29 November 2015

Insecure Tak Bertempat





Salam gais. 




Nak tanya pernah tak ...


*post selfie to Instagram*

5 min later

*stalk ig Mira Filzah*
*stalk Adiela Ridzuan*
*stalk hijabster hijabster cantik gilos*

Then kau be like

"Ah im so ugly"

*deletes selfie*

HAHAHAHHAHAHAHAHAAHAHA

Tu insecure dengan kecantikan orang lain.
Yang aku ni insecure dengan ...


Instagram feed goalsssssss. Sobs

Idk weh camne dorang manage to make their feeds semua nampak lawaaa gile nak mati. Like what filter did you use ? OMGGG menangis aku. 

Aku tak minat sangat yang guna filter vsco yang bold gile. Yang edit semua kale nampak vibrant gila. Dun like that much. Aku suka ala ala soft grunge. Haaaa sobs nangis jap

Guwa dah buat banyak kalii tapi mengapa sepertinya enggak memuaskan hati ini. Ermm
Kalau bagi yang jenis tak berapa kenal Tumblrmaybe takkan paham perasaan aku kot 

T_T


sumber gambar : google



Kbye !



27 November 2015

Take Note !!




Salam gais.




Lately kak moi tak dapat nak rajinkan diri blogwalking sangat. 
Ada kerja sampai nak usha lappy pun dapat seminit dua je. Mak ai 

Aishh kenapa suka sangat guna panggilan kak moi ni ?
Sebab aku tau readers/blogger yang selalu ke blog aku banyak yang belasan tahun. 
Ala bawah aku sikit je pon. Hihi

Sesiapa yang ada follow, aku follow balik. tak pernah tak folobek. Aku adil tau. Sesiapa follow, aku akan follow balik. Walaupun bukan secepat mungkin. Aku ada tak folobek pon sebab tak dapat detect acc blog dorang. Momok =='

Sesiapa yang tinggalkan link kat cbox, karang aku akan lawat balik.
Sesiapa yang rajin tinggalkan komen tu, karang aku komen kat entry blog korang.
Sesiapa yang klik klik nuffnang aku ni, karang aku klik klik korang punya balik.

Dun worry. Kak moi tak selfish huhu

Heharap esok aku free la. Dapat blogwalking pepuas T_T




26 November 2015

TIPS UNTUK NEW BLOGGER



Salam gais.



Harini aku nak share sikit tips untuk new blogger :)




1) Buang widget yang tak perlu

Mostly, sesiapa yang baru start nak buat blog. Semua benda dia nak taruk. Contohnya macam aku lah tu dulu. Haa semua nak taruk haram jadah. Haha. Kalau boleh macam 

BLINKIES, ANIMATED WIDGET, KALENDAR, JAM, etc

Sebab kita tak perlukan benda tu. Memang nampak menarik dan cantik je. Comel je. 
Sayang pulak nak buang. Takpe buang je. Ada certain tu yang penyebab blog kita jadi berat. Lambat loading. Bila blogger lain nak blogwalking, blog pulak lambat loading, maka lari lah kalian. Satu lagi , kalau korang ada pasang music player, silalah letak di kedudukan yang senang orang cari. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Gunakan text yang mudah dilihat dan dibaca

Ni antara point yang sangat penting. Penggunaan font dan dan saiz amat penting. Kalau boleh gunalah yang senang difahami dan mudah untuk orang lain baca. 

Kalau guna tulisan berangkai rangkai, dan sewaktu dengannya, pulak tu guna warna kuning, background post warna biru

Apa tak berdarah mata ? Hihi. Kalau boleh gunalah size font yang standard. Jangan kecik cinonet sangat. So barulah rasa tenang je nak baca :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

3) Godek function 

Dengar macam remeh je kan. 

"Kenapa pulak nak godek2 bagai ? Aku just nak tulis, post gambar, share kat blog je. Sukatilah"

Haha tak. Maksud aku. Rajin2 kan diri check setting semua kat blog. Cara kita nak buat post. So takdelah tonggang terbalik cara kita handle nak buat post. Paragraph tak reti nak align. Gambar senget senget. Terkecik la terbeso la. Nak private blog tak reti. Nak check comment. Nak add gadget kat sidebar pon tak tahu, apa semua. Biar tak terer lagi bab layout and design dulu. Janji basic korang boleh handle sesikit. So takdelah gelabah kan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

4) Rajinkan diri tengok tutorial

Sifu aku time start nak berblogging, mestilah kak LYSSA FAIZUREEN ! Mihmih. Dasat kan. Aku start dari bingai boddo apa semua, jadi fahamla sesikit time start berblogging dulu. Kak Lyssa ada banyak tuto and tips. Aku khatam kan dah haha. Thanks Kak Lyssa ! Banyak berbakti untuk iolss :)

Korang taip je tutorial apa yang korang nak kat google, berlambak ada. Itu pun kalau korang jenis yang suka edit dan design blog ikut citarasa sendiri la. Hehe. Tak paksa pun. Sebab aku dari start dulu selesa edit/design sendiri je. Memacam dah aku renovate. Last2 aku jadikan simple camni je. Haha ...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

5) Rajinkan blogwalking

Haa ! Okay inilah yang paling penting. Tujuan blogwalking adalah untuk ramaikan lagi kenalan, boleh beramah mesra dengan blogger lain, dan banyak lagi ! Lagi 1, kalau korang tak rajin blogwalking, siapa je nak datang blog kan ? Lainla kalau kita ni dah femes ke apa huhu. Mana tahu dari blogwalking, ada yang nak follow kita, and tertarik dengan penulisan kita. Tapi jangan harapkan dari mereka je, kita pun kenalah berusaha. Cari jalan untuk buat orang tertarik untuk datang ke blog kita :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------




Lastly. Aku bukan la blogger femes amos kepe, bukan blog yang tiap masa orang nak lawat. Saja nak share apa yang aku mampu share je. Based on experience. Lain orang lain point. Sharing is caring kan hee









24 November 2015

MOVIE REVIEW : THE HUNGER GAMES : MOCKINGJAY PART 2




Salam gais.




