19 July 2016

Moi Raya (2016) : Hari Raya Pertama !





Assalamualaikum !



Akhirnya. Dapat jugak update entry raya tahun ni. 
Tema raya tahun ni adalah Emerald Green ! Mak aku yang pilih. 

Okay aku taknak tulis panjang2, simple entry is better ! 

Gambar kat bawah ni gambar kami ! Gambar kanan tu adik aku yang second.


Family photo time !!! 

Yang 2 baris paling depan tu lak adik2 aku yang ireng (hitam) hahahaa


Adik2 aku yang ireng ni ... pergh. Muka priceless 
(tengah terima hakikat takde sofa)


Ha yang kale merah tu family pacik aku, paman Arman ! Tahun ni adik beradik mak aku semua ikut raya belah bini, bahahahaha tinggal 2 ketul family ni je huhu (macam cili lak lepas combine haha)


Ni paman aku yang lagi satu, paman Ujang ! 😄


Topup lipstick jap


Then there is me !!! 


Okay I better put my glasses on.


Dari kiri ! Adik aku (Erin), kezen aku yang paling rapat (Iqa) yang selalu gossip bersama !👭

Macam cili jugak tak ? Hehe 😝

Pape pon, Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin kalau ada salah silap dari aku sendiri walaupun dah lambat sangat nak ucap ni ! Rindu nak raya lagi ! Rindu mak aku dan masakan mak aku yang sedap sedap :(







16 July 2016

Tebus Baucer Zalora RM100 | Bella Ammara For Zalora




Hey guys ! 🐥


Ah, it's been a while. Sepatutnya aku nak buat review movie The Purge : Election Year but hmmm takde mood dah sebab expection aku on that movie agak tinggi but turn out to be... mengecewakan jugak lah. Btw korang tengok online jelah. Haha

Okay first of all nak ucapkan thanks bebanyak kepada Zalora for the RM100 voucher :)

Happy memang happy. Yang tak happy-nya bila time nak decide untuk beli benda apa !
Ingat nak usha international brand haha tapi tak kesampaian sebab voucher ni hanya boleh guna untuk certain brand je (but still berlambak brand list yang diorang bagi). Penat jugak lah aku browse memacam siap print out haha sebenarnya lowkey excited gila la. Ada 2 je keputusan, either nak redeem 1 item yang harga besar and berbaloi, or redeem 2 3 barang untuk cukupkan RM100. Ugh

Okay taknak taip lagi panjang, so there it is ! My parcel has arrived hehe


Yayy. And yes it was Eid collection from Bella Ammara For Zalora (2016)
Penat fikir nak beli apa. Kenapalah tak terfikir langsung nak guna untuk beli baju raya terus hahaha


Aku dah lama minat Bella Ammara ni. Dolu2 selalu gak usha. Tapi reti berangan je. Tak pernah nak beli but alhamdulillah kali ni baru dapat chance. Harga asal RM164 and after masukkan code voucher, balance yang aku kena bayar hanya RM64. Weeee


FYI, I bought Mariam Jubah in champagne color. Hehe


Dengan voucher RM100 ni dapatlah aku guna untuk dipakai pada Hari Raya ke-2. Love the color !
Dapat jugak pakai soft color untuk raya tahun ni . Oleh sebab jubah Bella Ammara ni takde cutting, I managed to get it altered from my friend. Tambah dart kat belakang and kecikkan sikit area bahu sebab terbesar sangat. Dahla aku ni dah macam mak orang je ! Kalau tak alter memang habislah .. nampak lagi besar hahaha



Apahal ni kaku gile




Then there is the sequin butterfly sleeve which I love the most (picture below)




Then aku match kan this jubah dengan kasut aku rembat kat Padini je. Love the shoes too !!! Muah


I'm loving the vibe  🐚🐚🐚

Seperti sedia maklum, aku malas dah nak letak watermark kat gambar2 aku. Sebab melambatkan keje2 aku hmmm huhu (padahal tak pernah maklumkan pon). Btw sorry tak post lagi raya first aku haha. Ada certain gambar yang aku ter-miss copy dari lappy adik aku so terbantut pulak. Stay tuned guys ! 




11 July 2016

Moi Raya (2016) : Makanan Yang Wajib Ada !





Hai guys !!


Amacam raya korang tahun ni ? Best ke tidok ? Haaa
Raya tahun ni rasa puas sangat dan best bagi aku. Even tak keluar beraya sangat. Memandangkan aku susah nak dapat cuti, and cuti raya dapat lak 5 6 hari, rasa best dapat tolong2 mak aku kat dapur. Haha

Oleh sebab nenek aku officially menetap kat rumah kitorang, so makcik aku pon turun sekali tolong2 masak untuk raya. Mak aku dengan sesatunya macik aku (adik mak aku) adalah chef paling mantop sekali ! Aku suka sangat masakan dorang. Sedap gila nak mampuih ! Sebab tu kekadang aku cerewet dengan makanan kat memana (tapi bantai jela nak buat cemana dah kebulor)

Okay first, sambal taun ! Wajib ada tiap tahun. Kalau orang Jawa tak tahu benda ni taktau nak kata apa lah haha. Ayah tiri aku bising kalau takde benda ni hahaha.  Silalah cuci mata






Aku dengan kezen aku, Iqa, tolong sediakan bahan2 je. Potong daging apa semua lah. Kau nak masakk ?? Tak payah laa. Kau nak kena maki dengan Masterchef aka nenek aku tu, silalah bikin rendang korang sendiri hahaha


Rendang YASSSSS rendang tudia rendangg.








