How to be a hipster malaya

6:56 PM



Draft (11/8/2015)
Published (19/11/2015)

This is my 2 cent entry jer.

Based on apa yang aku observe je. Penat ni kerah hahah. 
Ala sebenarnya apa yang aku selalu lihat je. So aku rasa patut jadikan sebuah entri !
First thing first, you must know that dak dak melayu acah hipster ni suka something different yang buat dorang rasa cool. 

Ok so...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

How to be a hipster malaya




1) Listen to band people never heard of


- Maroon 5 ? Simple Plan ? Green Day ? Linkin Park ? Taylor Swift ? NAH NO

- Tak main la band band mainstream, singer pop apa semua ni.  Lagu yang kami suka, tak keluar kat radio tau. Jarang and susah sangat. 

- Cer dengar Oasis, My Bloody Valentine, Feist, Radiohead, The Strokes, Arctic Monkey, The Smith, Pink Floyd, The XX etc are their cup of tea. Tak ekceli ada lagi nama yang kebabom tapi aku tak tahu sangat pon. Ni yang typical aku penah dengar je haha

- Single artist with hipster notes ? Lana Del Reyyyyyyyyy

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2) Wear mismatch style.



- Boyfriend shirt or baju baju yang loose and baggy could be one of their tops (for girls). Wear a band tee that says "Nirvana" could help. Wear tshirts with cool saying and images. With a cardigan along

- Skinny jeans is a yes. That jeans kotak kotak hitam putih pon nice.

- Wear a big glasses eventho ur eyes sangat crystal clear. OMG so hipster. 

- Wear Dr.Martin's boots. Idk maybe anything with boot silhouette ? Any styled boots. Sneakers is a must too. Why not Vans ? Because Converse is too mainstream.

- That pineapple or pizza printed socks ? Wear !

- Don't forget bring along your tie-dyed totes. Or maybe that black tote bag with "Arctic Monkey" white font eventho korang tak pernah dengar pun one of their song. Or maybe with that vintage and brown, petak little bag.

- Wear a choker. Whether in ur arms or ur neck.

- Mismatch anything but somehow still nampak legit !


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


3) Have a sense of art


Tak hipster la kalau tak minat art. Tak hipster la kalau tak tahu melukis. Dak dak hipster melayu ni majoriti jenis yang love art. So pekata rajin2 kan sikit melukis, walau tak semenggah mana. Try lukis doodle cinonet kat notebook kosong tu. Tak payah pandai lukis sangat pon takpe. Semua benda boleh jadi art, walau orang lidi pon. Art ni meluas kan ! So how about singing. Haaa try la main ukulele dengan low note voice hengkorang yang semua orang boleh buat tew. Lagu ? Lagu alternative sahaja k

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4) Read 'different' books


Buku2 ni tak payah sesusah. Abaikan Alaf 21, Prima apa semua. Letak tepi semua novel novel cintun tangkap leleh tu. Try baca FIXI, DuBook Press, Lejen Press etc. Kasi rogol minda ! Bila orang tengok, or bila kau post gambar buku kau tu kat insta, haa barulah nampak lain dari yang lain. Gitu. Buku2 klasik and sajak pls include okay. Kalau boleh yang unfamiliar, tapi ayat best best. Wow. Bila post bahan bacaan tu kat media sosial, rasa wow kan. 

"Powerlah budak ni baca buku camni. Hipster budak ni ..."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6) Use ur so-called photographer skill



Senang je nak jadi hipster. Through gambar ? Takde masalah

- Snap pic kasut fancy dari angle atas

- Snap pic flatlay atas cadar putih katil korang guna barang best je pon

flatlay in room alone : spek mata besar, novel indie, flower crown

flatlay breakfast : a bowl of cereal with strawberries on top, a mug of dark coffee
flatlay brunch kat cafe : purse, shades, foodies
flatlay ootd : tshirt long sleeve belang hitam putih, skinny jeans, sneaker vans

- Snap pic building with unique structure ikut angle yang best


- Snap OOTD mismatch style tu with background nature, lorong2 lama entah celah mana, dinding with plain color, kat old vintage door somewhere pun boleh


- Jumpa barang2 unique/rare kat store, kedai, mall, street, pegang ! And terus snap. Tapi takyah beli pon.


- Terjumpa ayaq botoi hipster best, beli weh. Snap pic. Edit and post Instagram dulu papehal. Padahal teruja dengan botol je. Air biasa je pon. Air boleh jumpa kat pasar malam.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5) Just tell people you're one of them lol


Just bagitau orang yang korang ni hipster
Post mirror selfie kau lilit shawl daisy, dress ala vintage, instead of jacket jeans, post insta caption

"Harini hakak hipster sikit !"
"Harini senpai gi class dengan skiny jeans kotak2. Senpai pon nak hipster gak"

So orang lain be like

"Ooo okay .... hipster lol"

Demand hipster la sikit en. Nak gak ....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Panjangnya ... ah sudah.
Papepon, kita pon tak terlepas buat salah 1 daripada kat atas kan. Haha
"BE DIFFERENT" konon.

Maka tamatlah entri sesuka hati aku ni. Enjoy ! :)






You Might Also Like

8 komen

  1. pasnihh bajet dak hipster la sapa yg baca entry ni. hahaha

    ReplyDelete
  2. Best la bace x) Nk try la jgk nnt hahahaha

    ReplyDelete
  3. HAHAHAHAHAHAHAHHAAH..okeyy nice tips sis..lg satu..kalau nk jadi hipster..minum air teh ais..tp x main h kedai mamak pnya..g kat cafe2 hipster rm15..baru hipster..hikss..

    bg tips nk move on kt blog sya sikit..hehehe..

    ReplyDelete
  4. hahhaha. lawak entri nie. :D
    pelik2 je dak2 hipster sekarang :3

    ReplyDelete
  5. apabila hipster tidak lagi hipster.

    ReplyDelete
  6. saya rasa hlovate was a hispter.. haha.. singgah sini.. :)

    ReplyDelete
  7. Makcik dah tua pun bley hipster ke???

    ReplyDelete
  8. siap ade cara2x lagi tuu. Hahaa Umur dah nak masuk 24 tahun ni malas nak layan hipster2x ni. Nampak tak kat situ matang diaa. Hahhaa berlagakk nanti tersangkut tak kata paaa.

    ReplyDelete

I would really appreciate to have your thoughts here ! :)

Like us on Facebook

Instagram