So kalini Katniss teruskan misi dia ke Capitol, untuk  bunuh President Snow. Tak rumit pon nak cerita sinopsis. Simple. But memacam hal berlaku. Hee

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serius la.  BEST MOVIE EVER !
Tetap memorable sejak first time aku tengok Hunger Games. Uhuks

Banyak part part yang terrified lak part last ni. 
Aku dah takut gile macam tengok cite hantu lak ! Lelagi part mutant tu. 

Rate dari kak moi, 12/10

Pape pon, tak sangka Hunger Games dah sampai penghujungnya :(
Rasa taknak cite ni berakhir. Tapi hurmmm kenalah diakhiri gak ken.
Sebak hati i. Wei serius sebak ni lol

Sedihnya kalau dengar balik lagu Taylor Swift - Safe and Sound
Teringat Hunger Games first huwaaaa




Baideway kenapa baby akuu matiiiii ya tohan. FINNICKK ugh geram lak akuuu




p/s : K lepasni kita tengok Point Break bulan doblas ni yowwww !




22 November 2015

CPUV November 2015 !




Salam Ahad gais 



Memandangkan aku dah dalam 4 tahun lebih berblogging, tapi baru tahun ni mengerti apa itu CPUV, haru nya i rasa ! Huhu

Alhamdulillah. Bulan ni punya nuffnang baik la pulak T__T
Dulu last dapat dalam bulan Ogos. Happy tapi blur. Tak paham. Dah pulak tu, aku pi abaikan blog aku huwaaa. Memang cam hare perangai, ha padanla muka.

Bila tengok dapat cpuv bulan ni, nampak la kann aku haruss kekalkan blog aku ni !
Aku cuba pertahankan hari demi hari. Serik rasanya abaikan macam dulu.

Sebenarnya baru harini nak update pasal cpuv ni, huhu.


Bagi aku, ni satu penghargaan sesangat untuk golongan yang first time baru tahu pasal cpuv ni, contohnya macam aku.


Terima kasih nuffnang ! :)






21 November 2015

HANDMADE TOTEBAG BY ME




Salam Sabtu


Tote bag ! Haa. Dari dulu sampai sekarang trend pakai totebag ni tak pernah luput. Lelagi dalam kalangan student betui dak ! hehehe

Sebab simple and bebas nak lukis design dorang suka kat beg tu, and senang nak dibawak kemana je. Totebag pun kekadang jadi pilihan aku gak kalau nak keluo.

Bercakap pasal totebag, ekceli dalam akhir tahun lepas aku amek order totebag. 
Tapi aku amek order dedekat je. Dari kengkawan adik adik aku. Contoh aku pernah buat kat gambar bawah ni. Paling susah lukis nak mati macam jilake Elsa tu lah. Hahahaha. Pastu aku stop. Sebab dapat kerja baru.


Material ? Kain belacu putih and tali jer. Aku potong, jahit sendiri. Sebab aku yakin dengan material aku. Walaupon takdelah berkualiti tinggi macam kain totebag mahal tu. Sebab aku dah pernah try buat untuk diri sendiri. Pakai dalam beberapa bulan pon masih bertahan.

Aku taknak order online plain totebag yang dah siap dah. 
Lesson learned ! Baik jahit sendiri.

Bawah ni antara order latest.



Design ? Sebut je. Aku tak kisah pon. Amboi pastu menangis tak reti lukis 
(only black & white)

Ada sapa tak nak order dari aku ni ? :D
Tunggu bulan doblas noh.


Bye !



20 November 2015

TIPS MOVE ON !




Salam Jumaat !


Ok seperti yang aku dah janjikan. Maka terhasillah entri dari hati aku ni. 
Dah move on ke belum ? Or masih tak sure ? Boleh check kat entri bawah ni !

5 Tanda Korang Belum Move On !


Belum move on ea ... k meh sini kak moi share 


TIPS MOVE ON !


