25 August 2015

5 Link Berguna Untuk Designer




Assalamualaikum 




Harini aku nak share something. Harap-harap berguna untuk sesiapa yang suka design mendesign tu. Sama ada freelance designer or designer apa apa lah. Kalau macam aku ni, design design camtu je bolehla, sebab minat. Tak layak dapat pangkat designer tu lagi sebenarnya haha. 

First time aku tak reti pun nak cari benda ni semua. Aku godek godek sendiri je kat google, alhamdulillah, semua semua ni lah banyak bagi err emm apa ayat tu. Haa memudahkan aku time nak men-design. Errr haha. So apa kata aku share share kan, sharing is caring betui tak hee. Btw semua benda bawah ni free, kalau macam aku ni memang tak ah nak bayar bayar hak elah malas aku free itu harus k haha








Haaa kalau nak tau, inilah syurga vector. Haha. Segala vector yang korang cari ada kat sini. Semua kebaboom cantik lawa awesome. Aku prefer Freepik sebab lebih mesra alam, senang nak browse. Yang penting FREE ! :)






Logo pun penting kan. Betul tak. Seeklogo menyediakan semua logo logo brand of the world or apa apa brand yang berwarna. Contoh macam Pepsi, Acer, Honda, Instagram, and banyak lagi tau. 





Berbanding dengan Seeklogo, flaticon ni semua dalam black and white. Nampak elegan gitu. Simple and nice. Ingat tau, web ni cuma sediakan ICON sahaja. Macam building, instagram, twitter, and memacam :)





Kalau Dafont, adalah syurga font ! Hee dari dulu sampai sekarang aku suka donlod font kat situ. Semua lawa lawa. Semua kategori ada kat situ. Browse font kat situ konfem rambang mata. Kalau boleh semua aku nak donlod. Senang je donlod :)







WhatTheFont ni sangat penting tau. Aku dapat tau benda ni time kelas elektif dulu. Amek course graphic. Thanks to that lecturer (tak ingat nama)haha. Orang panggil encik hensem. Err. So kalau korang tak tahu apa nama font, takde clue langsung, and you was like "OMG I HAVE NO IDEA WHAT FONT IS THIS". Contoh macam korang tengok satu poster ni, pastu tengok font dia nampak interesting. tapi buntu cemana nak cari. Haa so WhatTheFont ni lah jawapan dia. Tengok step step dia, and korang figure it out la ek :) Upload pic letter font tu, and bamm kuar result. Kalau bab tu lenkali aku buat tutorial. Hee





You're welcome. Nak sambung keje haha =__=


23 August 2015

Best of the Best : Lana Del Rey




Hi gais *menguap*


Arg lega dah on tenet ! Selama ni on blog kat tempat keje je. Nak blogwalking/berbalas komen pun terhad, payah, takde privacy, tak sedap, tak selesa, tak marem ! . Sorry. Aku bukannya sombong tau T_T
Insyaallah ni dah boleh folobek and balas kunjungan korang tu hihi :)


Haih, nak buat entri ni dah lama, tak terbuat buat lel. 
Ok kalau sebelum ni aku buat entri Top 5 Picks : Lana Del Rey,
kali ni aku share yang paling best of the best kebabom ! 




1) Ride

Should be Blue Jeans tapi Ride ni semacam. Sangat gila best sampai guwa rasa nak menangis pasal bab lagu ni gua sensitip sobs. Bila dengar Ride ni rasa macam high or stoned something and rasa di awang awangan in beautiful way gitu hahaha. Tapayah tunggu smoke weed. This one makes me relaxed so much i wanna die. But pada masa yang sama, ada rasa ala ala freedom. This is my jam. And should be everybody's jam :') *taip sambil menangis*




2) Blue Jeans

Tadaaa Blue Jeans. Everybody's favourite ! Sangat awesome. Love song yang amazing dengan lirik yang amazing. Hihi you guys really should try this one. No, don't try. Just dengar and shut ur mouth and cry sebab best 






3) What Makes Us Girls

Ini pun sama best. Each line dalam lagu ni penuh emotion, she really mean it. Song about her dark side dedulu kala. And serius best, and beautiful. Couldn't agree more.





