15 June 2015

Tutorial : Cara Nak Buat Clipping Mask Guna Photoshop & Illustrator






Salam gais




First of all, aku buat tuto ni untuk sapa yang masih belajar guna Ps dengan Ai, hee
Yang dah terel tu, dendiam sudah muahaha

So kat sini aku nak share sikit sedikit tuto untuk korang, sharing is caring kan :D
Kalau tak tahu apa itu clipping mask, boleh tengok tuto ni sampai habis, sebabnya aku tak reti nak eksplen camne hahah



ADOBE PHOTOSHOP




K sekarang ni korang open new canvas




1) Klik kat New Layer.

2) Pilih Shape yang korang nak. Btw pilih la kale selain putih, kang tak nampak pape lak.

3) Pastikan korang klik kat situ eh.




4) Pilih File > Place. And pilih gambar yang korang nak dari folder.




5) Pastikan layer yang korang masukkan tu sentiasa kat atas layer shape korang tu.




6) Then pilih Layer > Create Clipping Mask




7) Tada ! Gambar korang tadi sekarang dah ada dalam shape yang korang nak tu. Btw nak ejas tekan Ctrl + T, bila dah puas hati, tekan Enter !




8) Sekarang ni nak kasik bende alah tu bergabung biar tak lelari dah (entah apa punya explanation), klik dedua layer tu, right click,  then pilih Merge Layers !





Tedeng ... done ! :D



*********************************************************************




ADOBE ILLUSTRATOR



K sekarang ni kita nak buat clipping mask guna Ai lak
Adeh sakit lak tulang belakang aku ni T____T

Huh ! Tanda tanda penuaan.

K la sekarang ni open new canvas gak kat Ai
Btw buat kat Ai lagi kacang. Hee 




1) Skang ni pilih Shape jugok.




2) K dah jadik bentuk bolat. Btw aku nak ingatkan, time korang nak tarik sambil buat shape tu, pastikan korang tekan Shift serentak dengan arrow. Bagi rupa dia tak lari la gitu. 




3) Pastu pilih File > Place. 




4) Then pilihla gambau yang korang berkenan. 




5) TADAA dia dah kuar gitu. So sekarang ni dia kat layer paling atas. Tertutup pulak dah shape tadik. Skang ni right click kat gambau tu, pilih Arrange > Send to Back





Ok good ! Jadi tak ? 




6) So pastu korang ejas ejas la sendiri gambar tadi tu untuk muatkan dalam shape tadi.




7) Thennnn last step ! Select dedua layer tadi, right click > Make Clipping Mask




Voila ! Dah jadi kan ? :D



*************************************************************






So bila dah siap semua, pepandai korang la nak deco untuk pape. Untuk menu tab kat blog pon bole. Hihi. 


Btw pasni insyaallah aku akan rajin rajinkan la diri aku buat tuto untuk PS and Ai ni. Untuk beginner pun jadilah. Hee. Ekceli dah lame nak buat kot. Baru harini dapat buat. Hampeh 







Bubye !









4 comments:

K2r~90 said...

lama nya tak buat edit2 ni, bila dah lama x buat semua dah lupe, but really enjoy ur entry

Fatin Nabila said...

assalamualaikum.. singgah pagi kat sini.. hehe.. dah follow.. bagus blog ni.. byk art.. saya suka saya suka ^_^

Fatin Nabila said...

maaf terpaksa komen sebab tak jumpa shoutbox tu, hehehe.

afzalsukasuki said...

hehe bagus2. Ko boleh bagi another tips lain lagi lepas ni :)

Apa2 pun selamat menyambut ramadhan al mubaraq ye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 June 2015

Tutorial : Cara Nak Buat Clipping Mask Guna Photoshop & Illustrator






Salam gais




First of all, aku buat tuto ni untuk sapa yang masih belajar guna Ps dengan Ai, hee
Yang dah terel tu, dendiam sudah muahaha

So kat sini aku nak share sikit sedikit tuto untuk korang, sharing is caring kan :D
Kalau tak tahu apa itu clipping mask, boleh tengok tuto ni sampai habis, sebabnya aku tak reti nak eksplen camne hahah



ADOBE PHOTOSHOP




K sekarang ni korang open new canvas




1) Klik kat New Layer.

2) Pilih Shape yang korang nak. Btw pilih la kale selain putih, kang tak nampak pape lak.

3) Pastikan korang klik kat situ eh.




4) Pilih File > Place. And pilih gambar yang korang nak dari folder.




5) Pastikan layer yang korang masukkan tu sentiasa kat atas layer shape korang tu.




6) Then pilih Layer > Create Clipping Mask




7) Tada ! Gambar korang tadi sekarang dah ada dalam shape yang korang nak tu. Btw nak ejas tekan Ctrl + T, bila dah puas hati, tekan Enter !




8) Sekarang ni nak kasik bende alah tu bergabung biar tak lelari dah (entah apa punya explanation), klik dedua layer tu, right click,  then pilih Merge Layers !





Tedeng ... done ! :D



*********************************************************************




ADOBE ILLUSTRATOR



K sekarang ni kita nak buat clipping mask guna Ai lak
Adeh sakit lak tulang belakang aku ni T____T

Huh ! Tanda tanda penuaan.

K la sekarang ni open new canvas gak kat Ai
Btw buat kat Ai lagi kacang. Hee 




1) Skang ni pilih Shape jugok.




2) K dah jadik bentuk bolat. Btw aku nak ingatkan, time korang nak tarik sambil buat shape tu, pastikan korang tekan Shift serentak dengan arrow. Bagi rupa dia tak lari la gitu. 




3) Pastu pilih File > Place. 




4) Then pilihla gambau yang korang berkenan. 




5) TADAA dia dah kuar gitu. So sekarang ni dia kat layer paling atas. Tertutup pulak dah shape tadik. Skang ni right click kat gambau tu, pilih Arrange > Send to Back





Ok good ! Jadi tak ? 




6) So pastu korang ejas ejas la sendiri gambar tadi tu untuk muatkan dalam shape tadi.




7) Thennnn last step ! Select dedua layer tadi, right click > Make Clipping Mask




Voila ! Dah jadi kan ? :D



*************************************************************






So bila dah siap semua, pepandai korang la nak deco untuk pape. Untuk menu tab kat blog pon bole. Hihi. 


Btw pasni insyaallah aku akan rajin rajinkan la diri aku buat tuto untuk PS and Ai ni. Untuk beginner pun jadilah. Hee. Ekceli dah lame nak buat kot. Baru harini dapat buat. Hampeh 







Bubye !









4 comments:

K2r~90 said...

lama nya tak buat edit2 ni, bila dah lama x buat semua dah lupe, but really enjoy ur entry

Fatin Nabila said...

assalamualaikum.. singgah pagi kat sini.. hehe.. dah follow.. bagus blog ni.. byk art.. saya suka saya suka ^_^

Fatin Nabila said...

maaf terpaksa komen sebab tak jumpa shoutbox tu, hehehe.

afzalsukasuki said...

hehe bagus2. Ko boleh bagi another tips lain lagi lepas ni :)

Apa2 pun selamat menyambut ramadhan al mubaraq ye :)