna pen. Feeling dia lagi pawer kononnya gitu

Marker tu guna untuk lukis totebag je dikala rajin 
(sebenarnya tiap masa malas hahah)






 Puas hati beta dapat segenggam




Dannn hihih. Peberet sejak kecik ! Pencil colour :D
Hmm ah sedapnya bau pensel kale baru





Yang ni lak dari kiri akrilik, fabric dye dan mural colour.
Ni guna untuk kale kat totebag. Mural color tu tak penah guna la lak.
Aku bantai aje asalkan water resistant ! Muahaha
(sebenarnya kale pink dia je yang menawan, huhu)





Yayy kale kale sekalian dah ditopup :D





Wei wireless mouse pon penting ah, harusla beli kan. Memandangkan mouse mouse lama sume dah jahanam haha maka aku belilah baru. Sengaja pilih kale pink, baru nampak tiut hahaha




Yayyy akrilik pon dah bertambah geng :D
Tak silap aku Reeves ni mahal sikit kot dari Marie's, tapi dulik ape kan aku, guna baucer kot hihih




Keyboard ni hahahahaahaha hah hina lak aku nak cite.
Entah cemana tah dah habis stadi start tulah satu satu huruf kat keyboard rosak, argh tensi lak I


 Aku malas nak hantar repair kepe, bayau pun bape tah agaknya. Nak beli baru lagilah, dalam mimpi laaa. Jadi aku elak ah, memandangkan aku dah tak berapa nak kaya skang ni hahahahahah











BB1M korang habiskan beli apa woi ! 

Musti beli buku lettu :P













10 June 2015

Lukis Figure Bertudung !






Salam gais.




Bercakap pasal figure drawing ni, aku dah bosan la siot asyik lukis pempuan freehair je.
Bila dah lukis, mak ai seksi lak, sampai nampak bulu ketiak la apa semua. Huh !
Pesen rambut sume same je. Tarik tarik gerbang gerbang (natang apa tarik tarik gerbang)

Jadah dia

So last week aku ada la rajin rajin kan sikit tangan ni, try lukis figure yang pakai tudung/ shawl.
Tertutup la sikit. Bosanla asyik yang seksi je. Hahah
Aku sebelum ni boleh tahan failed la gak lukis tudung (serius ni)
Last last musti jadi sarung nangka !





Yang gambau atas ni aku sketch time aku tengah berangan kekonon nak buat baju raya. Geli geli je.
Kalau bab keseimbangan kepala dengan badan saluuuuu sangat fail. Kepala besor badan kecik 

Bila aku tengok tang shawl yang aku imagine (lalu lukis) tadi tu macam nokharom, aku try lak stalk stalk insta hijabster hahahaha nak cari stail shawl. Aku takleh imagine ! Kena rujuk gak kalau lukis benda alah tu. Memang jadah dia lah belit belit sana sini



^ Antara cobaan cobaan melukis





Bila dah prektis lukis bende alah berbelit tu, try lak lukis full figure, ada baju sekalik ! Huhu




Sudahnya, try la buat versi berkaler ! Baru aaa nampak hehe (nampak mende tah)



Sebenarnya macam acah acah nak jadik fashion illustrator
Doakanlah kitew. Cita cita I tu huhu.(Buat masa sekarang)


Kalau rasa free, boleh la bagi komen.
Komen yang membina pon i teghime. 






Bubye ! :D













05 June 2015

Portfolio Mei 2015







Huh. Bosan lak aku asek update pasal portfolio je. Jadah dia  -_-

Ekceli aku ada banyak sangat benda nak tulis, tapi MALAS ah en. Hohoh
So hadap jela portfolio aku yang boring ni. 

Banyak lagi sebenarnya design aku buat, tapi aku pilih yang terbaik je hahah.
Yang lain macam jilake, hina rasanya nak kasik display. Sobs






**********************************************************************





Portfolio Mei 2015




WEDDING CARD


Ngeri ngeri je yang mintak design ada keris ni -_-




BUSINESS CARD







STICKER









KUPON







FLYERS






BUTTON BADGE









BUNTING









BANNER






**********************************







Adios !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 June 2015

Gambar Konvo Dah Sampai !





Holla !



