22 April 2015

10 Jenis Pengguna Instagram (PART 1)






Assalamualaikum






Walau aku taip pepanjang lebar,
I promised you this is worth the read




10 Jenis Pengguna Instagram (PART 1)


*******************************




1) The fancy cafe fan



Fancy cafe, hispter cafe ... hello ? Kira dah macam trending habis oleh bebudak muda sekarang walawei. Berlambak dah boleh jumpa kat Mesia ni. Alang alang singgah cafe kool habis tipulahhh taknak amek shot kan gitchew ? Haha. And ekceli ada sebenarnya yang often pegi cafe cafe cemni, then post kat instagram. Taktahulah berapa banyak ongkos di spent hanya untuk makan =__='. Bapak kaye weii. 



2) The vscocam photographer


 


VSCOCAM camera; kira macam apps wajib yang kena ada dalam setiap fon memasing. (Termasuklah aku :P) Sekarang ni takyah ada kamera memahal nak daaptkan gambar cantik, cukupppp just a phone with a vscocam ! Like kau amek gambar buku, daun kering, gambar kerusi meja tong sampah kucing kurap then apply filter filter dia pun dah boleh buat gambar kau dramatik gila nak mampos dan cool habis sampai buat orang pengsan sebab gambar kau amek cantik gile. (Sengaja buat ayat over) Kakakakaka. 

Tu ok lagi bhai. Yang kurang okay tu yang nak ber #vscocam #vscocammalaysia #vscocamphotos #vscocamcamera #vscocamonly #vscocamgram #vscocamdaily #vscocamography dalam 1 gambar. Wei orang tahulah kau guna vscocam. Tak perlu bukti lelebih nak buktikan walauweii rasa nak sepak lak haha



3) The Lookbookers



Kalau tak tahu Lookbook tu hape, silalah tanya Google. Aku malas nak explain. Haha. Well selalunya girls la yang suka amek pose ala ala Lookbook ni ( Ah laki pon same je). Tak kisahla kau cantik ke tak cantik hensem or muka tongkang pecah, yang penting outfit kau, KEBABOM. Hukhuk. Yang penting background and camera and pose goes well and parfait ! (takyah perfect sangat pun takpe). Well, untuk zaman moden ni Instagram merupakan model agency yang femes dan free ! You can be the one too !


4) The book geek



Bagi penggemar buku ni .... hmmph jap. Aku lack of idea nak describe yang ni. Hahaha. Cite dia macamni ha, you just bought a bunch of books, and you're about to read instead of taking photos of it ! Well sekarang orang baca novel independent bhai .... Fixi, Lejen Press sebab baru nampak kewl liddat. Don't you ? (Ekceli adelaa cool sikit sikit haha, cerita tak meleret leret meleleh leleh and best nak baca lagiponn) 

Mana ada dah yang nak baca "Pelangi Cintaku" "Suamimu Adalah Suamiku Jua Jadi Marilah Berdamai" "Kau Pertama Aku Ke Doploh Nam" "Sehangat Asmara Myanmar Sebelah Rumah" "Berikan Cintamu Pada Ayah Tiriku" then kau post lak gambar novel kau tu. Kompem kena gelak kaw kaw ! 

*tolong jangan buat novel tajuk tajuk tu please, aku reka je*
(muntah darah)



5) The caption #noedit #nofilter #naturalface




Yang ni paling aku tak faham. Haha entahlah
Dia sebenarnya macam ni, one day you accidently open your phone camera and with your bare/naked face, you juga sesaja click click terselfie. Then the result macam uh oh omg I look pretty eventho' without any makeups, GOD I MUST POST IT TO INSTAGRAM. With the caption "no filter no edit this is my natural face", kire cukup lah tu kot nak meyakinkan natural beauty gitu hahaha

Please weh. Aku dah penat tengok pesen pesen macam gitu.
Memang la takde filter butttt ! even camera biasa, bende alah tu memang automatik edit muka korang even korang tak apply filter pape. Jangan memalukan diri sendiri please ? Lewlss



6) The food photographer



Amek gambar makanan sebelum makan ni penyakit zaman moden bhai. Aku pun menghidap penyakit yang sama, tapi sekarang dah sembuh la sesikit. Dulu aku ade 1 folder khas gambar makanan yang aku hamek ! Beratus ratus. Sobss Rase malu I nak panjangkan cite (tutup muka). 