Aku ni ... suka rendang. Tapi takdelah gila sangat. Tapi tahun ni lepas mak aku touch up sikit rendang tu, aku jadi tak keruan. Kenapa entah sedap gila ! Haih. Aku rasa nak menangis je


Sambal goreng juga harus adaaaa


Masakan mak aku paling lejen, kalau guest or sedara mara datang, mesti licin yang ni dulu, and kena top up banyak kali. Kena masak baru time malam raya pertama hahaha.

 AYAM MASAK MERAHHHH :D


"Mira, nii. Engko amek gambar ni lak. Ayam kicap" - Makcik

Hahaha. Terhuyung hayang bawak kamera. Dorang tau dahh aku ni nak amek gambo je keje



Cantik betul ayam kicap ni. Hahaha

Kami tak main la ketupat2 ni. Too mainstream !
Eleh padahal takde sapa reti anyam ketupat melainkan nenek aku hahaha. Tapi memandangkan nenek aku pon dah tak mampu nak buat. Makcik aku buat nasik impit homemade ! Serius sedap dan lembut sangat. Semenjak tahun lepas macik aku buat, aku dah tak sentuh ketupat lontong apa benda semua. Serius


Malam raya tu. Dalam pukul 2 pagi aku gi basuh tangan kat sinki jap. Tetiba ada pulak satu suara halus dok "Hui ... hui..." kat tingkap

Macam gampang ! Aku dah cuak bhai ! Cepat2 pusing kepala paip, panggil paman aku suruh tengokkan jadah apa ada kat luar tingkap tu.

Sekali ... rupanya ada orang hantar lontong ! Macam harem. Cuak aku. Bagila salam ke apa ke hahaha. Tiap tahun mak aku akan order lontong homemade dekat orang2 kampung situ. Order dalam 800 - 900 pcs camtu la. Sorry tak dan nak snap gambo. 2 pagi kot hahaha


p/s : Nantikan entri raya yang seterusnya okay :D







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 July 2016

Moi Raya (2016) : Hari Raya Pertama !





Assalamualaikum !



Akhirnya. Dapat jugak update entry raya tahun ni. 
Tema raya tahun ni adalah Emerald Green ! Mak aku yang pilih. 

Okay aku taknak tulis panjang2, simple entry is better ! 

Gambar kat bawah ni gambar kami ! Gambar kanan tu adik aku yang second.


Family photo time !!! 

Yang 2 baris paling depan tu lak adik2 aku yang ireng (hitam) hahahaa


Adik2 aku yang ireng ni ... pergh. Muka priceless 
(tengah terima hakikat takde sofa)


Ha yang kale merah tu family pacik aku, paman Arman ! Tahun ni adik beradik mak aku semua ikut raya belah bini, bahahahaha tinggal 2 ketul family ni je huhu (macam cili lak lepas combine haha)


Ni paman aku yang lagi satu, paman Ujang ! 😄


Topup lipstick jap


Then there is me !!! 


Okay I better put my glasses on.


Dari kiri ! Adik aku (Erin), kezen aku yang paling rapat (Iqa) yang selalu gossip bersama !👭

Macam cili jugak tak ? Hehe 😝

Pape pon, Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin kalau ada salah silap dari aku sendiri walaupun dah lambat sangat nak ucap ni ! Rindu nak raya lagi ! Rindu mak aku dan masakan mak aku yang sedap sedap :(







16 July 2016

Tebus Baucer Zalora RM100 | Bella Ammara For Zalora




Hey guys ! 🐥


Ah, it's been a while. Sepatutnya aku nak buat review movie The Purge : Election Year but hmmm takde mood dah sebab expection aku on that movie agak tinggi but turn out to be... mengecewakan jugak lah. Btw korang tengok online jelah. Haha

Okay first of all nak ucapkan thanks bebanyak kepada Zalora for the RM100 voucher :)

Happy memang happy. Yang tak happy-nya bila time nak decide untuk beli benda apa !
Ingat nak usha international brand haha tapi tak kesampaian sebab voucher ni hanya boleh guna untuk certain brand je (but still berlambak brand list yang diorang bagi). Penat jugak lah aku browse memacam siap print out haha sebenarnya lowkey excited gila la. Ada 2 je keputusan, either nak redeem 1 item yang harga besar and berbaloi, or redeem 2 3 barang untuk cukupkan RM100. Ugh

