Tutorial Paint Tool Sai : Tambah Ton Warna Pada Doodle

9:11 PM



Assalamualaikum.


Setelah beberapa hari aku tinggalkan blog ni macam tongkang pecah,dengan hari2 mengadap entri pasal FB tu sampai termuntah..jadi hari ni aku nak buat tuto..heee :)
harap2 berguna untuk korang...




1 ) Lukis doodle korang..tuto untuk melukis boleh rujuk di ENTRI ni..



2 ) Create new layer kat no 1 tu..dan pastikan setiap layer sentiasa berasa dalam mode 'multiply' seperti mana yang kat no 2 tu..

3 ) Pastikan setiap part tu diwarnakan secara berasingan ( tudung+baju+muka)..dan bagi nama setiap layer tu..skema je doh aku bagi nama layer2 tu..padahal yang bebetul tah pape tah nama yang aku bagi...


tuto mewarna pun boleh tengok kat ENTRI ni..


tedeng !! dah siap pun kaler...



4 ) Okey..pastu..warnakan dulu satu2..kita setat dengan layer tudung dulu..klik kat layer tu..dan jangan lupa tick dekat 'Preserve Opacity'......eh,kenapa yer?sebab kita nak lock layer tu..so time kita nak kalerkan nanti..kaler tu takkan tertindih dengan layer lain..



5 ) Nak buat ton..pilih warna yang lebih gelap dari warna asal tu..oh ya,lebih sesuai guna tool 'airbrush' atau 'water'..haih,maner2 lah..pastu..set saiz brush..dan..kaler kat area yang korang nak kasi ton tu...bantai2 pon tak kesah..(cam aku)..hahahaaha



hah,tengok2...dah ade ton kan kan?tapi tak berapa kemas...=,='



6 ) Jadi korang pegi carik tool 'blur' dan blurkan area ton tadi..supaya nampak lebih kemas dan smooth..eh jangan lupa,kasi kurang itu 'density' dulu tau..kang nak blurkan nanti  hilang terus ton tadi..tenggelam doh kaler dia..haha

7 ) Dah setel kaler layer tudung tu..ikut step yang sama nak tambah ton untuk layer seterusnya..tapi jangan lupa..sentiasa tick kat 'Preserve Opacity' yah...lalala


lepas dah kaler semua tu.siap pun doodle ni akhirnya...tedeng!

kiri : OK
kanan : tak OK




HAHA...giler doe..aku warna tu pon main hantam je..sebab tengah sakit perut ni..=,=
nak buat blusher tu masih guna airbrush..dan buat dalam layer yang korang warnakan untuk kulit tu jugak..

sebarang pertanyaan atau keraguan sila bagitau aku..tengok tuto tu pelan2 okey..:)


sape yang aku tak follow balik tu,sorry la eh..sape suruh tak kasi akses ke profile korang.sekarang camner aku nak follow balik?




Wassalam.






You Might Also Like

38 komen

  1. perlu preserve ke? kalau tak tick pon, takkan bercampur rasanya.

    myra buat outline satu layer atau ada banyak

    outline tangan tu cantik, baju tu dari besar ke kecik. ada guna tablet ek?

    ReplyDelete
  2. Nice tuto lah... mmg tengah cari tuto untuk Paint tool Sai..
    neway , ada link pAint tool Sai untuk sy download tak ? harap dpt share.. :)

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum :) ni pakai application apa :) terima kasih

    ReplyDelete
  4. ha yg nih lah yg mee duk tggu .
    oohhh nme dy ton warna ehh .
    hehehe . baru tahuu !

    mekasih sgt2 myraaa :)

    ReplyDelete
  5. myraa ajar buat doodle girl ngan boy
    dari awal sampai akhir boleh tak.
    teringin nak lukis gak tapi tak pndai lukis. :(

    ReplyDelete
  6. wahhh..
    sakit perut pun, boleh lawa..
    eh? boleh je access profile ni hah..
    tapi myra azraff tetap xfollow:P

    ReplyDelete
  7. Dah tahu dah nape myra azraff tak follow balik..
    Link tak keluar kat profile..
    Tahu tak caranya?
    Dah ubah setting dah = ="

    *arisyalee.blogspot.com*

    ReplyDelete
  8. ahmad haziq azlan : kene tick jugak..tablet?hahaha..mane ade..guna tools pressure je..

    hana : bagus2..:)

    nurul : ni link dia- http://wanhazel.blogspot.com/2011/10/sai-paint-full-vesionportable-free.html

    zulaikha : w'salam..guna software paint tool sai..:)

    JH : heee:D

    supergirl : sama2..^_^

    hafrizzul : cuba try tengok kat tuto sebelum ni..

    ary lee : ceh,dah ubah pon setting nyer..haha..okey,i'll follow you..