Setakat sengetkan sengetkan pinggan, letak garfu kat sebelah pinggan, kedepankan cawan sikit, then macam acah acah pegang fon padahal tengah berusaha bermati matian dapatkan gambar makanan dengan angle terbaik tu ... eleh, tipulah tak penat buat hahaha ! (padahal perut dah mendendangkan lagu Backstreet Boys + One Direction) tapi oleh kerana sanggup !

Post gambar makanan pun cool hape, food is art too. Kann ? Hahaha

Ekceli takde masalah pun amek gambar makanan. Cuma kalau dilihat orang, macam humm mak ai macam aku buat jenayah lak. Belum lagi ade yang siap perati and pepandang slack ! Pandang macam aku baru je bunuh 7 orang manusia padahal aku bunuh 4 orang je k. Hmmmm ape salah i




7) The selfie addict

I think this is Jenna Marbles .... ?

Sebelum penyakit amek gambar makanan, penyakit amek gambar sendiri oleh diri sendiri (selfie) ni dah wujud dulu. Wabak yang paling berleluasa dan pawer.

Kalau nak kata yang gemar post selfie kat instagram ni, memang berlambak la wei. Aku pun ade gak tapi jarang la tapi taklame tu delete hahaha sebab jangka masa untuk aku sedar bahawa gambar aku tu buruk, lama sikit hahaha. 

Yang lelaki, yang perempuan, yang muda yang tua yang bebudak yang baby semua dah reti selfie sekarang. Selfie bukan diukur mengikut umur (Falsampah apa entah). Tapi kalau dok post selfie tetiap masa tu boleh menimbulkan rasa menyampah gak wei (kecuali kau cantik putih melepak muka innesen muka model etc). Kirenya macam sarcasm untuk kita kepada mereka, "Memang hehari aku scroll ig sebab nak tengok muke kau je pon"




8) The cool kids



From Mean Girls, I could watch this thousand times :P

Bunch of cool kids in a picture always look good. There are some guys and girls in it. And everybody will be like "Ah I wanna be one of them"

They always post a picture of them hang out together. In some cool places with their own pose. Duh I don't knoww it's cool kids right ! Just too hot to handle

So kire kalau post gambar sesama tu, kool habis k gais ! Kakaka ok la ok la



9) The love birds



Orang bercinta ni ada 2 jenis. Satu, yang bercinta dan faham orang lain pun bercinta. Dua, yang fikir diorang dua orang je yang bercinta.

hahahahahahahahahaha

Tiap hari post gamba tengah date wei !(tau le dok dedekat/ study dedekat) Hmmphh
(ekceli ade berbaur jeles sikit ni, silalah bau kakakakkaa)


Yang tak boleh blah tu caption kat gambar tu mak ai, boleh buat kau demam panas 3 minggu berterusan and tak lupa gugurnya semua bulu ketiak engkorang. Gaya macam dia buat ig, then dia sorang je yang tengok post dia. Hmm mak tak tau nak nasihat ape dah ! Pancaroba dunia 



10) The thighs selfie




Ni selfie kegemaran girls gais. Haha ekceli tak faham kenapa nak buat cemtu, amek gambar, then crop area peha then post. Yes we understand you have those skinny legs in a tight jeans, tapi kalau nak post tu pehal lak walawei. Nak tayang kat bukan mahram tak gitu ? Nak menimbulkan nafsu opposite sex gitu ? Pls mengaku ! 

I tak gheti nak sembang yizlumik k. But please don't do that such thing. Haip ! it's not a proper selfie especially yang berhijab. haha, kita hidup dalam dunia judgemental gais. dibezakan ! Hiks harusla faham




*********************************************





Tak larat mak nak taip dah wei. Enjoy your reading. Aku sengaja taip ayat gegedik biar engkorang boleh baca dengan nada tu sekali. hahaha. Takdeklah mendatar je bace kan :P
Semua ni idea sendiri. Haku tak main plagriasim. Eventho ada yang dah pernah buat entri tajuk ni =__=
Part 2 is coming soon ! You can drop your idea on comments below