Hoih ! Berjanggut eden nak tunggu gegambor ni nak sampai rumah.
Aku siap call orang gambor tu kot, amek number depa kat resit tu, blabla bila dihantar eh ? Bukan seminggu lepas konvo ke ?

Ek, rupanya dua minggu lepas kombo. Alah malu pulak iolss :3

Ala ni amek gambo kat booth booth dedekat dewan uitm tu je.
Mak aku lah paling eksaited nak buat gambo ni.

Aku masa sehari sebelum kombo tu dah redha je tengok booth booth tu, flyers flyers yang aku dapat tu, dalam hati isk tengah miskin ni, duit banyak keluar plak bulan tu nak setel memacam. Haruuu !

Baru je sampai dedekat dewan mak aku dah suruh pilih bunga

"Kakak nak yang mana"

"Nakkkk ada panda tu"

"Tau dahhh"

Tsk, guwa terharu. Ingatkan takkan ada chance langsung dapat bunga ni

Sekali time dah setel kombo sume, mak aku lak sibuk ajak ajak amek gambau tu, aku pon ai .... terharu teruk la kan. 


*drum rolls*


muka photostat


Nahhhh, ini gamba family iolss. Muahaha
3 orang je, adik aku lagi 2 orang tu mak aku kuarantinkan HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA kelakar giles 

Ala sebenarnya tengok bajet, nak tambah orang, kenalah tambah duit kan, huh
Emm tapi tulah, taktau nak kesian ke nak gelak kat adik aku lagi 2 orang tu kakakakaka. Ala budak kecik je :P



alolololo pui


Dannnnn. Tibalah gambar I. 
Nampak gemok gile duh pakai jubah tu, jilake macam orang peknen !
Tak puas hati lak guwa T__T


Muka iolss di edit jadi floles dow ! Padahal time nak konvo tu muka aku dah bertepek jerawat beberapa bijik tau. Memang gampang gila. Hahahaha cis mereka berjaya mengaburi mata orang lain. Pipi aku lak nampak cam terseksa je, nampak lagi besor, kenapa entah, macam pou dah. Padahal takdela sampai gitu kikiki

Btw puas hati je sebenarnya, semua gambar yang ittew dapat tu parfait !
Hikhok





Banyak jugakla dapat. Berapa keping entah. Comes in various size.
Btw iolss takde pic konvo dengan kengkawan, ada pon selfie sesikit je.
Sebab aku pentingkan family aku je time tu. Hehe

Btw Seri Iskandar tak pernah berubah !

Tetap Seri(us) Panas Iskandar, Perak Darul Mesir -_-
Dalam dewan sejuk macam London, keluar dari dewan terus macam kat Gurun Sahara. 


Sapa yang ada bagi komen komen kat entri sebelum ni, nanti aku lawat balik blog korang and komen entri korang. Gimme time ya :D

29 June 2015

First Time Hantar Tiket Ke Nuffnang







Bonjour !




Kau bayangkan aa, aku dalame kot tepek Nuffnang kat blog ni.
Ala lama pon dalam emm 2 3 tahun je kot hahah entah tak ingat T_T

Tapi baru tahun ni aku tau pasal CPUV tu
Ianya terjadi selepas aku rajinkan balik blogwalking 2015 ni

BRUH

Pasal CPC (cost-per-click) tu aku tahulah.
Selain dari tu, ada orang penah gitau aku


"Kalau nak dapat income dari nuffnang kena bagi trafik blog kau tinggi"


Cis, tapi tulah. Cakap pon tak clear, aku pun tak paham mende la. Aku ni dala tingtong je selalu. Talk is cheap betul haha


So kalau nak tahu lebih pasal CPUV tu, rajinkan diri la Google ek. Muahaha


Jadinya step first for eveything, iolss beranikan diri la hantar ticket ke nuffnang
Sebenarnya I just need support je, I kan insecute insecure orangnya T__T




Series memalukan doh. BI tonggang langgang. Kelaut ! Hahaha
Dengan typo ANF haram jadahnya tu T_T




Tak lama tu barulah depa reply. Hee
Gua baca woi kasik hadam, memandangkan readers aku dulu dulu tu semua dah kemana entah, hidup lagi tak ek diorang ? Sihat tak ? Puasa tak ? T_T