    ReplyDelete
  9. rajin betul wat tutor...
    cara ni lebih sistematik dr cara yg aku guna... hentam kromo jer
    senang la nanti klu ada orng tnya camner lukis pakai SAI bleh terus suggest link ni

    ReplyDelete
  10. da lama nak try buat doodle tp slalu xjd -.-"

    ReplyDelete
  11. wahh nice lah myra. bile lah nak explore SAI lagi nie. takda mase. kih3

    ReplyDelete
  12. nasib ada tutor ni... nanti bolehlah try :) hihi ~

    ReplyDelete
  13. sumpah cantik nya myra . nak doodle boleh ? ^^ , hee <3

    ReplyDelete
  14. keri : trimas keri..kau pakat hentam kromo pon..cantik jer aku tengok..sampai gigit jari aku..

    ara : dengan sai,semua org dah boleh buat doodle..*promote*..haha

    zuk : akak dah terer sai..don worry lah..:D

    laurie : teruskan usaha...:D

    eyja : haha..tunggu free time eden offer kat eyja..:D

    nurshamila : tengok tuto pelan2..kene ade minat plus usaha..mesti menjadi..:)

    ReplyDelete
  15. wahh cantiknyaa . kreatif ! :)

    ReplyDelete
  16. lawanyeee myraa buat doodle n warnakan.
    serius jeles laahh..hee :D
    cantik!cute!
    nice entry sys :)

    ReplyDelete
  17. Alahai. Terernya bebudak sekrang ni buat doodles la bagai. Creative betul otak2 korang ni eyh? Jeles je! :P

    Btw, comel! :D

    ReplyDelete
  18. cantikla ko buat.aku buat bulat2.eh ko pakai line saiz apa??

    ReplyDelete
  19. Cantiknya myraa..pandai ko ek..berbakat sungguh..

    haa,ada new story ni..mai singgah ke blog..

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum. hye saya suka header awak ! comelll~~~ :D

    ReplyDelete
  21. hevattt,selama ni sya main hentam je bab colour tu,lepas ni memang refer blog nilah :D

    ReplyDelete
  22. selama ni tau taram je..sikit pun x buat tone..x reti..ni leh cubo..thanx myra..

    ReplyDelete
  23. so detail..boleh cube..thanks dear share.. :)

    ReplyDelete
  24. najibah : masih ade yg perlu diperbaiki :))

    puteri diyana : hee..trimas puteri..♥

    qyla : boleh try pasni..:)

    liyaa : kehkeh..rase akak pon boleh try ni..heee..mesti cantik nanti...:D

    afzal : saiz 6.0 afzal..:D

    teha : kehkeh^,^

    ReplyDelete
  25. cik yatt : cik yatt nak ker?hehe^,^

    nana : huahaha...okey2..i'll be there :DD

    anys : w'ssalam,hee..comel ker?:D

    syasya : kehkeh..tu pon saya kaler main hentam..janji ade ton..hehe^_^

    azzah : sama2 kak :D

    wawa : welcome wawa...:))

    ReplyDelete
  26. salam.. ala heade myra pon cute gak .. header dilla biasa jaa..

    http://nuradilla12.blogspot.com/2012/04/aku-dan-header-blog.html


    thank sbb komen kat link atas tu

    ReplyDelete
  27. nak tnye la nie guna adobe photoshop ke ? nak try wat hehehe :D

    ReplyDelete
  28. thanks sangat ! mmg cari tutor ni :)

    ReplyDelete
  29. Thanks!! Mmg dah lame cari tutor ni.thanks sgt2..biasa gune psd..tp ramai org kate sai lg senang

    ReplyDelete

I would really appreciate to have your thoughts here ! :)

Like us on Facebook

Instagram