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 April 2015

10 Jenis Pengguna Instagram (PART 1)






Assalamualaikum






Walau aku taip pepanjang lebar,
I promised you this is worth the read




10 Jenis Pengguna Instagram (PART 1)


*******************************




1) The fancy cafe fan



Fancy cafe, hispter cafe ... hello ? Kira dah macam trending habis oleh bebudak muda sekarang walawei. Berlambak dah boleh jumpa kat Mesia ni. Alang alang singgah cafe kool habis tipulahhh taknak amek shot kan gitchew ? Haha. And ekceli ada sebenarnya yang often pegi cafe cafe cemni, then post kat instagram. Taktahulah berapa banyak ongkos di spent hanya untuk makan =__='. Bapak kaye weii. 



2) The vscocam photographer


 


VSCOCAM camera; kira macam apps wajib yang kena ada dalam setiap fon memasing. (Termasuklah aku :P) Sekarang ni takyah ada kamera memahal nak daaptkan gambar cantik, cukupppp just a phone with a vscocam ! Like kau amek gambar buku, daun kering, gambar kerusi meja tong sampah kucing kurap then apply filter filter dia pun dah boleh buat gambar kau dramatik gila nak mampos dan cool habis sampai buat orang pengsan sebab gambar kau amek cantik gile. (Sengaja buat ayat over) Kakakakaka. 

Tu ok lagi bhai. Yang kurang okay tu yang nak ber #vscocam #vscocammalaysia #vscocamphotos #vscocamcamera #vscocamonly #vscocamgram #vscocamdaily #vscocamography dalam 1 gambar. Wei orang tahulah kau guna vscocam. Tak perlu bukti lelebih nak buktikan walauweii rasa nak sepak lak haha



3) The Lookbookers



Kalau tak tahu Lookbook tu hape, silalah tanya Google. Aku malas nak explain. Haha. Well selalunya girls la yang suka amek pose ala ala Lookbook ni ( Ah laki pon same je). Tak kisahla kau cantik ke tak cantik hensem or muka tongkang pecah, yang penting outfit kau, KEBABOM. Hukhuk. Yang penting background and camera and pose goes well and parfait ! (takyah perfect sangat pun takpe). Well, untuk zaman moden ni Instagram merupakan model agency yang femes dan free ! You can be the one too !


4) The book geek



Bagi penggemar buku ni .... hmmph jap. Aku lack of idea nak describe yang ni. Hahaha. Cite dia macamni ha, you just bought a bunch of books, and you're about to read instead of taking photos of it ! Well sekarang orang baca novel independent bhai .... Fixi, Lejen Press sebab baru nampak kewl liddat. Don't you ? (Ekceli adelaa cool sikit sikit haha, cerita tak meleret leret meleleh leleh and best nak baca lagiponn) 

Mana ada dah yang nak baca "Pelangi Cintaku" "Suamimu Adalah Suamiku Jua Jadi Marilah Berdamai" "Kau Pertama Aku Ke Doploh Nam" "Sehangat Asmara Myanmar Sebelah Rumah" "Berikan Cintamu Pada Ayah Tiriku" then kau post lak gambar novel kau tu. Kompem kena gelak kaw kaw ! 

*tolong jangan buat novel tajuk tajuk tu please, aku reka je*
(muntah darah)



5) The caption #noedit #nofilter #naturalface




Yang ni paling aku tak faham. Haha entahlah
Dia sebenarnya macam ni, one day you accidently open your phone camera and with your bare/naked face, you juga sesaja click click terselfie. Then the result macam uh oh omg I look pretty eventho' without any makeups, GOD I MUST POST IT TO INSTAGRAM. With the caption "no filter no edit this is my natural face", kire cukup lah tu kot nak meyakinkan natural beauty gitu hahaha

Please weh. Aku dah penat tengok pesen pesen macam gitu.
Memang la takde filter butttt ! even camera biasa, bende alah tu memang automatik edit muka korang even korang tak apply filter pape. Jangan memalukan diri sendiri please ? Lewlss



6) The food photographer



Amek gambar makanan sebelum makan ni penyakit zaman moden bhai. Aku pun menghidap penyakit yang sama, tapi sekarang dah sembuh la sesikit. Dulu aku ade 1 folder khas gambar makanan yang aku hamek ! Beratus ratus. Sobss Rase malu I nak panjangkan cite (tutup muka). 