Btw thanks Nuffnang ! Hee
Kasik explanation and some tips ! Seperti yang I mahukan
Cukup ah aku dah mensia sia kan Nuffnang selama ni *mendengus*

Sekarang makin rajin iolss nak berblog :D
(sebenarnya time time pose ni macam lembik semacam je -_-)










26 June 2015

Adohai Promoter






Hai gais





Story pasal sales promoter ni aku kekadang rasa adoi ... 
Kalau kastemernya pon setakat nak pilih baju ke, kasut ke tak perlu kot membontoti dorang dengan jarak 15 cm ! Gahahahajahaksa

Melainkan la kastemer tu sendiri yang mintak dibontoti. 
Maybe dia suke kot. Erk


Nah promoter seketul


So sini aku habaq mai hampa yang jadi promoter ni
Apa salahnya kalau memula kastemer tu datang, tanya dia

"Encik/Cik nak cari apa ye ?"

Kalau dia jawab 

"Takpe, biar saya tengok tengok dulu"
"It's okay, saya cari sendiri"


Hangpa tolonggggg lah tinggalkan depa tu ha bersendirian jap.

Then bila dia dah kata gitu, jawabla balik

"Okay, nanti papehal boleh cari/panggil/tanya saya"


Dah lepas tu, bolehla bagi jarak sikit antara hangpa dengan kastemer tu. Give them some space to look around.

Sometimes people need privacy kan ! Tak gitu ? Hee




Melainkan la kastemer tu jenis memang suka bagi soklan bertubi ! Haa memang sedap pon dapat camni. Dia takkan kasik korang lari dari dia. Padan muka :P
Selalu kat area jual beauty product or gadget lah kakkaka

Aku dok bingit bingit ni, aku pon penah jadi promoter occay.
So aku paham la hahahaha ! Aku pon tak suke dibontoti
So aku takkan membontoti kastemer gak ! Iollss tahu musti dia rimas gak
So iolls ikut la cara diatas tadi, kikiki. Give them some privacy !


*******************

Yang tak boleh blah aku ada pegi tempat yang jual kain pon, kain nak buat baju la, aku dok belek belek kain boleh lak sampai 2 3 promoter perati je . Jarak sume dedekat je. Dahle sume laki. Aku rasa nak blah cepat je =___=

Eleh, nak mintak sign mintak jela. Takyah perati je.
Aku fikir aku tak bawak pen je nak kasik sign, kalau tak aku dah offer :P







Makin rajin lak update kebelakangan ni







24 June 2015

Top 5 Picks : LANA DEL REY







Hai gais !






Sapa yang tak minat Lana Del Rey, tak payahla kot nak baca ni. Kakaka
Rasa korang pun dah tahu sapa Lana ni, lelagu dia start femes kat radio dalam tahun lepas. Yang selalu kuar radio Summertime Sadness, Born To Die etc
Padahal benda dah lama release kot. Sobs


Lagu lagu dia kalau boleh bagi aku semua best, cuma ada lah certain tu aku malas nak story la kan. Heh 

Lagu lagu dia banyak bergenrekan indie pop dan genre lain yang tak dapat aku nak detect hahaha ! Sapa yang tak bese dengar lagu dia ni, memang korang pon rasa menyampah la kot hihi (sapa suruh tak bese dengar)


Nah iolls kasi setepek gambar !

What I like about her, she had such a goddess voice ! 
Dengar je suara dia menyanyi feeling dia macam warm butter sliding on the hot toast. MV dia semua edit ala ala retro + vintage. So rad(cool) la bagi I ni ha.
Because she has her own personalities gitu. 

Ala puji lelebih lak ! (lempang diri sendiri)


So disini aku nak share la sikit top 5 dari certain album dia
Top 5 ni yang selalu aku dengar, and paling best ! 
First dengar pon boleh terus jatuh cinta. 

Yela, certain lagu kau dengar, mesti amek masa, baru nak suka kan ? kakaka !




Top 5 Picks : LANA DEL REY




1) Without You


Without You ni kau dengar korus je, terus dah pikat hati kau. No 1 la bagi iolss 




"Boy you're so dope
Your love is deadly
Tell me life is beautiful
They all think I have it all"




2) Video Games

Bagi aku Video Games ni pun pawer gak. 