1) Padam semua gambar, chat, mesej dan sewaktu dengannya

Tengok point first ni. PADAM semuanya okay. Yang berkaitan. Sapa kata nak move on tu, tapi masih simpan gambar ex, simpan mesej dia, satu je aku nak bagitau, BINGAI ! Padan la muka. tengok gambar, pastu terkenang bagai ... pastu nangis. Nangis dan nangis lagi. Pftt. Okay. Percayakan kak moi k. Padam segalanya. Biarkan takde sisa baki memori dia dalam hidup korang. Okay. Itu yang first. This is a fresh start !! Kalau point first ni pon kau tak pass, lupakanlah kalau nak ke step seterusnya. Lantak situ, yang nak move on-nya korang bukan kak moi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Terima hakikat

Kau kena terima hakikat okay. Kau kecewa sebab kau percaya pada idea "I want what I can't have". Kau tak dapat apa yang kau inginkan. Terima hakikat yang "aku ... bukanlah untukmu." Amboi nyanyi lagu Rossa lak dah. Koyak weh hurmm. Okay dengar sini. Dah korang memang tak ditakdirkan bersama, takyah mengharap dah. Mengharap tak dapat ape pon. Dapat kecewa je. Kalau betul dia untuk kau, maybe korang takkan kemana jugak. Tapi tak semua ditakdirkan bersama. Terima hakikat. Maybe kau tu cantik, baik, pandai masak, deserve yang lagi bagos, kan ? Maybe dia macam tongkang pecah. Tak dan la dengan kau. Dahla macam tongkang, ada hati nak lukakan hati kau. Cis memang tak layak. Hahaha

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3) Percaya dengan "Kau akan berjumpa dengan yang lagi baik"

Pls delete ayat "DIA LAIN, AKU TAKKAN JUMPA ORANG MACAM DIA" dari hidup korang. Jangan jadi bebal. BEBAL TAHAP 56 !

Ok point ni payah sikit aku nak yakinkan korang korang yang belum move on ni. Tapi PERCAYALAH aku 100%. Korang tak percaya dengan ayat tu sebab korang masih belum jumpa the one tu, kan ? Kau akan jumpa yang lebih terbaik untuk diri kau. Kau deserve yang lagi baik wei ! Apa yang kau tak pernah expect dari dia@the one, dia ada. Dia maybe takde ciri yang kau nak, dahla tak sweet, bingai, lengai semua tapi dia ada segalanya yang kau perlu. Tapi dia ada something. Something cemano tu ? Hehe. Time tu lah baru kau rasa "Kenapalah aku bodoh sangat dok mengharap kat ex aku macam orang gile dulu. Menyesal. Boddo palui aku ni

Bila kau dah jumpa yang macamni, PLS THANK ME LATER ! 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4) Hangout dengan kengkawan/family 

Apa guna ada kawan dan family, kalau tak hangout sesama kan ! Maybe cliche sangat point ni, tapi kau takleh la nak sensorang je dok dalam bilik gelap dengan tak move-on nya. Haih. Walau sesusah mana pon kau, family jugak yang korang sentiasa ada. Yang tahu baik buruk kau tapi tetap terima kau ! Kawan pon sama. Kawan je yang kita takkan putus hubungan. Melainkan kau dapat kawan yang macam asshole kahkahkahkah tercekik jap aku. Hangout pon boleh jadi terapi bagi kau, pergh lelagi shopping ! Tapi pastikan adele duit tu ha hahaha. Pape pon kau dapat la isi sikit hari kau dengan benda best sikit kan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5) Cari orang lain jelah hahaha

Hah ok. Ni dia point paling bengong. Hahahaha. Oklah maksud aku, sedang kau putus cinta tu ha. Dalam fasa move on, selalu orang lain ada yang dah lama simpan hati kat kau. Mulalah berduyun tetiba kau diminati lak. Sama ada direct or indirect. Pfttt lol. Betui dak ? Kalau aku betul, so aku memang terer ah haha. Dalam antara yang minat kau tu, ada sorang je ikhlas. Mungkin ? Mana tahuuu but it is possible kan. Pape pon janganla jadi bangang. Kau permainkan cinta orang sebab guna alasan nak move on. Kalau kak moi tahu engkorang macamni, kak moi kerat korang doploh empat k !

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jadi itu je aku boleh share. Tapi ekceli sangat berguna bila korang dah sedar diri. Elakkan tengok quotes cinta/move on. Semua tu shilake, tak semua quotes betul ! Kau jangan perasan sangat. There is always 2 sides to everything. 

Pape pon move on juga amek masa. Sabo lah ye. Kak moi tak paksa korang. Dia amek masa but akhirnya semua berbaloi ! Ada hikmahnya semua tu. Tapi kalau umur korang baru takat 12 13 nak tips move on, meh aku tampar meh gatai noh






Bye !



19 November 2015

How to be a hipster malaya



Draft (11/8/2015)
Published (19/11/2015)

This is my 2 cent entry jer.

Based on apa yang aku observe je. Penat ni kerah hahah. 
Ala sebenarnya apa yang aku selalu lihat je. So aku rasa patut jadikan sebuah entri !
First thing first, you must know that dak dak melayu acah hipster ni suka something different yang buat dorang rasa cool. 

Ok so...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

How to be a hipster malaya




1) Listen to band people never heard of


- Maroon 5 ? Simple Plan ? Green Day ? Linkin Park ? Taylor Swift ? NAH NO

- Tak main la band band mainstream, singer pop apa semua ni.  Lagu yang kami suka, tak keluar kat radio tau. Jarang and susah sangat. 

- Cer dengar Oasis, My Bloody Valentine, Feist, Radiohead, The Strokes, Arctic Monkey, The Smith, Pink Floyd, The XX etc are their cup of tea. Tak ekceli ada lagi nama yang kebabom tapi aku tak tahu sangat pon. Ni yang typical aku penah dengar je haha

- Single artist with hipster notes ? Lana Del Reyyyyyyyyy

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Wear mismatch style.