Setakat sengetkan sengetkan pinggan, letak garfu kat sebelah pinggan, kedepankan cawan sikit, then macam acah acah pegang fon padahal tengah berusaha bermati matian dapatkan gambar makanan dengan angle terbaik tu ... eleh, tipulah tak penat buat hahaha ! (padahal perut dah mendendangkan lagu Backstreet Boys + One Direction) tapi oleh kerana sanggup !

Post gambar makanan pun cool hape, food is art too. Kann ? Hahaha

Ekceli takde masalah pun amek gambar makanan. Cuma kalau dilihat orang, macam humm mak ai macam aku buat jenayah lak. Belum lagi ade yang siap perati and pepandang slack ! Pandang macam aku baru je bunuh 7 orang manusia padahal aku bunuh 4 orang je k. Hmmmm ape salah i




7) The selfie addict

I think this is Jenna Marbles .... ?

Sebelum penyakit amek gambar makanan, penyakit amek gambar sendiri oleh diri sendiri (selfie) ni dah wujud dulu. Wabak yang paling berleluasa dan pawer.

Kalau nak kata yang gemar post selfie kat instagram ni, memang berlambak la wei. Aku pun ade gak tapi jarang la tapi taklame tu delete hahaha sebab jangka masa untuk aku sedar bahawa gambar aku tu buruk, lama sikit hahaha. 

Yang lelaki, yang perempuan, yang muda yang tua yang bebudak yang baby semua dah reti selfie sekarang. Selfie bukan diukur mengikut umur (Falsampah apa entah). Tapi kalau dok post selfie tetiap masa tu boleh menimbulkan rasa menyampah gak wei (kecuali kau cantik putih melepak muka innesen muka model etc). Kirenya macam sarcasm untuk kita kepada mereka, "Memang hehari aku scroll ig sebab nak tengok muke kau je pon"




8) The cool kids



From Mean Girls, I could watch this thousand times :P

Bunch of cool kids in a picture always look good. There are some guys and girls in it. And everybody will be like "Ah I wanna be one of them"

They always post a picture of them hang out together. In some cool places with their own pose. Duh I don't knoww it's cool kids right ! Just too hot to handle

So kire kalau post gambar sesama tu, kool habis k gais ! Kakaka ok la ok la



9) The love birds



Orang bercinta ni ada 2 jenis. Satu, yang bercinta dan faham orang lain pun bercinta. Dua, yang fikir diorang dua orang je yang bercinta.

hahahahahahahahahaha

Tiap hari post gamba tengah date wei !(tau le dok dedekat/ study dedekat) Hmmphh
(ekceli ade berbaur jeles sikit ni, silalah bau kakakakkaa)


Yang tak boleh blah tu caption kat gambar tu mak ai, boleh buat kau demam panas 3 minggu berterusan and tak lupa gugurnya semua bulu ketiak engkorang. Gaya macam dia buat ig, then dia sorang je yang tengok post dia. Hmm mak tak tau nak nasihat ape dah ! Pancaroba dunia 



10) The thighs selfie




Ni selfie kegemaran girls gais. Haha ekceli tak faham kenapa nak buat cemtu, amek gambar, then crop area peha then post. Yes we understand you have those skinny legs in a tight jeans, tapi kalau nak post tu pehal lak walawei. Nak tayang kat bukan mahram tak gitu ? Nak menimbulkan nafsu opposite sex gitu ? Pls mengaku ! 

I tak gheti nak sembang yizlumik k. But please don't do that such thing. Haip ! it's not a proper selfie especially yang berhijab. haha, kita hidup dalam dunia judgemental gais. dibezakan ! Hiks harusla faham




*********************************************





Tak larat mak nak taip dah wei. Enjoy your reading. Aku sengaja taip ayat gegedik biar engkorang boleh baca dengan nada tu sekali. hahaha. Takdeklah mendatar je bace kan :P
Semua ni idea sendiri. Haku tak main plagriasim. Eventho ada yang dah pernah buat entri tajuk ni =__=
Part 2 is coming soon ! You can drop your idea on comments below