4) Brooklyn Baby

This one sangat sick and cool anyway. Banyak line ala ala hipster. You wouldn't want forget each lyrics. Part chorus best. Paling suka guwa nyanyi nyanyi part chorus tu bebila masa dimana jua :)





5) West Coast

Suara Lana ala ala sensual and seksi gitu rasa macam hantu yang berbisik kat telinga. Wuuuu rasa magis haha. Banyak part best dengan mellow beat. Rasa high jugak. Mihmih




Ah. Entahla. Kalau boleh semua best. And banyak best. Ekceli semua lagu Lana ni tak layak ada ranking. Semua patut jadi no.1 je. Hmm. Born To Die, Young And Beautiful, Summertime Sadness sengaja aku tanak masukkan. Pasal femes kat radio dulu. Kakaka. Btw dia ada single baru 2015, High By The Beach. Silalah dengar. Iols belum bersedia masukkan dalam ni lagi haha





Btw iolss dah folobek sume :)





17 August 2015

Painting Portrait Giveaway by Azhafizah






Morning gais !


Weather pagi ni sangat bagus. Cloudy gitu, 
So boleh amek feel sikit nak update entri ni. 


So dalam minggu lepas Kak Fiza ada buat 1 giveaway. Painting portrait ! Sape tanak weh. Lawa lawa pulak kan. So aku pun taknak la terlepas peluang, harus join. Ngehngeh





Dannn tedeng ! Alhamdulillah. Tak sangka terpilih. Sobs *berlari anak*
Aku hampir give up, ingatkan tak terpilih. Really cantik and sejibik !




Kiri : Gambar asal
Kanan : Painting Potrait





Pape pun thanks kat kak Fiza, sebab kita berpeluang jadi salah sorang pemenang :) Lepasni bolelah guna gambar ni untuk memacam  

Sapa nak tengok or usha usha other artwork dari kak fiza bolehla lawat blog dia tehee








12 August 2015

Trending : Instant Shawl




Salam gais



Oleh kerana instant shawl dah trending sangat sana sini, and dah kuar memacam style aku pon nak story la sikek ni haha. Aku beli time sebelum puasa tak silap. Aku tak cadang pon nak beli benda alah ni, tapi tetiba akak tu tetiba lak nak demo siap pakai and aku macam wuiyo antiknya … (padahal akak tu dah memang cantik). Sebab saia ta kuad la awa, aku pon belilah. Sengal je



First pakai ni agak .. yelah. Zapp zapp terus siap gitu. Nama pon instant kan. Memang senang kacang godok la. Semua parfait tapi tetiba part muncung tudung tu isk guwa panas je hahaha. Dia tanak dengar kata aku la dodol ! Material pon chiffon kan hahah padan muka 

Then entah kenapa harini aku try la pakai balik. Nak berenti lah boikot terhadap bende ni. Rasa rugi lak kan hahah. Dahla kale peberet pulak. Aku cuba shape kan balik muncung dia, lipat tepi sikit ejas ejas yay yay udah jadi. Hikhikhi. Lepasni udah bole pakai ! :)




Biar kan aje kerabat jerawat kat muka tu. Malas nak edit jadik floles. Saje nak buktikan yang iolls hanyalah insan biasa hahaha.
Sorry lah gambar selfie sekerat je natang apa tah. Aku suruh adik adik aku snap kan gambar tetiba dorang pantas betul hilang dari radar. Sabo je le aku ni ha tetiba rasa nak jadi hulk





Kalau bab idola instant shawl ni aku suka stalk ig @naelofarhijab je . Cantik je kan neelofa pakai. Neat and perfect. Memang idola ! (gila dah)



(mampu tengok je, belum mampu beli lagi haha)


So how about experience korang pulak dengan instant shawl ni ? :)


p/s : Btw sapa yang dah FOLLOW blog ni, please bagitau kat cbox. No need to acah acah mysterious. Don't do that here :') Thanks ! Sapa yang ada tinggalkan link kat cbox (blogwalking), ada masa nanti aku lawat balik blog korang :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 August 2015

5 Link Berguna Untuk Designer




Assalamualaikum 




Harini aku nak share something. Harap-harap berguna untuk sesiapa yang suka design mendesign tu. Sama ada freelance designer or designer apa apa lah. Kalau macam aku ni, design design camtu je bolehla, sebab minat. Tak layak dapat pangkat designer tu lagi sebenarnya haha. 