- Boyfriend shirt or baju baju yang loose and baggy could be one of their tops (for girls). Wear a band tee that says "Nirvana" could help. Wear tshirts with cool saying and images. With a cardigan along

- Skinny jeans is a yes. That jeans kotak kotak hitam putih pon nice.

- Wear a big glasses eventho ur eyes sangat crystal clear. OMG so hipster. 

- Wear Dr.Martin's boots. Idk maybe anything with boot silhouette ? Any styled boots. Sneakers is a must too. Why not Vans ? Because Converse is too mainstream.

- That pineapple or pizza printed socks ? Wear !

- Don't forget bring along your tie-dyed totes. Or maybe that black tote bag with "Arctic Monkey" white font eventho korang tak pernah dengar pun one of their song. Or maybe with that vintage and brown, petak little bag.

- Wear a choker. Whether in ur arms or ur neck.

- Mismatch anything but somehow still nampak legit !


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


3) Have a sense of art


Tak hipster la kalau tak minat art. Tak hipster la kalau tak tahu melukis. Dak dak hipster melayu ni majoriti jenis yang love art. So pekata rajin2 kan sikit melukis, walau tak semenggah mana. Try lukis doodle cinonet kat notebook kosong tu. Tak payah pandai lukis sangat pon takpe. Semua benda boleh jadi art, walau orang lidi pon. Art ni meluas kan ! So how about singing. Haaa try la main ukulele dengan low note voice hengkorang yang semua orang boleh buat tew. Lagu ? Lagu alternative sahaja k

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4) Read 'different' books


Buku2 ni tak payah sesusah. Abaikan Alaf 21, Prima apa semua. Letak tepi semua novel novel cintun tangkap leleh tu. Try baca FIXI, DuBook Press, Lejen Press etc. Kasi rogol minda ! Bila orang tengok, or bila kau post gambar buku kau tu kat insta, haa barulah nampak lain dari yang lain. Gitu. Buku2 klasik and sajak pls include okay. Kalau boleh yang unfamiliar, tapi ayat best best. Wow. Bila post bahan bacaan tu kat media sosial, rasa wow kan. 

"Powerlah budak ni baca buku camni. Hipster budak ni ..."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6) Use ur so-called photographer skill



Senang je nak jadi hipster. Through gambar ? Takde masalah

- Snap pic kasut fancy dari angle atas

- Snap pic flatlay atas cadar putih katil korang guna barang best je pon

flatlay in room alone : spek mata besar, novel indie, flower crown

flatlay breakfast : a bowl of cereal with strawberries on top, a mug of dark coffee
flatlay brunch kat cafe : purse, shades, foodies
flatlay ootd : tshirt long sleeve belang hitam putih, skinny jeans, sneaker vans

- Snap pic building with unique structure ikut angle yang best


- Snap OOTD mismatch style tu with background nature, lorong2 lama entah celah mana, dinding with plain color, kat old vintage door somewhere pun boleh


- Jumpa barang2 unique/rare kat store, kedai, mall, street, pegang ! And terus snap. Tapi takyah beli pon.


- Terjumpa ayaq botoi hipster best, beli weh. Snap pic. Edit and post Instagram dulu papehal. Padahal teruja dengan botol je. Air biasa je pon. Air boleh jumpa kat pasar malam.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5) Just tell people you're one of them lol


Just bagitau orang yang korang ni hipster
Post mirror selfie kau lilit shawl daisy, dress ala vintage, instead of jacket jeans, post insta caption

"Harini hakak hipster sikit !"
"Harini senpai gi class dengan skiny jeans kotak2. Senpai pon nak hipster gak"

So orang lain be like

"Ooo okay .... hipster lol"

Demand hipster la sikit en. Nak gak ....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Panjangnya ... ah sudah.
Papepon, kita pon tak terlepas buat salah 1 daripada kat atas kan. Haha
"BE DIFFERENT" konon.

Maka tamatlah entri sesuka hati aku ni. Enjoy ! :)






18 November 2015

Main Webcam Pulak Dah LOL




Salam Rabu.


Jujur cakap. Harini sakit kepala gilos. Nak blogwalking pun kepala dah bodo palui je ni.
So bosan jap harini aku main webcam dengan Amani. Eleh tipu je, padahal hari2 main lol


Mak ai gelapnye noks


Amani dah munchul



Rudolf 



Kak moi janji rock


Kak moi piranha


Kak moi chipmunk muah ciked


Chipmunk high


Alien ada kening



Nampak Zac Effron lalu


Alien tak percaya


Alien berharap 


Alien tangkap leleh


Errr yang ni geli



Konon pening


Kak moi tak puas ati


Amani begok


Kak moi the nightmare


Kak moi lak begok


Kak moi dan amani shrink


Kembar siam


Kak moi interstellar


Kak moi fish eye


Kak moi hijabista dagu londeh


Kak moi ngeri



Kak moi duta revlon


Kak moi nose digger


Kak moi terrified main roller coaster



Gigit jari pulak dah


Honeymoon selfie jap


Ok ke paris pulak ...


Amani terharu dapat gi paris



Kak moi berantem



Asal lak budak ni dok melekat kat belakang ni 


Kak moi done !



Bye !



Banyak sangat draft aku simpan ni. Cuma nak tulis tak larat. Panjang hmm.
Mohon rajin la sikit lol


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 November 2015

Insecure Tak Bertempat





Salam gais. 