And I think you might like this one ! 
Si Bebek (kawan aku) guna lagu ni untuk diploma fashion show tahun lepas.
Really catchy and superb. Must hear





John Mayer pon ada gak buat cover lak. Sibuk je. Ni aku jumpa kat tumblr. 
Walaupun instrumental je, tetap best k. Yang penting semua version lagu ni pon boleh jadi best






"I tell you all the time, heaven is a place on earth with you"



3) Fucked My Way Up To The Top

Yang ni ada sikit sikit elemen thrill. Erk
Some said lagu ni dia tujukan untuk Lorde, sebab tiru stail dia. Entahla, maybe rumors je kot !






"I'm a dragon you're a whore"

Bruhhhh. Whore pula




4) Shades Of Cool


Yang ni tang chorus tu dah macam koir apa tah hahaha tapi still best. Kena dengar gak occay !





"He lives for love, he loves his drug, he loves his baby too"




5) Last Girl On Earth


Ini pon best. Must hear k must hear. Hee




"Sometimes I get lonely, millions can't help me now"




**********************************************


Ekceli ade je lagi yang best. Macam
West Coast, Blue Jeans, Gods and Monsters etc

Hohoh !



Ok tata !











23 June 2015

Eden Baru Perasan Sesuatu







 Salam gais !






Kalau yang salu follow blog aku dari dulu, 
I mean dalam 2012 camtu kot (such a glory days)

Glory days bagi aku disini, glory days untuk semangat berblogging yang ada kat aku masa tu je, hahaha. Bukan senang nak ada semangat camtu memandangkan aku ni bukanlah jenis yang rajin haha

Tiap bulan, aku akan buat entri. Lalu tahun berganti tahun, makin pudar semangat tu. Tambah tambah lagi time tu busy dengan lambakan assignment.
And all of these times, did you realized something ?

Aku banyak buat entri based from apa yang aku observed

"Jenis Jenis Budak Facebook"
"Jenis Jenis Budak Twitter"
"Jenis Jenis Budak Instagram"
"Tipikal Sinetron"

etc

Kemonlahhh. Aku pon dah naik muak !
Banyak entri aku simpan jadi draft je.
Nak perah otak/tambah idea je padahal, untuk entri macamtu

Start tahun ni, aku rajinkan balik blogwalking sana sini

Aku cari balik. Apa yang kurang kat blog aku ni.
Am I missing something


Oh yes. 




Of course I barely talk about my personal life.
I don't mean like something deeply like cerita pasal iolss tengah gila bercinta ke, teenage desperation ke, cerita pasal masalah family ke


Argh !


Aku peratikan blog blogger lain, banyak cerita hangout with their close friends, buat assignment sesama kawan, cerita pasal diorang pegi trip, tell about their first overview on some places, reviewing about the new thingy they just bought, share about how they love baking cakes on leisure time, tell about some jokes from friends, tell about how delicious their mom's dishes for the hari raya, etc


Well I don't mean to follow cara orang la,

But why have I wasted so many years, keeping so much pictures on my phone and laptop,

and not sharing what's behind it ? :(

I got so many pictures for our trip in Malacca masa semester 4, it was fun btw,
I got so many pictures of my beloved friends when we're hangout together,
I got so many pictures of crazy things we did in studio bila stress buat kerja dulu,
I got so many progress pictures untuk mostly project yang aku buat dulu,
I got a picture umm gambar makhluk putih err momok been caught on my camera time malam malam masa kat asrama sekolah dulu,
I have so many cool music to give review about,


And all I wanna say is, it's not about the picture itself,
But why I didn't share with the whole world, 
even about the little things happened in my life ?

I really want to tell all about it.
I want to tell people how I feel
Tapi kenapalah aku diamkan aje LOL

Sorry baby, I've been wasting you all of these years (bercakap dengan blog)


*****************************************************






Kekadang baca blog Afzalsukasuki, Umie Artoqimie, Namee Roslan, dll. Kekadang rasa enjoy iolss baca, sanggup scroll entri entri lama diorang

Rasa fun je baca even about the shortest story of their life.
Tak perlu taip pepanjang, cukup cerita apa yang patut je
Yang penting mesti ada gambar la kan :P


Ekceli pon, aku banyak cite pasal art. Bosan gak.
Yela, bosanlaa asyik focus pasal tu je. Macam takde life pulak
I don't wanna stick on that one damn thang.