Okay taknak taip lagi panjang, so there it is ! My parcel has arrived hehe


Yayy. And yes it was Eid collection from Bella Ammara For Zalora (2016)
Penat fikir nak beli apa. Kenapalah tak terfikir langsung nak guna untuk beli baju raya terus hahaha


Aku dah lama minat Bella Ammara ni. Dolu2 selalu gak usha. Tapi reti berangan je. Tak pernah nak beli but alhamdulillah kali ni baru dapat chance. Harga asal RM164 and after masukkan code voucher, balance yang aku kena bayar hanya RM64. Weeee


FYI, I bought Mariam Jubah in champagne color. Hehe


Dengan voucher RM100 ni dapatlah aku guna untuk dipakai pada Hari Raya ke-2. Love the color !
Dapat jugak pakai soft color untuk raya tahun ni . Oleh sebab jubah Bella Ammara ni takde cutting, I managed to get it altered from my friend. Tambah dart kat belakang and kecikkan sikit area bahu sebab terbesar sangat. Dahla aku ni dah macam mak orang je ! Kalau tak alter memang habislah .. nampak lagi besar hahaha



Apahal ni kaku gile




Then there is the sequin butterfly sleeve which I love the most (picture below)




Then aku match kan this jubah dengan kasut aku rembat kat Padini je. Love the shoes too !!! Muah


I'm loving the vibe  🐚🐚🐚

Seperti sedia maklum, aku malas dah nak letak watermark kat gambar2 aku. Sebab melambatkan keje2 aku hmmm huhu (padahal tak pernah maklumkan pon). Btw sorry tak post lagi raya first aku haha. Ada certain gambar yang aku ter-miss copy dari lappy adik aku so terbantut pulak. Stay tuned guys ! 




11 July 2016

Moi Raya (2016) : Makanan Yang Wajib Ada !





Hai guys !!


Amacam raya korang tahun ni ? Best ke tidok ? Haaa
Raya tahun ni rasa puas sangat dan best bagi aku. Even tak keluar beraya sangat. Memandangkan aku susah nak dapat cuti, and cuti raya dapat lak 5 6 hari, rasa best dapat tolong2 mak aku kat dapur. Haha

Oleh sebab nenek aku officially menetap kat rumah kitorang, so makcik aku pon turun sekali tolong2 masak untuk raya. Mak aku dengan sesatunya macik aku (adik mak aku) adalah chef paling mantop sekali ! Aku suka sangat masakan dorang. Sedap gila nak mampuih ! Sebab tu kekadang aku cerewet dengan makanan kat memana (tapi bantai jela nak buat cemana dah kebulor)

Okay first, sambal taun ! Wajib ada tiap tahun. Kalau orang Jawa tak tahu benda ni taktau nak kata apa lah haha. Ayah tiri aku bising kalau takde benda ni hahaha.  Silalah cuci mata






Aku dengan kezen aku, Iqa, tolong sediakan bahan2 je. Potong daging apa semua lah. Kau nak masakk ?? Tak payah laa. Kau nak kena maki dengan Masterchef aka nenek aku tu, silalah bikin rendang korang sendiri hahaha


Rendang YASSSSS rendang tudia rendangg.








Aku ni ... suka rendang. Tapi takdelah gila sangat. Tapi tahun ni lepas mak aku touch up sikit rendang tu, aku jadi tak keruan. Kenapa entah sedap gila ! Haih. Aku rasa nak menangis je


Sambal goreng juga harus adaaaa


Masakan mak aku paling lejen, kalau guest or sedara mara datang, mesti licin yang ni dulu, and kena top up banyak kali. Kena masak baru time malam raya pertama hahaha.

 AYAM MASAK MERAHHHH :D


"Mira, nii. Engko amek gambar ni lak. Ayam kicap" - Makcik

Hahaha. Terhuyung hayang bawak kamera. Dorang tau dahh aku ni nak amek gambo je keje



Cantik betul ayam kicap ni. Hahaha

Kami tak main la ketupat2 ni. Too mainstream !
Eleh padahal takde sapa reti anyam ketupat melainkan nenek aku hahaha. Tapi memandangkan nenek aku pon dah tak mampu nak buat. Makcik aku buat nasik impit homemade ! Serius sedap dan lembut sangat. Semenjak tahun lepas macik aku buat, aku dah tak sentuh ketupat lontong apa benda semua. Serius


Malam raya tu. Dalam pukul 2 pagi aku gi basuh tangan kat sinki jap. Tetiba ada pulak satu suara halus dok "Hui ... hui..." kat tingkap

Macam gampang ! Aku dah cuak bhai ! Cepat2 pusing kepala paip, panggil paman aku suruh tengokkan jadah apa ada kat luar tingkap tu.

Sekali ... rupanya ada orang hantar lontong ! Macam harem. Cuak aku. Bagila salam ke apa ke hahaha. Tiap tahun mak aku akan order lontong homemade dekat orang2 kampung situ. Order dalam 800 - 900 pcs camtu la. Sorry tak dan nak snap gambo. 2 pagi kot hahaha


p/s : Nantikan entri raya yang seterusnya okay :D