First time aku tak reti pun nak cari benda ni semua. Aku godek godek sendiri je kat google, alhamdulillah, semua semua ni lah banyak bagi err emm apa ayat tu. Haa memudahkan aku time nak men-design. Errr haha. So apa kata aku share share kan, sharing is caring betui tak hee. Btw semua benda bawah ni free, kalau macam aku ni memang tak ah nak bayar bayar hak elah malas aku free itu harus k haha








Haaa kalau nak tau, inilah syurga vector. Haha. Segala vector yang korang cari ada kat sini. Semua kebaboom cantik lawa awesome. Aku prefer Freepik sebab lebih mesra alam, senang nak browse. Yang penting FREE ! :)






Logo pun penting kan. Betul tak. Seeklogo menyediakan semua logo logo brand of the world or apa apa brand yang berwarna. Contoh macam Pepsi, Acer, Honda, Instagram, and banyak lagi tau. 





Berbanding dengan Seeklogo, flaticon ni semua dalam black and white. Nampak elegan gitu. Simple and nice. Ingat tau, web ni cuma sediakan ICON sahaja. Macam building, instagram, twitter, and memacam :)





Kalau Dafont, adalah syurga font ! Hee dari dulu sampai sekarang aku suka donlod font kat situ. Semua lawa lawa. Semua kategori ada kat situ. Browse font kat situ konfem rambang mata. Kalau boleh semua aku nak donlod. Senang je donlod :)







WhatTheFont ni sangat penting tau. Aku dapat tau benda ni time kelas elektif dulu. Amek course graphic. Thanks to that lecturer (tak ingat nama)haha. Orang panggil encik hensem. Err. So kalau korang tak tahu apa nama font, takde clue langsung, and you was like "OMG I HAVE NO IDEA WHAT FONT IS THIS". Contoh macam korang tengok satu poster ni, pastu tengok font dia nampak interesting. tapi buntu cemana nak cari. Haa so WhatTheFont ni lah jawapan dia. Tengok step step dia, and korang figure it out la ek :) Upload pic letter font tu, and bamm kuar result. Kalau bab tu lenkali aku buat tutorial. Hee





You're welcome. Nak sambung keje haha =__=


23 August 2015

Best of the Best : Lana Del Rey




Hi gais *menguap*


Arg lega dah on tenet ! Selama ni on blog kat tempat keje je. Nak blogwalking/berbalas komen pun terhad, payah, takde privacy, tak sedap, tak selesa, tak marem ! . Sorry. Aku bukannya sombong tau T_T
Insyaallah ni dah boleh folobek and balas kunjungan korang tu hihi :)


Haih, nak buat entri ni dah lama, tak terbuat buat lel. 
Ok kalau sebelum ni aku buat entri Top 5 Picks : Lana Del Rey,
kali ni aku share yang paling best of the best kebabom ! 




1) Ride

Should be Blue Jeans tapi Ride ni semacam. Sangat gila best sampai guwa rasa nak menangis pasal bab lagu ni gua sensitip sobs. Bila dengar Ride ni rasa macam high or stoned something and rasa di awang awangan in beautiful way gitu hahaha. Tapayah tunggu smoke weed. This one makes me relaxed so much i wanna die. But pada masa yang sama, ada rasa ala ala freedom. This is my jam. And should be everybody's jam :') *taip sambil menangis*




2) Blue Jeans

Tadaaa Blue Jeans. Everybody's favourite ! Sangat awesome. Love song yang amazing dengan lirik yang amazing. Hihi you guys really should try this one. No, don't try. Just dengar and shut ur mouth and cry sebab best 






3) What Makes Us Girls

Ini pun sama best. Each line dalam lagu ni penuh emotion, she really mean it. Song about her dark side dedulu kala. And serius best, and beautiful. Couldn't agree more.