I don't want to be defined as 

"Oh kalau nak tengok doodle cecomel, blog Myra Azraff kan hado"


Ek, doodle pon dah bertahun tak buat dah. Haha


Sometimes the little things means the most. So why not I appreciate it ?



#pardonmybrokenmanglish :P





15 June 2015

Tutorial : Cara Nak Buat Clipping Mask Guna Photoshop & Illustrator






Salam gais




First of all, aku buat tuto ni untuk sapa yang masih belajar guna Ps dengan Ai, hee
Yang dah terel tu, dendiam sudah muahaha

So kat sini aku nak share sikit sedikit tuto untuk korang, sharing is caring kan :D
Kalau tak tahu apa itu clipping mask, boleh tengok tuto ni sampai habis, sebabnya aku tak reti nak eksplen camne hahah



ADOBE PHOTOSHOP




K sekarang ni korang open new canvas




1) Klik kat New Layer.

2) Pilih Shape yang korang nak. Btw pilih la kale selain putih, kang tak nampak pape lak.

3) Pastikan korang klik kat situ eh.




4) Pilih File > Place. And pilih gambar yang korang nak dari folder.




5) Pastikan layer yang korang masukkan tu sentiasa kat atas layer shape korang tu.




6) Then pilih Layer > Create Clipping Mask




7) Tada ! Gambar korang tadi sekarang dah ada dalam shape yang korang nak tu. Btw nak ejas tekan Ctrl + T, bila dah puas hati, tekan Enter !




8) Sekarang ni nak kasik bende alah tu bergabung biar tak lelari dah (entah apa punya explanation), klik dedua layer tu, right click,  then pilih Merge Layers !





Tedeng ... done ! :D



*********************************************************************




ADOBE ILLUSTRATOR



K sekarang ni kita nak buat clipping mask guna Ai lak
Adeh sakit lak tulang belakang aku ni T____T

Huh ! Tanda tanda penuaan.

K la sekarang ni open new canvas gak kat Ai
Btw buat kat Ai lagi kacang. Hee 




1) Skang ni pilih Shape jugok.




2) K dah jadik bentuk bolat. Btw aku nak ingatkan, time korang nak tarik sambil buat shape tu, pastikan korang tekan Shift serentak dengan arrow. Bagi rupa dia tak lari la gitu. 




3) Pastu pilih File > Place. 




4) Then pilihla gambau yang korang berkenan. 




5) TADAA dia dah kuar gitu. So sekarang ni dia kat layer paling atas. Tertutup pulak dah shape tadik. Skang ni right click kat gambau tu, pilih Arrange > Send to Back





Ok good ! Jadi tak ? 




6) So pastu korang ejas ejas la sendiri gambar tadi tu untuk muatkan dalam shape tadi.




7) Thennnn last step ! Select dedua layer tadi, right click > Make Clipping Mask




Voila ! Dah jadi kan ? :D



*************************************************************






So bila dah siap semua, pepandai korang la nak deco untuk pape. Untuk menu tab kat blog pon bole. Hihi. 


Btw pasni insyaallah aku akan rajin rajinkan la diri aku buat tuto untuk PS and Ai ni. Untuk beginner pun jadilah. Hee. Ekceli dah lame nak buat kot. Baru harini dapat buat. Hampeh 







Bubye !









14 June 2015

Kemana BB1M dihabiskan ?






 Salam gais.




Masa amek jubah konvo tu tak sangka lak dapat benda alah baucer buku tu. Benda aku dah tua kot hahah (sebenarnya macam gumbira)

Macam bese lah, asal tiap sem dapat je BB1M aku jadi buntu
Nak beli buku, I'm not into books la kononnya. Er sebenarnya malas nak baca lah senang cite

Last last aku bagi ke mak aku je, buat beli barang barang adik adik aku

Tu kalau sebelum ni ah.
So kalini aku guna dalam RM 150 je, balance aku kasik mak haku. 