Nak tanya pernah tak ...


*post selfie to Instagram*

5 min later

*stalk ig Mira Filzah*
*stalk Adiela Ridzuan*
*stalk hijabster hijabster cantik gilos*

Then kau be like

"Ah im so ugly"

*deletes selfie*

HAHAHAHHAHAHAHAHAAHAHA

Tu insecure dengan kecantikan orang lain.
Yang aku ni insecure dengan ...


Instagram feed goalsssssss. Sobs

Idk weh camne dorang manage to make their feeds semua nampak lawaaa gile nak mati. Like what filter did you use ? OMGGG menangis aku. 

Aku tak minat sangat yang guna filter vsco yang bold gile. Yang edit semua kale nampak vibrant gila. Dun like that much. Aku suka ala ala soft grunge. Haaaa sobs nangis jap

Guwa dah buat banyak kalii tapi mengapa sepertinya enggak memuaskan hati ini. Ermm
Kalau bagi yang jenis tak berapa kenal Tumblrmaybe takkan paham perasaan aku kot 

T_T


sumber gambar : google



Kbye !



27 November 2015

Take Note !!




Salam gais.




Lately kak moi tak dapat nak rajinkan diri blogwalking sangat. 
Ada kerja sampai nak usha lappy pun dapat seminit dua je. Mak ai 

Aishh kenapa suka sangat guna panggilan kak moi ni ?
Sebab aku tau readers/blogger yang selalu ke blog aku banyak yang belasan tahun. 
Ala bawah aku sikit je pon. Hihi

Sesiapa yang ada follow, aku follow balik. tak pernah tak folobek. Aku adil tau. Sesiapa follow, aku akan follow balik. Walaupun bukan secepat mungkin. Aku ada tak folobek pon sebab tak dapat detect acc blog dorang. Momok =='

Sesiapa yang tinggalkan link kat cbox, karang aku akan lawat balik.
Sesiapa yang rajin tinggalkan komen tu, karang aku komen kat entry blog korang.
Sesiapa yang klik klik nuffnang aku ni, karang aku klik klik korang punya balik.

Dun worry. Kak moi tak selfish huhu

Heharap esok aku free la. Dapat blogwalking pepuas T_T




26 November 2015

TIPS UNTUK NEW BLOGGER



Salam gais.



Harini aku nak share sikit tips untuk new blogger :)




1) Buang widget yang tak perlu

Mostly, sesiapa yang baru start nak buat blog. Semua benda dia nak taruk. Contohnya macam aku lah tu dulu. Haa semua nak taruk haram jadah. Haha. Kalau boleh macam 

BLINKIES, ANIMATED WIDGET, KALENDAR, JAM, etc

Sebab kita tak perlukan benda tu. Memang nampak menarik dan cantik je. Comel je. 
Sayang pulak nak buang. Takpe buang je. Ada certain tu yang penyebab blog kita jadi berat. Lambat loading. Bila blogger lain nak blogwalking, blog pulak lambat loading, maka lari lah kalian. Satu lagi , kalau korang ada pasang music player, silalah letak di kedudukan yang senang orang cari. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Gunakan text yang mudah dilihat dan dibaca

Ni antara point yang sangat penting. Penggunaan font dan dan saiz amat penting. Kalau boleh gunalah yang senang difahami dan mudah untuk orang lain baca. 

Kalau guna tulisan berangkai rangkai, dan sewaktu dengannya, pulak tu guna warna kuning, background post warna biru

Apa tak berdarah mata ? Hihi. Kalau boleh gunalah size font yang standard. Jangan kecik cinonet sangat. So barulah rasa tenang je nak baca :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

3) Godek function 

Dengar macam remeh je kan. 

"Kenapa pulak nak godek2 bagai ? Aku just nak tulis, post gambar, share kat blog je. Sukatilah"

Haha tak. Maksud aku. Rajin2 kan diri check setting semua kat blog. Cara kita nak buat post. So takdelah tonggang terbalik cara kita handle nak buat post. Paragraph tak reti nak align. Gambar senget senget. Terkecik la terbeso la. Nak private blog tak reti. Nak check comment. Nak add gadget kat sidebar pon tak tahu, apa semua. Biar tak terer lagi bab layout and design dulu. Janji basic korang boleh handle sesikit. So takdelah gelabah kan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

4) Rajinkan diri tengok tutorial

Sifu aku time start nak berblogging, mestilah kak LYSSA FAIZUREEN ! Mihmih. Dasat kan. Aku start dari bingai boddo apa semua, jadi fahamla sesikit time start berblogging dulu. Kak Lyssa ada banyak tuto and tips. Aku khatam kan dah haha. Thanks Kak Lyssa ! Banyak berbakti untuk iolss :)

Korang taip je tutorial apa yang korang nak kat google, berlambak ada. Itu pun kalau korang jenis yang suka edit dan design blog ikut citarasa sendiri la. Hehe. Tak paksa pun. Sebab aku dari start dulu selesa edit/design sendiri je. Memacam dah aku renovate. Last2 aku jadikan simple camni je. Haha ...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

5) Rajinkan blogwalking

Haa ! Okay inilah yang paling penting. Tujuan blogwalking adalah untuk ramaikan lagi kenalan, boleh beramah mesra dengan blogger lain, dan banyak lagi ! Lagi 1, kalau korang tak rajin blogwalking, siapa je nak datang blog kan ? Lainla kalau kita ni dah femes ke apa huhu. Mana tahu dari blogwalking, ada yang nak follow kita, and tertarik dengan penulisan kita. Tapi jangan harapkan dari mereka je, kita pun kenalah berusaha. Cari jalan untuk buat orang tertarik untuk datang ke blog kita :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------




Lastly. Aku bukan la blogger femes amos kepe, bukan blog yang tiap masa orang nak lawat. Saja nak share apa yang aku mampu share je. Based on experience. Lain orang lain point. Sharing is caring kan hee









24 November 2015

MOVIE REVIEW : THE HUNGER GAMES : MOCKINGJAY PART 2




Salam gais.