4) Brooklyn Baby

This one sangat sick and cool anyway. Banyak line ala ala hipster. You wouldn't want forget each lyrics. Part chorus best. Paling suka guwa nyanyi nyanyi part chorus tu bebila masa dimana jua :)





5) West Coast

Suara Lana ala ala sensual and seksi gitu rasa macam hantu yang berbisik kat telinga. Wuuuu rasa magis haha. Banyak part best dengan mellow beat. Rasa high jugak. Mihmih




Ah. Entahla. Kalau boleh semua best. And banyak best. Ekceli semua lagu Lana ni tak layak ada ranking. Semua patut jadi no.1 je. Hmm. Born To Die, Young And Beautiful, Summertime Sadness sengaja aku tanak masukkan. Pasal femes kat radio dulu. Kakaka. Btw dia ada single baru 2015, High By The Beach. Silalah dengar. Iols belum bersedia masukkan dalam ni lagi haha





Btw iolss dah folobek sume :)





17 August 2015

Painting Portrait Giveaway by Azhafizah






Morning gais !


Weather pagi ni sangat bagus. Cloudy gitu, 
So boleh amek feel sikit nak update entri ni. 


So dalam minggu lepas Kak Fiza ada buat 1 giveaway. Painting portrait ! Sape tanak weh. Lawa lawa pulak kan. So aku pun taknak la terlepas peluang, harus join. Ngehngeh





Dannn tedeng ! Alhamdulillah. Tak sangka terpilih. Sobs *berlari anak*
Aku hampir give up, ingatkan tak terpilih. Really cantik and sejibik !




Kiri : Gambar asal
Kanan : Painting Potrait





Pape pun thanks kat kak Fiza, sebab kita berpeluang jadi salah sorang pemenang :) Lepasni bolelah guna gambar ni untuk memacam  

Sapa nak tengok or usha usha other artwork dari kak fiza bolehla lawat blog dia tehee








12 August 2015

Trending : Instant Shawl




Salam gais



Oleh kerana instant shawl dah trending sangat sana sini, and dah kuar memacam style aku pon nak story la sikek ni haha. Aku beli time sebelum puasa tak silap. Aku tak cadang pon nak beli benda alah ni, tapi tetiba akak tu tetiba lak nak demo siap pakai and aku macam wuiyo antiknya … (padahal akak tu dah memang cantik). Sebab saia ta kuad la awa, aku pon belilah. Sengal je



First pakai ni agak .. yelah. Zapp zapp terus siap gitu. Nama pon instant kan. Memang senang kacang godok la. Semua parfait tapi tetiba part muncung tudung tu isk guwa panas je hahaha. Dia tanak dengar kata aku la dodol ! Material pon chiffon kan hahah padan muka 

Then entah kenapa harini aku try la pakai balik. Nak berenti lah boikot terhadap bende ni. Rasa rugi lak kan hahah. Dahla kale peberet pulak. Aku cuba shape kan balik muncung dia, lipat tepi sikit ejas ejas yay yay udah jadi. Hikhikhi. Lepasni udah bole pakai ! :)




Biar kan aje kerabat jerawat kat muka tu. Malas nak edit jadik floles. Saje nak buktikan yang iolls hanyalah insan biasa hahaha.
Sorry lah gambar selfie sekerat je natang apa tah. Aku suruh adik adik aku snap kan gambar tetiba dorang pantas betul hilang dari radar. Sabo je le aku ni ha tetiba rasa nak jadi hulk





Kalau bab idola instant shawl ni aku suka stalk ig @naelofarhijab je . Cantik je kan neelofa pakai. Neat and perfect. Memang idola ! (gila dah)



(mampu tengok je, belum mampu beli lagi haha)


So how about experience korang pulak dengan instant shawl ni ? :)


p/s : Btw sapa yang dah FOLLOW blog ni, please bagitau kat cbox. No need to acah acah mysterious. Don't do that here :') Thanks ! Sapa yang ada tinggalkan link kat cbox (blogwalking), ada masa nanti aku lawat balik blog korang :)