Sebab aku lagi minat stationery, guna RM 150 dapat ni je woi
Hmmm alah kira ok ah nak topup barang melukis aku :D







Apa yang penting pen melukis and marker lah untuk aku.
Aku tak berapa minat sangat nak guna pensel nak lukis lukis, lagi suka guna pen. Feeling dia lagi pawer kononnya gitu

Marker tu guna untuk lukis totebag je dikala rajin 
(sebenarnya tiap masa malas hahah)






 Puas hati beta dapat segenggam




Dannn hihih. Peberet sejak kecik ! Pencil colour :D
Hmm ah sedapnya bau pensel kale baru





Yang ni lak dari kiri akrilik, fabric dye dan mural colour.
Ni guna untuk kale kat totebag. Mural color tu tak penah guna la lak.
Aku bantai aje asalkan water resistant ! Muahaha
(sebenarnya kale pink dia je yang menawan, huhu)





Yayy kale kale sekalian dah ditopup :D





Wei wireless mouse pon penting ah, harusla beli kan. Memandangkan mouse mouse lama sume dah jahanam haha maka aku belilah baru. Sengaja pilih kale pink, baru nampak tiut hahaha




Yayyy akrilik pon dah bertambah geng :D
Tak silap aku Reeves ni mahal sikit kot dari Marie's, tapi dulik ape kan aku, guna baucer kot hihih




Keyboard ni hahahahaahaha hah hina lak aku nak cite.
Entah cemana tah dah habis stadi start tulah satu satu huruf kat keyboard rosak, argh tensi lak I


 Aku malas nak hantar repair kepe, bayau pun bape tah agaknya. Nak beli baru lagilah, dalam mimpi laaa. Jadi aku elak ah, memandangkan aku dah tak berapa nak kaya skang ni hahahahahah











BB1M korang habiskan beli apa woi ! 

Musti beli buku lettu :P













10 June 2015

Lukis Figure Bertudung !






Salam gais.




Bercakap pasal figure drawing ni, aku dah bosan la siot asyik lukis pempuan freehair je.
Bila dah lukis, mak ai seksi lak, sampai nampak bulu ketiak la apa semua. Huh !
Pesen rambut sume same je. Tarik tarik gerbang gerbang (natang apa tarik tarik gerbang)

Jadah dia

So last week aku ada la rajin rajin kan sikit tangan ni, try lukis figure yang pakai tudung/ shawl.
Tertutup la sikit. Bosanla asyik yang seksi je. Hahah
Aku sebelum ni boleh tahan failed la gak lukis tudung (serius ni)
Last last musti jadi sarung nangka !





Yang gambau atas ni aku sketch time aku tengah berangan kekonon nak buat baju raya. Geli geli je.
Kalau bab keseimbangan kepala dengan badan saluuuuu sangat fail. Kepala besor badan kecik 

Bila aku tengok tang shawl yang aku imagine (lalu lukis) tadi tu macam nokharom, aku try lak stalk stalk insta hijabster hahahaha nak cari stail shawl. Aku takleh imagine ! Kena rujuk gak kalau lukis benda alah tu. Memang jadah dia lah belit belit sana sini



^ Antara cobaan cobaan melukis





Bila dah prektis lukis bende alah berbelit tu, try lak lukis full figure, ada baju sekalik ! Huhu




Sudahnya, try la buat versi berkaler ! Baru aaa nampak hehe (nampak mende tah)



Sebenarnya macam acah acah nak jadik fashion illustrator
Doakanlah kitew. Cita cita I tu huhu.(Buat masa sekarang)


Kalau rasa free, boleh la bagi komen.
Komen yang membina pon i teghime. 






Bubye ! :D













05 June 2015

Portfolio Mei 2015







Huh. Bosan lak aku asek update pasal portfolio je. Jadah dia  -_-

Ekceli aku ada banyak sangat benda nak tulis, tapi MALAS ah en. Hohoh
So hadap jela portfolio aku yang boring ni. 

Banyak lagi sebenarnya design aku buat, tapi aku pilih yang terbaik je hahah.
Yang lain macam jilake, hina rasanya nak kasik display. Sobs






**********************************************************************





Portfolio Mei 2015




WEDDING CARD


Ngeri ngeri je yang mintak design ada keris ni -_-




BUSINESS CARD







STICKER









KUPON







FLYERS






BUTTON BADGE









BUNTING









BANNER






**********************************







Adios !