So kalini Katniss teruskan misi dia ke Capitol, untuk  bunuh President Snow. Tak rumit pon nak cerita sinopsis. Simple. But memacam hal berlaku. Hee

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serius la.  BEST MOVIE EVER !
Tetap memorable sejak first time aku tengok Hunger Games. Uhuks

Banyak part part yang terrified lak part last ni. 
Aku dah takut gile macam tengok cite hantu lak ! Lelagi part mutant tu. 

Rate dari kak moi, 12/10

Pape pon, tak sangka Hunger Games dah sampai penghujungnya :(
Rasa taknak cite ni berakhir. Tapi hurmmm kenalah diakhiri gak ken.
Sebak hati i. Wei serius sebak ni lol

Sedihnya kalau dengar balik lagu Taylor Swift - Safe and Sound
Teringat Hunger Games first huwaaaa




Baideway kenapa baby akuu matiiiii ya tohan. FINNICKK ugh geram lak akuuu




p/s : K lepasni kita tengok Point Break bulan doblas ni yowwww !




22 November 2015

CPUV November 2015 !




Salam Ahad gais 



Memandangkan aku dah dalam 4 tahun lebih berblogging, tapi baru tahun ni mengerti apa itu CPUV, haru nya i rasa ! Huhu

Alhamdulillah. Bulan ni punya nuffnang baik la pulak T__T
Dulu last dapat dalam bulan Ogos. Happy tapi blur. Tak paham. Dah pulak tu, aku pi abaikan blog aku huwaaa. Memang cam hare perangai, ha padanla muka.

Bila tengok dapat cpuv bulan ni, nampak la kann aku haruss kekalkan blog aku ni !
Aku cuba pertahankan hari demi hari. Serik rasanya abaikan macam dulu.

Sebenarnya baru harini nak update pasal cpuv ni, huhu.


Bagi aku, ni satu penghargaan sesangat untuk golongan yang first time baru tahu pasal cpuv ni, contohnya macam aku.


Terima kasih nuffnang ! :)






21 November 2015

HANDMADE TOTEBAG BY ME




Salam Sabtu


Tote bag ! Haa. Dari dulu sampai sekarang trend pakai totebag ni tak pernah luput. Lelagi dalam kalangan student betui dak ! hehehe

Sebab simple and bebas nak lukis design dorang suka kat beg tu, and senang nak dibawak kemana je. Totebag pun kekadang jadi pilihan aku gak kalau nak keluo.

Bercakap pasal totebag, ekceli dalam akhir tahun lepas aku amek order totebag. 
Tapi aku amek order dedekat je. Dari kengkawan adik adik aku. Contoh aku pernah buat kat gambar bawah ni. Paling susah lukis nak mati macam jilake Elsa tu lah. Hahahaha. Pastu aku stop. Sebab dapat kerja baru.


Material ? Kain belacu putih and tali jer. Aku potong, jahit sendiri. Sebab aku yakin dengan material aku. Walaupon takdelah berkualiti tinggi macam kain totebag mahal tu. Sebab aku dah pernah try buat untuk diri sendiri. Pakai dalam beberapa bulan pon masih bertahan.

Aku taknak order online plain totebag yang dah siap dah. 
Lesson learned ! Baik jahit sendiri.

Bawah ni antara order latest.



Design ? Sebut je. Aku tak kisah pon. Amboi pastu menangis tak reti lukis 
(only black & white)

Ada sapa tak nak order dari aku ni ? :D
Tunggu bulan doblas noh.


Bye !



20 November 2015

TIPS MOVE ON !




Salam Jumaat !


Ok seperti yang aku dah janjikan. Maka terhasillah entri dari hati aku ni. 
Dah move on ke belum ? Or masih tak sure ? Boleh check kat entri bawah ni !

5 Tanda Korang Belum Move On !


Belum move on ea ... k meh sini kak moi share 


TIPS MOVE ON !


1) Padam semua gambar, chat, mesej dan sewaktu dengannya

Tengok point first ni. PADAM semuanya okay. Yang berkaitan. Sapa kata nak move on tu, tapi masih simpan gambar ex, simpan mesej dia, satu je aku nak bagitau, BINGAI ! Padan la muka. tengok gambar, pastu terkenang bagai ... pastu nangis. Nangis dan nangis lagi. Pftt. Okay. Percayakan kak moi k. Padam segalanya. Biarkan takde sisa baki memori dia dalam hidup korang. Okay. Itu yang first. This is a fresh start !! Kalau point first ni pon kau tak pass, lupakanlah kalau nak ke step seterusnya. Lantak situ, yang nak move on-nya korang bukan kak moi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Terima hakikat

Kau kena terima hakikat okay. Kau kecewa sebab kau percaya pada idea "I want what I can't have". Kau tak dapat apa yang kau inginkan. Terima hakikat yang "aku ... bukanlah untukmu." Amboi nyanyi lagu Rossa lak dah. Koyak weh hurmm. Okay dengar sini. Dah korang memang tak ditakdirkan bersama, takyah mengharap dah. Mengharap tak dapat ape pon. Dapat kecewa je. Kalau betul dia untuk kau, maybe korang takkan kemana jugak. Tapi tak semua ditakdirkan bersama. Terima hakikat. Maybe kau tu cantik, baik, pandai masak, deserve yang lagi bagos, kan ? Maybe dia macam tongkang pecah. Tak dan la dengan kau. Dahla macam tongkang, ada hati nak lukakan hati kau. Cis memang tak layak. Hahaha

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3) Percaya dengan "Kau akan berjumpa dengan yang lagi baik"

Pls delete ayat "DIA LAIN, AKU TAKKAN JUMPA ORANG MACAM DIA" dari hidup korang. Jangan jadi bebal. BEBAL TAHAP 56 !

Ok point ni payah sikit aku nak yakinkan korang korang yang belum move on ni. Tapi PERCAYALAH aku 100%. Korang tak percaya dengan ayat tu sebab korang masih belum jumpa the one tu, kan ? Kau akan jumpa yang lebih terbaik untuk diri kau. Kau deserve yang lagi baik wei ! Apa yang kau tak pernah expect dari dia@the one, dia ada. Dia maybe takde ciri yang kau nak, dahla tak sweet, bingai, lengai semua tapi dia ada segalanya yang kau perlu. Tapi dia ada something. Something cemano tu ? Hehe. Time tu lah baru kau rasa "Kenapalah aku bodoh sangat dok mengharap kat ex aku macam orang gile dulu. Menyesal. Boddo palui aku ni

Bila kau dah jumpa yang macamni, PLS THANK ME LATER ! 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4) Hangout dengan kengkawan/family 

Apa guna ada kawan dan family, kalau tak hangout sesama kan ! Maybe cliche sangat point ni, tapi kau takleh la nak sensorang je dok dalam bilik gelap dengan tak move-on nya. Haih. Walau sesusah mana pon kau, family jugak yang korang sentiasa ada. Yang tahu baik buruk kau tapi tetap terima kau ! Kawan pon sama. Kawan je yang kita takkan putus hubungan. Melainkan kau dapat kawan yang macam asshole kahkahkahkah tercekik jap aku. Hangout pon boleh jadi terapi bagi kau, pergh lelagi shopping ! Tapi pastikan adele duit tu ha hahaha. Pape pon kau dapat la isi sikit hari kau dengan benda best sikit kan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5) Cari orang lain jelah hahaha

Hah ok. Ni dia point paling bengong. Hahahaha. Oklah maksud aku, sedang kau putus cinta tu ha. Dalam fasa move on, selalu orang lain ada yang dah lama simpan hati kat kau. Mulalah berduyun tetiba kau diminati lak. Sama ada direct or indirect. Pfttt lol. Betui dak ? Kalau aku betul, so aku memang terer ah haha. Dalam antara yang minat kau tu, ada sorang je ikhlas. Mungkin ? Mana tahuuu but it is possible kan. Pape pon janganla jadi bangang. Kau permainkan cinta orang sebab guna alasan nak move on. Kalau kak moi tahu engkorang macamni, kak moi kerat korang doploh empat k !

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jadi itu je aku boleh share. Tapi ekceli sangat berguna bila korang dah sedar diri. Elakkan tengok quotes cinta/move on. Semua tu shilake, tak semua quotes betul ! Kau jangan perasan sangat. There is always 2 sides to everything. 

Pape pon move on juga amek masa. Sabo lah ye. Kak moi tak paksa korang. Dia amek masa but akhirnya semua berbaloi ! Ada hikmahnya semua tu. Tapi kalau umur korang baru takat 12 13 nak tips move on, meh aku tampar meh gatai noh






Bye !



19 November 2015

How to be a hipster malaya



Draft (11/8/2015)
Published (19/11/2015)

This is my 2 cent entry jer.

Based on apa yang aku observe je. Penat ni kerah hahah. 
Ala sebenarnya apa yang aku selalu lihat je. So aku rasa patut jadikan sebuah entri !
First thing first, you must know that dak dak melayu acah hipster ni suka something different yang buat dorang rasa cool. 

Ok so...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

How to be a hipster malaya




1) Listen to band people never heard of


- Maroon 5 ? Simple Plan ? Green Day ? Linkin Park ? Taylor Swift ? NAH NO

- Tak main la band band mainstream, singer pop apa semua ni.  Lagu yang kami suka, tak keluar kat radio tau. Jarang and susah sangat. 

- Cer dengar Oasis, My Bloody Valentine, Feist, Radiohead, The Strokes, Arctic Monkey, The Smith, Pink Floyd, The XX etc are their cup of tea. Tak ekceli ada lagi nama yang kebabom tapi aku tak tahu sangat pon. Ni yang typical aku penah dengar je haha

- Single artist with hipster notes ? Lana Del Reyyyyyyyyy

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Wear mismatch style.



- Boyfriend shirt or baju baju yang loose and baggy could be one of their tops (for girls). Wear a band tee that says "Nirvana" could help. Wear tshirts with cool saying and images. With a cardigan along

- Skinny jeans is a yes. That jeans kotak kotak hitam putih pon nice.

- Wear a big glasses eventho ur eyes sangat crystal clear. OMG so hipster. 

- Wear Dr.Martin's boots. Idk maybe anything with boot silhouette ? Any styled boots. Sneakers is a must too. Why not Vans ? Because Converse is too mainstream.

- That pineapple or pizza printed socks ? Wear !

- Don't forget bring along your tie-dyed totes. Or maybe that black tote bag with "Arctic Monkey" white font eventho korang tak pernah dengar pun one of their song. Or maybe with that vintage and brown, petak little bag.

- Wear a choker. Whether in ur arms or ur neck.

- Mismatch anything but somehow still nampak legit !


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


3) Have a sense of art


Tak hipster la kalau tak minat art. Tak hipster la kalau tak tahu melukis. Dak dak hipster melayu ni majoriti jenis yang love art. So pekata rajin2 kan sikit melukis, walau tak semenggah mana. Try lukis doodle cinonet kat notebook kosong tu. Tak payah pandai lukis sangat pon takpe. Semua benda boleh jadi art, walau orang lidi pon. Art ni meluas kan ! So how about singing. Haaa try la main ukulele dengan low note voice hengkorang yang semua orang boleh buat tew. Lagu ? Lagu alternative sahaja k

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4) Read 'different' books


Buku2 ni tak payah sesusah. Abaikan Alaf 21, Prima apa semua. Letak tepi semua novel novel cintun tangkap leleh tu. Try baca FIXI, DuBook Press, Lejen Press etc. Kasi rogol minda ! Bila orang tengok, or bila kau post gambar buku kau tu kat insta, haa barulah nampak lain dari yang lain. Gitu. Buku2 klasik and sajak pls include okay. Kalau boleh yang unfamiliar, tapi ayat best best. Wow. Bila post bahan bacaan tu kat media sosial, rasa wow kan. 

"Powerlah budak ni baca buku camni. Hipster budak ni ..."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6) Use ur so-called photographer skill



Senang je nak jadi hipster. Through gambar ? Takde masalah

- Snap pic kasut fancy dari angle atas

- Snap pic flatlay atas cadar putih katil korang guna barang best je pon

flatlay in room alone : spek mata besar, novel indie, flower crown

flatlay breakfast : a bowl of cereal with strawberries on top, a mug of dark coffee
flatlay brunch kat cafe : purse, shades, foodies
flatlay ootd : tshirt long sleeve belang hitam putih, skinny jeans, sneaker vans

- Snap pic building with unique structure ikut angle yang best


- Snap OOTD mismatch style tu with background nature, lorong2 lama entah celah mana, dinding with plain color, kat old vintage door somewhere pun boleh


- Jumpa barang2 unique/rare kat store, kedai, mall, street, pegang ! And terus snap. Tapi takyah beli pon.


- Terjumpa ayaq botoi hipster best, beli weh. Snap pic. Edit and post Instagram dulu papehal. Padahal teruja dengan botol je. Air biasa je pon. Air boleh jumpa kat pasar malam.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5) Just tell people you're one of them lol


Just bagitau orang yang korang ni hipster
Post mirror selfie kau lilit shawl daisy, dress ala vintage, instead of jacket jeans, post insta caption

"Harini hakak hipster sikit !"
"Harini senpai gi class dengan skiny jeans kotak2. Senpai pon nak hipster gak"

So orang lain be like

"Ooo okay .... hipster lol"

Demand hipster la sikit en. Nak gak ....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Panjangnya ... ah sudah.
Papepon, kita pon tak terlepas buat salah 1 daripada kat atas kan. Haha
"BE DIFFERENT" konon.

Maka tamatlah entri sesuka hati aku ni. Enjoy ! :)






18 November 2015

Main Webcam Pulak Dah LOL




Salam Rabu.


Jujur cakap. Harini sakit kepala gilos. Nak blogwalking pun kepala dah bodo palui je ni.
So bosan jap harini aku main webcam dengan Amani. Eleh tipu je, padahal hari2 main lol


Mak ai gelapnye noks


Amani dah munchul



Rudolf 



Kak moi janji rock


Kak moi piranha


Kak moi chipmunk muah ciked


Chipmunk high


Alien ada kening



Nampak Zac Effron lalu


Alien tak percaya


Alien berharap 


Alien tangkap leleh


Errr yang ni geli



Konon pening


Kak moi tak puas ati


Amani begok


Kak moi the nightmare


Kak moi lak begok


Kak moi dan amani shrink


Kembar siam


Kak moi interstellar


Kak moi fish eye


Kak moi hijabista dagu londeh


Kak moi ngeri



Kak moi duta revlon


Kak moi nose digger


Kak moi terrified main roller coaster



Gigit jari pulak dah


Honeymoon selfie jap


Ok ke paris pulak ...


Amani terharu dapat gi paris



Kak moi berantem



Asal lak budak ni dok melekat kat belakang ni 


Kak moi done !



Bye !



Banyak sangat draft aku simpan ni. Cuma nak tulis tak larat. Panjang hmm.
Mohon rajin la sikit lol